Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÉPVISELŐFÁNK 3.

2020.04.29

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

KÉPVISELŐFÁNK 09.
Elkészítése:
10 evőkanál vizet felforralunk 7 dkg zsírral, ha forr, 10 dkg lisztet elkeverünk, 3 percig főzzük.
Egyenként 4 tojást hozzáteszünk jól elkeverve és meleg sütőben lisztezett tepsin sütjük ritkán, kis halmokban. 30 percig nem szabad a sütőt kinyitni, mert különben nem lesz üreges a tészta.
Krém:
0,5 liter tej, forralva, beleteszünk 14 dkg cukrot, 4 tojás sárgáját, 6 dkg grízes lisztet, vaníliát. egy tálban elkeverjük kevés forró tejjel és hozzáöntve a többi forralt tejet nyomban gőzön felfőzzük.
Levesszük és 4 tojás kemény habját 2 dkg porcukorral elkeverve hozzávegyítjük.
Ez a krém jó a krémesbe is.

KÉPVISELŐFÁNK 10.
Hozzávalók:
1,5 dl víz, 30 g vaj vagy margarin, 70 g liszt, 2-3 tojás, fél kávéskanál sütőpor

Töltelékhez:
fél liter tej, 1 tasak Dr. Oetker eper vagy vaníliaízű pudingpor, 50 g cukor, 2 dl tejszín

Elkészítése:
A vizet, vajat, sót felforraljuk.
Tűzről levéve - állandóan kevergetés mellett - a lisztet hozzákeverjük, majd 1 percig főzzük (amíg a massza elválik az edénytől).
Forró sütőben sütjük.
A megfőzött, kihűlt pudingot tejszínhabbal összekeverjük, és ezzel a krémmel megtöltjük a félbevágott süteményt.
Tetejét porcukorral beszórjuk.

KÉPVISELŐFÁNK 11.
Elkészítése:
7 dkg zsírt, 10 evőkanál vízzel felforralunk, és 10 dkg rétes liszttel felfőzzük állandó keverés közben.
Ha kezd kihűlni, 4 egész tojást egyenként hozzákeverünk.
Kis gombócokat formálunk belőle.
Forró sütőben sütjük.
A sütőt 10 percig nem szabad kinyitni.
A megsült tésztát hagyjuk kihűlni, és jó éles késsel kettévágjuk.
Eredeti krém:
1 liter tej, 5 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 6 púpozott kanál liszt, 6 kanál cukor.
A tejet felforraljuk.
A tojássárgáját közben kikeverjük 4 kanál cukorral.
Hozzáadjuk a lisztet, és 3 dl tejjel felhígítjuk. Folytonos keverés közben hozzáadjuk a többi tejet, és sűrűre főzzük.
Ha kihűlt a maradék cukorral habbá vert fehérjét is beletesszük a vaníliás tejbe.

KÉPVISELŐFÁNK ÁFONYAHABBAL
Hozzávalók -A képviselőfánkhoz:
2 dl víz, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 5 egész tojás, 1 mokkáskanál só
Az áfonyahabhoz:
20 dkg áfonyadzsem, 2 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 1/2 citrom leve, 2 zacskó habfixáló

Elkészítése:
A tejszínt félkemény habbá verjük, ezután beleszórjuk a habfixálót, és addig verjük, amíg egészen kemény nem lesz.
Ezután óvatosan beleforgatjuk az áfonyadzsemet és a porcukrot.
Felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.
A sütőt 15 percig közepes lángon előmelegítjük.
A tésztához először beletesszük a vízbe a vajat és a sót, majd felforraljuk.
Ezután beleszórjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg összeáll.
Ha a massza az edény falától elválik, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve kihűtjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat.
Egy habzsákba (vagy az egyik sarkán kilyukasztott nejlonzacskóba) beletöltjük a tésztamasszát, és zsírral kikent, vízzel megspriccelt sütőlapra, egymástól 3 cm-es távolságra nagy diónyi gömböket nyomunk.
A sütőlemezt betoljuk a forró sütőbe.
10 percig közepes lángon, majd a lángot takarékra mérsékelve, szép sárgásbarnára sütjük a fánkokat.
A sütés első 15 percében nem szabad kinyitni a sütőt!
A sült, üreges fánkokat késpengével azonnal levesszük sütőlapról és hagyjuk kihűlni.
Ezután félbevágjuk, végül beletöltjük az áfonyás tejszínhabot. Tetszés szerint feldíszítjük, és a hűtőszekrényben legalább 2 óráig hűtjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - FÁNK RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.