Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KOSÁRKA RECEPTEK 1.

2019.06.29

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ALMÁS KOSÁRKÁK
Hozzávalók:
30 dkg nyers linzertészta (otthon készített vagy gyorsfagyasztott), 2 savanykás alma, 2 tojás, fél dl tej, 2 csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, csipetnyi só.

Elkészítés:
A tojásokat a tejjel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, az olajat, a sót, a fahéjat és a porcukrot.
Híg, palacsintatésztaszerű masszát kapunk.
A kész linzertésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, és kicsi kosárkaformákat kibélelünk vele.
(Legalább 12 darabot készítsünk. )
Előmelegített, közepesen meleg sütőbe toljuk, és halványsárgára, vagyis félig megsütjük.
Amíg a tészta sül, az almákat héjastól szeletekre vágjuk, és a szeleteket felcsíkozzuk.
A félig sült kosárkákat megtöltjük az almacsíkokkal, majd felöntjük a palacsintamasszával.
A sütőbe visszatesszük, és addig sütjük, amíg a folyékony masszából szilárd nem lesz, vagyis a beleszúrt tűre (hurkapálcára) már nem tapad a masszából.
A kosárkákat a sütőlapon hagyjuk kihűlni, majd óvatosan leszedjük, és tálra rakjuk.
Csak hidegen fogyasztjuk.
Alma helyett készíthetjük körtével, esetleg banánnal, vagy kimagozott és lecsöpögtetett meggyel-cseresznyével.
Legkésőbb másnapig el kell fogyasztani, de a kész sütemény hosszú ideig mélyhűtőben tárolható.

ALMÁS-MAZSOLÁS KOSÁRKA
Elkészítés:
Felolvasztottam egy adag leveles tésztát.
Kinyújtottam, derelyevágóval négyzetekre vágtam.
Egy szilikon muffin forma lyukacskáit kibéleltem a tésztával, és pirosra sütöttem
(kb. 10 perc).
Közben egy nagyon kevés vízzel feltettem fél csomag mazsolát és egy szem almát apróra vágva párolódni.
Szórtam rá almás sütemény fűszer-keveréket (Kotányi), és összeérleltem őket.
Végül 2 nagy evőkanálnyi diabetikus baracklekvárt adtam hozzá, ez adta meg a tulajdonképpeni édességét.
Együtt főttek még egy kicsit, majd félreraktam.
2 pohár natúr joghurtot lazára kevertem egy pici vaníliaaromával és citromhéjjal.
Hogy ne legyen túl folyós, tettem bele egy teáskanálnyi agaragar***t is.
Ebbe az elegybe kevertem bele a kihűlt mazsolás almát.
Végül megtöltöttem vele a kosárkákat.
Ízre hasonló egy gyorsétterem almás pitéjéhez, de persze sokkal finomabb. ***Agaragar:
Élelmiszer-adalékanyag
Az agaragar egy sárgásfehér, félig áttetsző zselés anyag.
Élelmiszerekben sűrítőanyagként, zselésítő anyagként, stabilizálószerként alkalmazzák E406 néven.
Előfordulhat ételzselékben, lekvárokban, aszpikban, cukrászipari termékekben.
80% rosttartalommal rendelkezik, így táplálékkiegészítőként emésztési rendellenességek ellen is alkalmazzák.
Emésztést követően vizet szív magába, ettől nő a telítettség érzése.
Kellemetlen mellékhatásként puffadás is létrejöhet, ezen kívül nincs ismert mellékhatása.

ARTICSÓKA-KOSÁRKÁK
Összeállítás: 15 perc
Sütés: összesen 40 perc
Hozzávalók 4 db, 10 cm átmérőjű süteményhez:
1 adag fagyasztott sós omlós tészta, 4 db konzerv articsókaszív, 3 ek marinált paprika, 2 szál újhagyma apró kockákra vágva, 3 dkg ementáli sajt, 2 tojás, 1 dl tejföl, 1 gerezd összetört fokhagyma, késhegynyi szárított rozmaring, késhegynyi szárított bazsalikom

Elkészítés:
A sütőt közepes (180 fokra) előmelegítjük.
A tésztából 20×20 cm-es lapot nyújtunk, és 4 négyzetre vágjuk.
Kis formákba fektetjük, hogy a csücske kilógjon.
Sütő, - vagy zsírpapírral kibélelve nyers rizst vagy babot töltünk bele, és a forró sütőben 10 percig sütjük.
A rizst vagy a babot meg a papírt eltávolítjuk, majd a tésztát még 10 percig sütjük.
Az articsókaszíveket alaposan lecsöpögtetjük, és 4-4 darabra vágjuk. (Zsenge tavaszi, meghámozott, sós vízben főtt karalábéból is készíthetjük).
Az újhagymával, a megszikkasztott és feldarabolt marinált paprikával együtt a tésztára terítjük, végül az egészet megszórjuk sajttal.
A tojásokat a tejföllel, fokhagymával és a fűszerekkel simára keverjük, majd a megtöltött tésztakosarakat bevonjuk vele.
A sütőbe ismét visszatéve még 20 percig sütjük.
Melegen, vagy langyosan tálaljuk.

BANÁNOS KOSÁRKA
Hozzávalók: maradék pitetészta /pitetészta:
50 dkg liszt, 30 dkg margarin, 15 dkg cukor, 2 egész tojás, 3 evőkanál tejföl/, 2 banán, 1 tojássárgája, 2 evőkanál tejföl, 1 dl meggylé, 2 evőkanál búzadara, 10 dkg mazsola (kb. két marék), 1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:
A maradék pite tésztát hajszálvékonyra kinyújtjuk, és bő ráhagyással kibélelünk vele egy szilikonos muffin formát.
A töltelékhez a banánokat péppé zúzzuk, belekeverjük a tojássárgája és tejföl keveréket, a meggylevet és a búzadarát, majd a lecsöpögtetett mazsolát.
A tésztába töltjük a keveréket, a végeit batyuszerűen összezárjuk, megkenjük tojássárgájával.
Betoljuk a meleg sütőbe és aranybarnára - ropogós pirosra sütjük a tetejét.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - KOSÁRKA RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.