Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KOSÁRKA RECEPTEK 2.

2019.12.14

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

BIATORBÁGYI DIÓS KOSÁRKA
Hozzávalók a tésztához:
400 g liszt, 200 g vaj vagy margarin, 50 g élesztő, 50 g cukor, 1 dl tej, 2 tojássárgája
Hozzávalók a töltelékhez:
10 tojásfehérje, 8 tojássárgája, 280 g cukor, 280 g darált dió, 50 g morzsa
Ízesítés:
kevés reszelt citromhéjjal, és rumba áztatott meggyel.
Díszítés:
kb. 200 g csokoládé, porcukor

Először a tésztát készítjük el.
A tejet meglangyosítjuk és elkeverjük benne az élesztőt és a cukrot, majd összegyúrjuk a liszttel, a vajjal és a tojássárgájával. Kinyújtjuk a tésztát 2 mm vastagságúra, és kosárformákat bélelünk ki vele. Ebből a tésztamennyiségből kb. 50 darab kosárkánk lesz. Minden kosárka aljára egy szem rumba áztatott meggyet teszünk.
Ezután készítjük el a tölteléket: a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd óvatosan belekeverjük a tojássárgáját, a darált diót, a morzsát és a reszelt citromhéjat, majd ezzel a habbal megtöltjük a kosárkákat.
Kb. 200-220 fokos sütőben sütjük, 10-15 percig.
Csak kihűlés után borítjuk ki a kosarakat a tepsiből.
Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek, majd olvasztott csokiba mártjuk az alját.
Tetejét porcukorral szórjuk meg.

CIPRUSI NARANCSKOSÁRKA
Hozzávalók 4 személyre:
2 narancs, 2 evőkanál rum, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, 4 gombóc vaníliafagylalt, 4 gombóc narancsfagylalt, 4 evőkanál tejszínhab.
Elkészítési idő: 20 perc + érlelés

A félbevágott narancsok húsát éles késsel kivájjuk, és a fehér hártyáját eltávolítva felaprítjuk.
Rászórjuk a vaníliás cukrot, meg a mazsolát, a rummal meglocsolva legalább egy fél órán át, állni hagyjuk.
Tálaláskor a fél narancshéjakba egy-egy vanília- és narancs fagylaltgombócot teszünk, elosztjuk rajta a mazsolás narancsot, és tejszínhabbal a tetején máris kínáljuk.

CUKKINI-KRÉMES KOSÁRKA
Hozzávalók:
250 g gyorsfagyasztott leveles tészta, 350 g cukkini, 150 ml tejföl, 50 g natúr joghurt, 3 gerezd fokhagyma, néhány szem koktélparadicsom, só, bors, 2-3 evőkanálnyi kapor

Elkészítés:
A gyorsfagyasztott leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyd felengedni.
A cukkini héját hámozd meg, húsát vágd félbe, és egy evőkanál segítségével kapard ki belőle a nagyobb magokat, majd reszeld le egy nagyobb lyukú reszelőn.
Sózd be, és hagyd állni fél órán át.
Préseld ki belőle a nedvességet, egy evőkanálnyi olajon párold át, és tedd félre kihűlni.
Adj hozzá néhány gerezd zúzott fokhagymát és keverd hozzá a tejfölt, a joghurtot és a kaprot.
A tésztát – kevés liszttel megszórva – nyújtsd ki nagyjából 2 milliméteres vastagságúra, és 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy borospohár peremével szelj belőle köröket.
Kenj ki vajjal és liszttel egy kisebb muffinsütő formát (ha szilikonformát használsz, akkor ez nem szükséges), és béleld ki a kör alakú tésztával.
Tedd be az előmelegített sütőbe 8-10 percre, hogy a tészta megsüljön.
Vedd ki a tésztát a sütőből, és hagyd, hogy teljesen kihűljön.
Tegyél a kosárba egy evőkanál cukkini krémet, és díszítsd egy szelet koktélparadicsommal.

CSOKIS KOSÁRKA
Hozzávalók - Tészta: 1
5 dkg margarin, 10 dkg cukor, 2 tojás, 40 dkg liszt, 1/2 cs. sütőpor
Krém:
2 tojás, 3 ek. tej, 30 dkg cukor,3 ek liszt, 3 ek kakaópor

Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk, ha túlságosan száraz, akkor egy kis tejfölt keverünk hozzá, kosárkaformákba nyomkodjuk, megsütjük.
A krémhez a hozzávalókat gőz fölött felfőzzük, ha langyosra hűlt belekeverünk 12,5 dkg margarint.
A kihűlt kosárkákat megtöltjük a krémmel, a tetejét esetleg tejszínhabbal díszítjük, de ez el is maradhat.
Ebből a mennyiségből kb. 30 db süti lesz.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - KOSÁRKA RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.