Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KOSÁRKA RECEPTEK 3.

2020.01.12

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

DIÓS KOSÁRKA 01.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 1 cs. margarin, 5 tojássárgája, 20 dkg cukor, 1/2 cs. sütőpor, 1 ek tej

Elkészítés:
Ezeket összegyúrjuk és 60 db kis gombócot formálunk belőle.
A gombócokat belenyomkodjuk a kosárkaformába úgy, hogy csak 3/4 részig legyen benne a tészta.
Mindegyik közepébe teszünk egy kiskanál lekvárt és a következő tölteléket:
5 tojásfehérjét 40 dkg porcukorral kemény habbá verünk, és belekeverünk 40 dkg darált diót.
A formákat tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben sütjük.

DIÓS KOSÁRKA 02.
Hozzávalók - A tésztához:
40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 25 dkg margarin
A töltelékhez:
40 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 4 tojásfehérje, 10 dkg savanykás lekvár
A tetejére:
20 dkg étcsokoládé

Elkészítés:
A lisztet a sütőporral és a porcukorral összevegyítjük, majd a tojássárgájákkal és a margarinnal rugalmas tésztává gyúrjuk.
Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk és alaposan kivajazott, 5-6 cm-es átmérőjű kis kosárkaformákat kibéleljük vele.
Minden kosárkába egy-egy kiskanálnyi lekvárt teszünk, majd beborítjuk a töltelékkel.
Ehhez a darált diót elkeverjük a porcukorral, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is beleforgatjuk.
A megtöltött kosárkákat tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben 190 fokon 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Ha kihűltek, a formákból kiemeljük őket, és gőz felett megolvasztott csokoládét csorgatunk a tetejükre.

DIÓS KOSÁRKA 03.
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 1 dl tej, 2 tojássárgája.
Hozzávalók a töltelékhez:
10 tojásfehérje, 8 tojássárgája, 28 dkg cukor, 28 dkg darált dió, 5 dkg morzsa.
Ízesítés:
kevés reszelt citromhéjjal, és rumba áztatott meggyel.
Díszítés:
kb. 20 dkg csokoládé, porcukor.

Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el.
A tejet meglangyosítjuk és elkeverjük benne az élesztőt és a cukrot, majd összegyúrjuk a liszttel, a vajjal és a tojássárgájával. Kinyújtjuk a tésztát 2 mm vastagságúra, és kosárformákat bélelünk ki vele.
Ebből a tésztamennyiségből kb. 50 darab kosárkánk lesz. Minden kosárka aljára egy szem rumba áztatott meggyet teszünk.
Ezután készítjük el a tölteléket: a tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd óvatosan belekeverjük a tojássárgáját, a darált diót, a morzsát és a reszelt citromhéjat, majd ezzel a habbal megtöltjük a kosárkákat.
Kb. 200-220 fokos sütőben sütjük, 10-15 percig.
Csak kihűlés után borítjuk ki a kosarakat a tepsiből.
Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek, majd olvasztott csokiba mártjuk az alját.
Tetejét porcukorral szórjuk meg.

DIÓS KOSÁRKA 04.
28 dkg lisztet, 20 dkg margarint, 8 dkg porcukorral, 2 tojás-sárgával 1 cs. vaníliás cukorral linzertésztát készítünk, mellyel vékonyan kibéleljük a kosárkaformákat. Alulra rumos meggyet, vagy egy kiskanál lekvárt tegyünk. 4 tojás fehérjét 20 dkg porcukorral felverünk, hozzáadunk 1/4 citrom levét és 20 dkg darált diót.
A habot elosztjuk a kosárkákba, és halványra sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - KOSÁRKA RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.