Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KOSÁRKA RECEPTEK 4.

2020.06.25

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

GESZTENYÉS KOSÁRKA
Elkészítése:
15 dkg vajat 25 dkg liszttel kevert 1/2 cs. Váncza-sütőporral dörzsölünk jól el, s adunk hozzá még 10 dkg cukrot, 2 egész tojást, és annyi tejet, amennyit felvesz, hogy éppen jól nyújtható tésztát kapjunk.
Fél cm vastagra nyújtjuk, s nagyobb pogácsavágóval kiszúrjuk.
A korongocskák szélére nyomózsákkal karimát készítünk főtt áttört gesztenyének, porcukornak és V.-vanillincukornak a keverékéből.
A kosárkákat erősen cukrozott vaníliás tejszínhabbal púposan megtöltjük.
Igen kiadós.

GOMBÁS KOSÁRKA 01.
A tésztához:
1,5 dl liszt, 10 dkg reszelt sajt, 10 dkg margarin, 1 tojássárgája, só

A töltelékhez:
20 dkg ecetes gomba, 2 főtt tojás, 1 alma, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál tejföl, só

A tetejére:
1 csokor kapor

Elkészítése:
A tészta összetevőit alaposan dolgozza össze, majd tegye 30 percre hűtőszekrénybe pihenni.
Nyújtsa ki a tésztát, és üvegpohárral vágjon ki belőle korongokat.
Ezekkel béleljen ki kosárformákat, vagy a muffin sütő mélyedéseit.
Forró sütőben süsse zsemleszínűre a tésztákat.
Közben a lecsepegtetett gombát, a kemény tojásokat, a lereszelt almát és vöröshagymát a tejföllel keverje simára.
Ezzel töltse meg a formából kivett kosárkákat.
Szórja meg finomra vagdalt kaporral, tegyen vékony paradicsom karikákat a tetejükre, és a forró sütőben melegítse át öt perc alatt.

GOMBÁS KOSÁRKA 02.
Hozzávalók 4 személyre:
1 csomag fagyasztott leveles vajastészta, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 1 kiskanál reszelt vöröshagyma, 40 dkg gomba, 1 kiskanál finomliszt, 1 dl tejföl, só, őrölt bors a mártáshoz: 2 csapott evőkanál finomliszt, 4 dkg vaj, 4 dl tej, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só, késhegynyi reszelt szerecsendió

Elkészítése:
A tésztát szoba-hőmérsékleten egy óráig állni hagyjuk, hogy felolvadjon.
Ezalatt a töltelékhez a gombát megtisztítjuk, és kisebb cikkekre vágjuk.
A hagymát a vajon megfonnyasztjuk, a gombát beleforgatjuk, és erős lángon három-négy percig kevergetve dinszteljük.
Utána a liszttel meghintjük, kevés vízzel felengedjük, és a tejföllel gazdagítjuk.
Megsózzuk, megborsozzuk, és sűrűre forraljuk.
A mártást is elkészítjük: a lisztet a vajon éppen csak megpezsegtetjük, a hideg tejjel felengedjük, és sóval, szerecsendióval fűszerezzük.
Egy-két percig a tűzön kevergetjük, hogy besűrűsödjön, majd a tejfölt és a reszelt sajtot belekeverjük.
A sütőt 250 fokra melegítjük.
A tésztát vékonyra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
Minden második közepét kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és a peremét megkenjük tojássárgájával, majd ráfektetjük a korongra.
Az így összeragasztott tésztát forró sütőlemezre helyezzük, mellé rakjuk a tésztából kiszúrt, tojássárgájával megkent kis korongokat is, és erős lángon a képviselőfánkhoz hasonló kosárkákat sütünk.
A meleg gombatölteléket a kosárka sütés közben keletkezett üregébe (mélyedésébe) halmozzuk, és a kis korongot a tetejére ültetjük.
A tésztát a forró sütőbe toljuk, és végig erős lánggal szép pirosra sütjük.
Külön tálkában kínáljuk hozzá a megmelegített sajtmártást.
(A francia leveles fánkot mártás nélkül, hidegen is tálalhatjuk, sőt gomba helyett tejföllel elkevert sonkával, franciasalátával esetleg majonézes spárgával is tölthetjük.)

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - KOSÁRKA RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.