Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KRÉMESEK 4.

2019.03.10

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

DEBRECENI KRÉMES
Tészta:
50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg zsír, 3 tojássárgája, 15 dkg cukor, kevés tej
Töltelék:
20 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg porcukor

Elkészítése:
A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, három részre osztjuk, kinyújtjuk, és a tepsi hátulján megsütjük. A kisült lapok egyikét összetörjük, és 2 deci tejben megáztatjuk. Hozzáadunk 1 evőkanál lekvárt, 3 evőkanál kakaót, fél deci rumot (vagy pár csepp aromát), végül a habosra kevert vajas porcukrot. Az így kapott masszát a két süteménylap közé kenjük. Gőz fölött cukorral habosra keverünk 3 tojásfehérjét, és a tetejére kenjük. Szép, fehér máz lesz. Csak másnap szeleteljük, amikor a lapok a töltelékkel összeérnek.

DIÓS KRÉMES 01.
Hozzávalók - Tészta:
cukor 20 dkg, mandula 20 dkg, csokoládé 15 dkg, tojásfehérje 2 db
Töltelék:
főtt tojássárgája 1 db, vaj 5 dkg, likőr 2 kk., cukor 2 ek csokoládé 12 dkg

Elkészítése:
A cukrot őrölt mandulával, reszelt csokoládéval 2 tojás fehérjével összeállítunk, kis gombócokat formálunk belőle, közepét ujjunkkal benyomjuk, és bele a következő krémet tesszük: Egy főtt, áttört tojássárgáját, 5 dkg vajat, kis cukrot, kevés likőrrel összeállítunk, ha kész, a gombócokat megtöltjük, és reszelt csokoládéba hempergetjük.

DIÓS KRÉMES 02.
Hozzávalók - A tésztához:
30 dkg cukor, 4 tojás, 10 dkg darált dió, 20 dkg liszt A krémhez:
2,5 dl tej, 2 evőkanál liszt, 20-20 dkg vaj és cukor, 1 tojássárgája, 1 tasak vaníliás cukor, 10 dkg darált dió, 1,5 dl rum A díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé

Elkészítése:
A tésztához a cukrot a tojássárgákkal és 10 evőkanál vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a darált diót, a lisztet, a kemény habbá vert tojásfehérjét, és jól összekeverjük. Kikent, lisztezett tepsibe tesszük, megsütjük, és két lapra vágjuk.
A krémhez a tejet a liszttel felfőzzük, és kihűtjük. A vajat, a cukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a darált diót és a rumot, végül a krémmel összevegyítjük. A tésztalapokat megtöltjük a krémmel, majd az olvasztott csokoládét a tetejére csorgatjuk.

DIÓS-MÁKOS KRÉMES
Hozzávalók:
10 dkg dióbél, 2 csomag vanília pudingpor, 4 db egész tojás, 2,5 dl kristálycukor, 1 csomag vaníliacukor, 2,5 dl finomliszt, 2 kávéskanál sütőpor, 1,5 dl mák (nem szabad ledarálni), 1 db Rama margarin, 1 liter tej, 18 dkg porcukor
Valamint:
10 dkg porcukor, 5 dkg Rama, 1 evőkanál méz, 1 db egész tojás + 1 db tojássárga, 1 kávéskanál szódabikarbóna, kevés tej, 30 dkg finomliszt

Elkészítése:
30 dkg lisztet, 10 dkg cukrot, 5 dkg Ramát, mézet, egész tojást + tojássárgát, szódabikarbónát, kevés tejet összegyúrunk. Kettéosztjuk, sütőlemezen világosra sütjük. 4 db egész tojást 2,5 dl kristálycukorral habosra verünk, piskóta állagúra, majd óvatosan belekeverjük a sütőporos mákos lisztes keveréket. Sütőpapírral kibélelt magas falú tepsiben 180-200 fokon megsütjük. Mind két tésztát kihűtjük. 1 liter tejben 2 evőkanál cukorral 2 csomag vanília pudingot felfőzünk, hűtjük. Rama margarint 18 dkg porcukorral habosra keverünk, ha a puding kihűlt a kettőt összekeverjük. Alulra 1 mézes lapot teszünk, rá a krém egy részét, rá a mákos piskótát, rá a krém másik részét, erre a második mézes lapot, és erre a maradék krémet. Száraz serpenyőben diót pörkölünk, durvára vágjuk, a sütemény tetejére szórjuk, és kakaóval meghintjük. Másnapig állni hagyjuk. Munkaigényes, de nagyon finom.

EGYSZERŰ KRÉMES
Elkészítése:
8 tojás fehérjét 15 dkg cukorral jól felkeverjük. 1-liter vizet 20 dkg cukorral, 2 vaníliás cukorral felteszünk főni. 4 db vanília pudingot 1/2-liter vízben feloldunk, és a forrásban lévő vízhez hozzáadjuk. A megfőtt pudinggal a tojásfehérjét összekeverjük, és még 3-percig főzzük, állandóan kevergetjük. Langyosra kihűlni hagyjuk, majd megtöltjük a lapokat, porcukorral meghintjük.
Én a lapok helyett 10 tojásos piskótát szoktam készíteni, és ezzel töltöm meg.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - KRÉMESEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
Vadász Ilona, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.