Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KRÉMESEK 5.

2019.11.24

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ÉRSEKÚJVÁRI KRÉMES
Tészta:
8 tojásfehérjét 30 dkg porcukorral kikeverünk, majd beleteszünk 30 dkg diót. 2 lapot sütünk belőle.

Krém: 8
tojássárgáját, 2 csomag vanília cukrot, 4 dl tejet, 15 dkg porcukrot, 4 evőkanál búzadarát megfőzünk.
Ha kihűlt 10 dkg vajjal kikeverjük.
Tetejét csokoládéval bevonjuk.

FEHÉR KRÉMES
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 7 dkg zsír, 4 evőkanál cukor, 1 1/2 dkg szalalkáli, 2 egész tojás, langyos tejjel összekeverjük (olyan tésztakeménység legyen, mint a 6 lapos) 3 lapot sütünk a tepsi hátán, ha vastagnak találjuk a lapot, 4-et is süthetünk belőle

Krém:
25 dkg vaj, 30 dkg porcukor, ezt nagyon habosra keverjük (4 lap esetén 30 dkg vaj), 8 dl tej, lehet gyenge liter is, (ha 4 a lap), 2 vanília puding, ezt hidegen simára keverjük, s majd sűrűre főzzük, jó sűrűnek kell lenni, ha ez kihűl, a vajjal gyengén összekeverjük, s megtöltjük a lapokat.
Tetejét porcukorral sűrűn meghintjük, vagy csokoládémázat készítünk.

FINOM KRÉMES-HABOS SÜTEMÉNY
Elkészítése:
5 tojássárgáját 20 dkg cukorral, 10 ek vízzel habosra keverünk.
Hozzáadunk 20 dkg lisztet, fél cs. sütőport.
Elkeverjük, zsírozott, lisztezett tepsibe öntve közepes tűzön megsütjük.
2 dl tejből, 2 ek liszttel, 2 ek kakaóporral sűrű krémet főzünk. 20 dkg vajat, 20 dkg porcukorral habosra keverünk, 15 dkg darált diót, 0.5 dl rumot adunk hozzá, majd belekeverjük a kihűlt, főzött krémet is.
A masszát a kisült tésztára kenjük. 5 tojásfehérjéből, 15 dkg cukorral, gőz fölött kemény habot verünk.
A krémre simítjuk.
Csoki darát hintünk rá.

FELVIDÉKI KRÉMES
Hozzávalók - Tészta:
30 dkg liszt, 5 dkg cukor, 7 dkg vaj, 2 dkg szalalkáli, 1 tojás, tej szükség szerint
Krém:
3 egész tojás, 3 kanál liszt, 9 dl tej

Elkészítése:
A tésztából három lapot sütünk.
Krémet sűrűre főzzük, 2 csomag vaníliás cukrot, 20 dkg porcukrot, 20 dkg vajat habosra keverünk, és a kihűlt péphez adjuk.
A lapokat megtöltjük, tetejét vaníliás cukorral meghintjük.

FRANCIAKRÉMES 01.
Elkészítése:
1 adag gyors leveles tésztát elfelezve, késfok-vastagságú téglalapokká nyújtjuk, kisütjük.
Kikeverve 1 tojást, 4 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 2 cs. vaníliás cukrot, 2 ek lisztet, felöntjük 7 dl tejjel. Gőz fölött, nagyon sűrű krémmé főzzük.
Ha kihűlt, az egyik tésztalapra simítjuk, rárakunk 2 ek porcukorral ízesített, kemény habbá vert 2 dl tejszínt.
Tetejére fektetjük a másik, csoki-, vagy kávé-, vagy citrom-, vagy rumos mázzal bevont, négyzetekre vágott tésztalapot.

FRANCIAKRÉMES 02.
Tészta:
30 dkg liszt, csipet só, 1 evőkanál ecet, kb. 1 dl víz (amennyit felvesz a tészta)

A hozzávalókat jól kidolgozzuk, elnyújtjuk. Közben 15 dkg vajat 5 dkg liszttel habosra keverünk és rásimítjuk a kinyújtott tésztára.
Összehajtogatjuk, majd kinyújtjuk ismét (ezt 2-3-szor ismételjük). 2 lapban sütjük meg közepesen meleg sütőben
Krém:
2 dl tejet, 4 tojás sárgájával, 20 dkg cukorral, 10 dkg liszttel, és 2 csomag vaníliás cukorral simára keverünk, hozzákeverünk 5 dl forró tejet, és gőz fölött sűrűre főzzük. A gőzről levéve (de nem lehűtve) óvatosan hozzákeverjük a 4 tojás kemény habbá vert fehérjét. Visszatesszük a gőz felé és kb. 2 percig folyamatosan kevergetve átgőzöljük.
Tejszínhab:
3 dl tejszínből vagy 2 tejszínhabporból és 3 dl tejből kemény habot verünk (ízlés szerinti cukorral, mert a porhoz nem kell). Én egy kis zselatint is szoktam hozzá tenni, nem esik össze olyan könnyen. Máz:
csokimáz

Elkészítése:
Az egyik lapra ráöntöm, és szép egyenletesre simítom a mázat. Amikor még nem teljesen szilárdult meg felszeletelem (ez a művelet a hab tetején már lehetetlen!). A másik tésztalapra rákenjük a krémet, ha kihűlt rásimítjuk a tejszínhabot, erre kerül a már felszeletelt, mázzal bekent tésztalap.
Kb. 1 órát jó, ha áll a hűtőben.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - KRÉMESEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
Vadász Ilona, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.