Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KRÉMESEK 7.

2020.02.06

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

GESZTENYÉS KRÉMES
Hozzávalók kb. 16 darabhoz:
1 adag mélyhűtött leveles vajas tészta 30 dkg gesztenyemassza 3 evőkanál rum + a babapiskótára 1 tasak hidegen készíthető vanília krém 3 dl tej 5 dkg vaj 1 doboz babapiskóta tojás a kenéshez porcukor a szóráshoz

Előkészítés:
A leveles vajas tésztát szoba hőmérsékleten hagyjuk felengedni.
A gesztenyemasszát burgonya-nyomón áttörjük, hozzáadjuk a rumot.
A vaníliakrémet a tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük a tejjel, és jól lehűtjük.

Elkészítése:
A vajat habosra keverjük, hozzátesszük a gesztenyét, és jól összedolgozzuk.
A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
A deszkát megszórjuk liszttel, rátesszük a felengedett vajas tésztát, ezt is meglisztezzük, és akkora téglalapot nyújtunk belőle, ami a tűzhelyünk tepsijébe belefér.
A tepsit vízzel megkenjük, kettévágjuk a kinyújtott tésztalapot, és egymás mellé ráfektetjük a tepsire.
Villával megszurkáljuk, tojással megkenjük, és kb. 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük.
Amikor kivesszük a sütőből, az egyik lapot négyzetekre vágjuk, (ez lesz a sütemény teteje), és a tésztát kihűtjük.
Az egész lapot megkenjük a gesztenyemasszával, kirakjuk a babapiskótával, kicsit belenyomkodjuk, és megcsepegtetjük rummal.
A tetejére simítjuk a vanília krémet, rárakjuk egymás mellé a négyzeteket, óvatosan lenyomkodjuk, és 1-2 órára behűtjük.
Amikor a hűtőből kivesszük, megszórjuk porcukorral, és meleg vízbe mártott késsel a tetején lévő négyzeteknek megfelelően felszeleteljük.

GYÜMÖLCSÍZES KRÉMES
Hozzávalók:
25 dkg porcukor, 4 tojás, 1 citrom reszelt héja és leve, 30 dkg liszt, 1 sütőpor, 4 evőkanál forró víz
I. krém:
20 dkg vaj, 10 dkg margarin, 1 vaníliás cukor, 30 dkg porcukor
II. krém:
5 6 evőkanál baracklekvár, 5 evőkanál cukor
III. krém:
fél liter tej, 3 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt

Elkészítése:
A forró vizes piskótát elkészítjük és két egyforma tepsiben megsütjük két egyforma lapnak.
I. krém: a vajat, a margarint, a vaníliás cukorral és a porcukorral habosra keverjük.
Félretesszük.
II. krém:
a baracklekvárt a cukorral szintén habosra keverjük és az előző krém egyharmad részét hozzátesszük, és nagyon jól kikeverjük.
III. krém:
a tejet forrni tesszük a cukorral.
A lisztet kevés tejjel simára keverjük és a forrásban lévő tejhez öntjük.
Habverővel folytonosan keverjük és sűrűre főzzük.
Kihűtjük, az I. krém kétharmad részét hozzáadjuk és habosra keverjük.
A piskótalapokat megtöltjük.
Az egyik lapot megkenjük a barackízes krémmel.
Rátesszük a másik lapot, rákenjük a vajas krémet.
Ritka fogú villával, hullámos vonalakkal díszítjük és kihűtjük.
Forró vízbe mártott, de szárazra törölt késsel kockákra vágjuk.
Csokoládédarával is díszíthetjük.

HABOS KÓKUSZOS KRÉMES
Hozzávaló - A tésztához:
15 dkg kókuszreszelék, 2 evőkanál liszt, 20 dkg cukor, 7 tojásfehérje
A krémhez:
2,5 dl tejszín, 15 dkg margarin, 1 liter tej, 12 evőkanál cukor, 3 csomag vaníliás pudingpor, 7 tojássárgája, kókuszreszelék a tetejére

Elkészítése:
A tojásfehérjét felverjük keményre, folyamatosan hozzáadagoljuk a cukrot, majd a végén finoman hozzákeverjük a 2 evőkanál liszttel elkevert kókuszreszeléket.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon világosra sütjük, (20x30 méretű a tepsi).
Vigyázat hamar megsül, nem kell túlsütni, mert száraz lesz.
Krém:
a tojássárgákat a vaníliás pudingporral, a cukorral és a tejjel sűrűre főzzük.
Ha kihűlt, belekeverjük a margarint, és rákenjük a krémet a kihűlt tésztára.
Ezután a tejszínt felverjük, és rákenjük a sárga krémre.
A tetejét kókuszreszelékkel megszórjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - KRÉMESEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
Vadász Ilona, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.