Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KRÉMESEK 8

2020.03.14

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

HÁJAS KRÉMES 01.
Hozzávalók:
12 dkg liszt, 1 evőkanál cukor, csipet só, 1 tojás, 1 kávés kanál ecet, annyi langyos víz, hogy puha rétestésztát készítünk.

Elkészítése:
Tálban összedolgozzuk, majd lisztezett deszkára borítva ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Egyenletesen belekenünk 10 dkg kétszer ledarált hájat.
Összehajtogatjuk, közben hideg helyen pihentetjük.
Ezt ismételjük 4x. Hajtogatjuk, nyújtjuk, stb. végül, 4 cipóba osztjuk.
Nagyon vékony lapokra nyújtjuk a tepsi nagyságának megfelelően.
Tepsi hátán világos színűre sütjük, 5-8 perc alatt.
A levételnél vigyázzunk, mert könnyen törik.
1 vaníliás pudingot felfőzünk az utasítás szerint.
Hozzákeverünk egy hagyományos teavaj kockát. 2-2 lapot a krémmel összeragasztunk.
Vaníliás porcukorral szórjuk meg.
Készíthetünk a tetejére olvasztott fehér csokoládé mázat is.
Csak másnap szeleteljük, mikor a krémtől megpuhult.
Nagyon finom nem mindennapi sütemény.

HÁJAS KRÉMES 02.
Hozzávalók - A tésztához:
30 dkg liszt, 25 dkg kigyúrt háj, 1 tojássárgája, csipetnyi só, másfél dl langyos víz, 1 kávéskanál ecet
A krémhez:
8 és fél dl víz, 40 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 csomag vaníliapuding-por, 1 púpos evőkanál liszt, 8 tojásfehérje

Elkészítése:
A hájat 13 dkg liszttel összegyúrjuk, és hideg helyre tesszük.
A lisztet, a tojássárgáját, a csipetnyi sót másfél dl langyos vízzel és a kávéskanál ecettel összegyúrjuk.
Alaposan kidolgozzuk rétestészta keménységűre.
Gyengén lisztezett gyúrótáblán akkorára nyújtjuk, hogy a hájat betakarja, nagyon kevés lisztet használjunk.
Elnyújtjuk és a hájas tésztáknál leírt módon hajtogatjuk, 20-20 perces pihenőkkel.
Utolsó nyújtásnál, tepsi nagyságúnál valamivel nagyobbra nyújtjuk, lisztezett tepsi hátlapjára tesszük, és azon sütjük.
Villával megszurkáljuk, aranysárgára sütjük, jól kiszárítjuk.
A két lapot külön-külön sütjük meg.
Elkészítjük a krémet: 7 dl vizet 20 dkg cukorral és a vaníliás cukorral összeforraljuk.
Két csomag vaníliapuding-port 1 evőkanál liszttel és másfél dl vízzel simára keverünk, a sziruphoz öntjük, és folytonos keveréssel sűrűre főzzük.
8 tojásfehérjét 20 dkg cukorral kemény habnak verünk, és óvatosan a forró masszához keverjük.
Pár perces laza keverés mellett még főzzük.
Tűzről levéve az egyik megsült lapra kenjük.
Kicsit hagyjuk a krémet hűlni.
A másik lapot kockákra vágjuk, és széles pengéjű késsel a krém tetejére sorba rakjuk.
Vízbe mártott késsel a krémest a kockák mentén fölvágjuk.
Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

HAMIS KRÉMES 01.
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 6 dkg olvasztott zsír, 1 egész tojás, 5 dkg porcukor, 1 dkg szalalkáli - lágy tésztává gyúrjuk, ezt 3 részre osztva 3 lapot sütünk, késvastagságúra.
Krém:
1 liter tej, 30 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 10 dkg liszt, 1 tojás sárgája - krémmé főzzük lassú tűzön.
A tojás fehérjét habbá verjük, és a tűzről levett, forró krémbe keverjük.
A krémet melegen rakjuk a tésztalapokra.

HAMIS KRÉMES 02.
Hozzávalók:
8 tojás, 30 dkg porcukor (de lehet kevesebb, mert így elég édes), 2 vaníliás cukor, 25 dkg margarin, 9 jó púpos ek liszt, 1 liter tej

Elkészítése:
A tojás sárgáját a porcukorral habosra keverni, majd beletenni a megolvasztott margarint, a vaníliás cukrot, lisztet, tejet és a felvert tojásfehérjét.
Kikent, lisztezett tepsiben, kb. 160 fokon 1 órát sütni.
Nem szabad megijedni, nagyon híg lesz, szinte, mint egy leves.
A sütés közben a rétegek maguktól kialakulnak, nem kell lapot sütni, krémet készíteni.

HARTYÁNI KRÉMES 01.
Elkészítése:
Összegyúrunk 25 dkg lisztet, 25 dkg Ráma margarint, 25 dkg porcukrot, 1 cs. sütőport, 2 dkg kakaóport, 1 tojást, 1 dl tejet. Két egyforma lapot sütünk. 5 dl tejből, 2 ek lisztből sűrű krémet főzünk. 2 cs. vaníliás cukorral ízesítve langyosra hűtjük.
10 dkg Ráma margarint, 20 dkg porcukorral habosra keverve, hozzáadjuk a krémet.
Az egyik lapra kenjük a felét.
Erre rakunk egymás mellé 2 nagydoboz babapiskótát. 0.5 dl rummal leöntve bevonjuk a többi krémmel.
Rátéve a másik lapot, Hűs helyen pár órát pihen.
Kemény tejszínhabbal tálaljuk.

HARTYÁNI KRÉMES 02.
Előző nap kell összeállítani, mert egy éjszakára szüksége van, hogy a lapok megpuhuljanak.
Nagyon finom, könnyű sütemény.
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 10 dkg margarin, csipet só, 25 dkg porcukor, 2 ek kakaópor, 1 sütőpor, 1 tojás, kevés tej
Krém:
1 l tej, 10-12 ek cukor, 3 cs. vaníliás pudingpor, 25 dkg Rama margarin
Összeállításhoz:
egy nagy csomag babapiskóta, rum

Elkészítése:
A liszttel elkeverem a sót, sütőport, cukrot, elmorzsolom a vajjal, majd a tojással, és ha szükséges egy kevés tejjel összeállítom a tésztát.
Levajazott, lisztezett nagy tepsi hátulján két lapot sütök belőle.
180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt megsülnek.
Mikor kisül, egy nagy késsel fellazítom, majd egy deszkára csúsztatom őket.
Néhány perc múlva kőkemények lesznek, így a jó!
A pudingporokat egy lábosba szórom, ráöntöm lassan a tejet, jól elkeverem egy habverővel, majd felforralom.
Állandó keverés mellett besűrítem.
Végül hozzáteszem a cukrot.
Egy folpackkal letakarom és kihűtöm.
A margarint habosra keverem, majd kanalanként hozzáadom a kihűlt pudingot, jól kihabosítom.
A tepsibe teszem az egyik lapot, rákenem a krém felét, kirakom a babapiskótával.
A piskótákat megkenem rummal, rásimítom a maradék krémet, befedem a másik lappal.
Egy éjszakára hűtőbe teszem.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - KRÉMESEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
Vadász Ilona, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.