Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KRÉMESEK 9

2020.05.14

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

HARTYÁNI KRÉMES 02.
Előző nap kell összeállítani, mert egy éjszakára szüksége van, hogy a lapok megpuhuljanak.
Nagyon finom, könnyű sütemény.

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 10 dkg margarin, csipet só, 25 dkg porcukor, 2 ek kakaópor, 1 sütőpor, 1 tojás, kevés tej

Krém:
1 l tej, 10-12 ek cukor, 3 cs. vaníliás pudingpor, 25 dkg Rama margarin

Összeállításhoz:
egy nagy csomag babapiskóta, rum

Elkészítése:
A liszttel elkeverem a sót, sütőport, cukrot, elmorzsolom a vajjal, majd a tojással, és ha szükséges egy kevés tejjel összeállítom a tésztát.
Levajazott, lisztezett nagy tepsi hátulján két lapot sütök belőle.
180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt megsülnek.
Mikor kisül, egy nagy késsel fellazítom, majd egy deszkára csúsztatom őket.
Néhány perc múlva kőkemények lesznek, így a jó!
A pudingporokat egy lábosba szórom, ráöntöm lassan a tejet, jól elkeverem egy habverővel, majd felforralom.
Állandó keverés mellett besűrítem.
Végül hozzáteszem a cukrot.
Egy folpackkal letakarom, és kihűtöm.
A margarint habosra keverem, majd kanalanként hozzáadom a kihűlt pudingot, jól kihabosítom.
A tepsibe teszem az egyik lapot, rákenem a krém felét, kirakom a babapiskótával.
A piskótákat megkenem rummal, rásimítom a maradék krémet, befedem a másik lappal.
Egy éjszakára hűtőbe teszem.

HÁZI KRÉMES 01.
Hozzávalók:
1 cs bolti leveles tészta (készíthető is), 16 tojás, 20 dkg cukor, 10 dkg liszt, 2 csomag (4 dkg) zselatin. 1 liter tej, 2 vanília cukor, 30 dkg porcukor

Elkészítése:
A bolti leveles tésztát 2 lapba, tepsi nagyságúra nyújtjuk és megsütjük.
A megsült egyik lapot a tepsibe helyezzük, a kész krémet ráöntjük és elsimítjuk.
A másik lapot vágódeszkán megfelelő méretű kockára daraboljuk, és a krém tetejére helyezzük.

Krém:
A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a liszttel már elkevert zselatint, lassan hozzákeverjük a tejet, gyenge tűznél sűrű krémet főzünk belőle.
Amikor megfőtt hozzákeverjük a vaníliacukrot.
Amíg hűl, a tojások fehérjéből nagyon kemény habot verünk, ezután a porcukorral tovább verjük.
A langyos krémet fokozatosan a felvert habhoz verjük, és azonnal ráöntjük az alsó lapra, mert később a krémmel nem lehet dolgozni (nagyon kemény lesz).
Dermesztés után a kockáknak megfelelően felvágjuk és tálalhatjuk.
A lisztet keverjük el a zselatinnal és akkor nem lesz darabos a krém.

HÁZI KRÉMES 02.
Hozzávalók:
annyi liszt amennyit felvesz; késhegynyi szódabikarbóna; 3,5 evőkanál cukor; 3,5 evőkanál tej; 3,5 evőkanál olaj; 1 tojás

Krém:
6 tojás, 2 csomag vaníliás cukor; 1 csomag vaníliás puding; 25 dkg liszt; 1,5 liter tej; 40 dkg kristálycukor; 4 dl tejszín; 1 csomag habfixáló

Elkészítése - Lapok elkészítése:
Egy keverő tálba kimérjük a hozzávalókat, és fokozatosan annyi lisztet keverek hozzá, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk, majd fél órát pihentetjük, két részre osztjuk, nyújtjuk, és a tepsi alján sütjük.
Krém készítése:
A tejet felforraljuk, a tojások fehérjéjét habosra verjük.
A járulékos anyagot egy edényben összemérjük és a meleg tejjel, összekeverjük, majd ezt felfőzzük.
Utána óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
Betöltjük a lapokat, felverjük a tejszínt, és rákenjük a vaníliás krémre, ráhelyezzük a másik lapot, és porcukorral megszórva tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - KRÉMESEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
Vadász Ilona, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.