Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A KRÉMESEK 2.

2018.11.29

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ALMÁS KRÉMES ALAGI MÓDRA
Hozzávalók 4 laphoz:
45 dkg liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, pici tej
Krém:
2 vaníliás puding, 6 dl tej

Elkészítése:
Sűrű krémet főzünk és hozzáadunk 20 dkg vajból és 20 dkg porcukorból kikevert masszát. 1 kg reszelt almát vajon megdinsztelünk, 10 dkg cukorral, pici fahéjjal ízesítjük. A lapok közé felváltva krémet és almát töltünk.
Porcukorral meghintve, kockákra vágva tesszük az asztalra.

ALMÁS KRÉMES ANITA MÓDRA
Tészta:
50 dkg liszt, 20 dkg RÁMA, 15 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 1 sütőpor, pici tej
Krém:
4 dl víz. 10 dkg kristálycukor. 2 vanília puding, 7 tojás fehérje

Elkészítése:
A rámát a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tojássárgájával elkevert sütőport, majd beledolgozom a lisztet. A tésztát 3 részre osztom, elnyújtom. 1 tésztát megsütök. A 2. lapot zsírozott, lisztezett tepsibe teszem, megkenem vékonyan baracklekvárral, rásimítom a következő keveréket: 1 kg almát meghámozok, lereszelek, hagyom kicsit állni, kicsavarom. hozzákeverek ízlés szerint cukrot és fahéjat, valamint egy kevés zsemlemorzsát. Erre a töltelékre kerül rá a 3. lap, amit villával megszurkálok, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni.
Megsütöm.
Közben elkészítem a krémet: 4 dl vízzel 10 dkg kristálycukrot felfőzök. 2 vanília pudingot 2 dl vízzel eldolgozok, hozzáadom a cukros vizet és megfőzöm. 7 tojás fehérjét kemény habbá verek, és a még forró krémhez keverem.
Amikor az almás lapok megsültek rárakom a krémet, és a már előzőleg kisütött lapot, és együtt hagyom kihűlni.
A tetejére porcukrot szórhatunk, esetleg valami máz is mehet rá, ha bírjuk még tojással! (a 20 dkg porcukorral és 3-4 csepp citromlével habosra vert 2 tojásfehérjére gondolok)

ALMÁS KRÉMES ILIKE MÓDRA
Hozzávalók - A tésztához:
1 kg alma, 8 egész tojás, 20 dkg finomított kristálycukor, 4 evőkanál víz, 23 dkg rétesliszt, 1 sütőpor, 1 púpos evőkanál kakaó
A krémhez:
fél liter tej, 1 vaníliás puding. 2 Vaníliás cukor (1 minimum), 1 csapott evőkanál finomliszt, 15-20 dkg Rama margarin, 10 dkg cukor; csokimázhoz: 2 evőkanál cukor, 2 ek kakaó, 2 ek víz, 5 dkg vaj vagy margarin

Elkészítése:
Sütőpapírral kibélelt tepsibe 1kg almát szorosan egymás mellé leszeletelek, vagy kockára vágom (ha szép, egészséges az alma héja, nem kell megpucolni, mert úgy sokkal finomabb). A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverem, hozzáadom a lisztet, a sütőport és a keményre felvert fehérjehabot. Felét az almára simítom, a maradékhoz kakaót keverek, és a sárga rétegre kenem.
Úgy sütjük, mint a piskótát.
A krémhez a tejben megfőzöm a pudingport és lisztet; a vajat a porcukorral habosra keverem, majd a kihűlt pudinggal összekeverem, a vaníliás cukorról ne feledkezzünk meg.
A kihűlt süteményről lehúzom a sütőpapírt, és az alma tetejére kenem a krémet.
Végül összefőzöm a csokimázat, bevonom vele a sütit.
Szilárdulás után azonnal is fogyasztható.
Ez az adag nagy gáztepsire való mennyiség.
Ez aránylag gyorsan kész van, szinte el sem lehet rontani.

AMERIKAI KRÉMES
Hozzávalók - Tészta:
7 tojássárgája 20 dkg cukor 20 dkg liszt 1 cs. sütőpor 2 evőkanál kakaó 13 evőkanál víz
Krém:
7 tojásfehérje 7-10 evőkanál cukor 2 cs. vaníliás puding 6 dl víz Teteje: 3-4 dl tejszín

Elkészítése - Tészta:
Összekeverjük a hozzávalókat, majd 180°-os sütőben kb. 20 percig sütjük.
Krém:
Kemény habbá verjük a tojásfehérjét a cukorral. A pudingot felfőzzük a 6 dl vízzel és még forrón összekeverjük a tojásfehérjével, majd ráöntjük a tésztára és még 10-15 percig sütjük szintén 180°-on.
Teteje:
Felverjük a 3-4 dl tejszínt és a kihűlt tésztára kenjük, végül megszórjuk reszelt csokival.(A tepsi mérete: 27 x 37 cm)

ANGOL KRÉMES
Tésztaalap:
50 dkg liszt, 10 dkg cukor, egy pici só, 20 dkg zsír, 2 dkg szalalkáli
Töltelék:
1/2 liter tej, 4 evőkanál liszt, 2 csomag vaníliás cukor, 30 dkg cukor, 30 dkg vaj

Elkészítése:
A hozzávalókat kevés tejjel összegyúrjuk oly módon, hogy könnyű tésztát kapjunk belőle. 3 db cipót formálunk, kinyújtjuk, tepsi hátán megsütjük. Sütés előtt a lapokat megszurkáljuk a tepsi hátán. A 1/2 liter tejet 4 evőkanál liszttel, 2 csomag vaníliás cukorral simára keverünk és felfőzzük massza keménységűre. Ha kihűlt, a cukrot a vajjal (margarin is lehet) habosra keverünk, ha elkészült vegyítjük 1 dl rummal, és alaposan elkeverjük.
Nagyon finom, ajánlatos a felhasználás előtti napon megsütni, hogy megpuhuljon.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - KRÉMESEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
Vadász Ilona, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.