Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - KRÉMESEK 1

2018.11.18

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ALBÁN KRÉMES
Hozzávalók - Tészta:
3 tojássárga, 10 dkg cukor, 6 ek víz, 10 dkg liszt, 1/2 cs sütőpor, 1-2 csík étcsoki (pl. tortabevonó)
Vaníliás krém:
1 cs főzős vaníliás pudingpor, 2 ek cukor, 2,5 dl víz, 1-2 csepp vanília esszencia, 4 tojásfehérje, 3 ek cukor
Csokoládés krém:
1 cs főzős csokoládés pudingpor, 2,5 ek cukor, 2,5 dl víz, 1 csík étcsoki (pl. tortabevonó), 4 tojásfehérje, 3 ek cukor

Elkészítése:
A tésztához a tojássárgákat és a cukrot fehérre, habosra keverem, amíg gyakorlatilag megduplázódik a mennyisége.
Ezután kanalanként, állandó keverés közben hozzáadom a vizet, majd, szintén kanalanként beleszitálom a sütőporral elkevert lisztet, és fényes, habos masszává keverem.
Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítom a tésztát és 175 fokra előmelegített sütőbe tolom. 10 perc után visszaveszem a sütő hőjét 170 fokra további 10 percig sütöm a tésztát. Amíg a tészta sül, elkészítem a kétféle krémet.
A pudingporokat, külön edényben, simára keverem a vízzel, a vaníliásban feloldok 2 ek cukrot és belekeverem a vanília esszenciát, a csokoládésban 2,5 ek cukrot és hozzátördelem a csík csokoládét, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett (habverővel) mindkettőt besűrítem.
Az összesen nyolc tojásfehérjét és a hat ek cukrot kemény állagú, szép habbá verem. Arányosan elosztom a két, langyosra, de nem hidegre hűlt pudinghoz, majd laza mozdulatokkal összekeverem a vaníliás és a csokoládés pudingot a kemény habbal.
Eddigre letelt a tésztára szánt húsz perc, kiveszem a sütőből, azon melegében a tetejére reszelem az 1-2 csík étcsokit, majd rásimítom a vaníliás krémet, ennek tetejére pedig a csokoládésat.
A krémekkel megpakolt tésztát 10-12 percre visszateszem a 170 fokos sütőbe (mielőtt kiveszem, tűpróba, ha a krémek folyósan tapadnak a tűre, a sütinek még kell néhány percet időznie a sütőben).
A tepsit rácsra állítom és hidegre, majd nagyjából 10-15 perc múlva a sütőpapír segítségével tálcára húzom a tésztát és legalább egy órára a hűtőbe teszem, hogy a krémek teljesen és alaposan kihűljenek.
Melegen, langyosan nem jó, mert túlságosan tojás íze van még, de kihűlve csodálatosan habos-krémes, vékony tésztájú finomságot tálalhatok (melyet, azt hiszem, kissé nedves, nagyon éles késsel fogok felvágni legközelebb, hogy a csokoládés krém ne sérüljön szeletelés közben).

ALMÁS-KRÉMES 01.
Elkészítése:
40 dkg lisztet, 13 dkg porcukrot, 1 vaníliás cukrot, 1 sütőport 13 dkg Rámával elmorzsolok. Hozzáadok 2 egész tojást és egy kevés tejet (amennyit a tészta felvesz). 3 lapot nyújtok belőle, amelyeket közepes lángon megsütök.
Hamar kész.
3 tojásból, 3 ek lisztből, 1 ek cukorból, 3 cs. vaníliás cukorból 3 dl tejjel krémet főzők. Hagyom kihűlni. 1 teavajat 10-15 dkg porcukorral habosra keverek, majd hozzáadom a főzött krémhez. 1 1/2 kg almát lereszelek, 1 ek vajon megdinsztelem, ízlés szerint cukrozom.
A legalsó tésztalapot megszórom zsemlemorzsával és megkenem az almás masszával.
Ráhelyezem a középső lapot.
Megkenem a főzött krémmel, és ráhelyezem a következő lapot.
Tetejét még melegen megcukrozom, vagy vékonyan megkenem a krém maradékával, és reszelt csokival megszórom.

ALMÁS KRÉMES 02.
Hozzávalók-Tészta:
60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, 3-4 evőkanál tejföl
Krém:
2 tojás, 5 dl tej, 2 csomag vanília puding, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg margarin
Töltelék:
1,5 kg alma, 2 evőkanál vaj, 10 dkg cukor, fél mokkáskanálnyi fahéj

Elkészítése:
A tészta alapanyagait összegyúrom, három részre osztom, és vékony, négyszögletes lapokat sütök belőle. A pudingporhoz 2 evőkanál cukrot keverek, fokozatosan hozzáadom a tejet, sűrűre főzöm és belekeverem a tojásokat. A krémet hűlni hagyom. Az almát megreszelem, és vajon addig párolom, amíg elfő a leve, és cukorral, fahéjjal ízesítem. A krémhez a margarint habosra keverem a cukorral, majd összekeverem a kihűlt pudinggal. Amikor mindegyik alkotórész kihűlt, egy tésztalapot visszateszek a tepsibe, rákenem a krémet, ráteszem a másik lapot, ráhalmozom az almatölteléket és befedem.
Egy napig állni hagyom, hogy megpuhuljon.
Tálalás előtt négyszögletes szeletekre vágom.

ALMÁS KRÉMES 03.
Hozzávalók - A tésztához:
1,5 kg alma, 8 tojás, 18 dkg porcukor, 3 evőkanál víz, 20 deka liszt, 1 /2 csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaó
A krémhez:
1 /2 1 tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg vaj, 18 deka porcukor, 1 tortabevonó

Elkészítése:
Alufóliával kibélelt tepsibe 1,5 kg almát szorosan egymás mellé leszeletelek. A tojások sárgáját 18 dkg porcukorral 3 evőkanál vízzel habosra keverem, hozzáadom a lisztet, a sütőport és a keményre felvert fehérjehabot. Felét az almára simítom, majd a maradékhoz kakaót keverek, és a sárga rétegre kenem. Előmelegített sütőben kisütöm. A krémhez a tejben megfőzöm a pudingport, a vajat a porcukorral habosra keverem, majd a kihűlt pudinggal összekeverem. A kihűlt süteményről a fóliát lehúzom, és az alma tetejére kenem a krémet.
Végül csokimázzal vonom be.
Az almát nem fontos megtisztítani, csak megmosni és kimagozni.

ALMÁS KRÉMES 04.
Hozzávalók - Tészta:
liszt 25 dkg, vaj 25 dkg, tojássárgája 2 db, só 1 késhegynyi, rum 1 kk., ecet 1/2 kk.
Töltelék:
tojássárgája 6 db, vaníliás cukor 20 dkg, tej 5 dl, alma 3 db

Elkészítése:
Az elkészített írós-vajas tésztát tepsikbe téve, a forró sütőben két lapot kisütünk. Tölteléke a következő: 6 tojás sárgáját 18 dkg vaníliás cukorral, fél dl tejjel sűrű krémnek főzünk meg. Rákenjük a tésztára, és nagyon vékonyra szeletelt almával megszórjuk, és újra betesszük sütni.
Úgy is készíthetjük, hogy a tészta két lapját egymásra borítjuk, kockákra vágjuk, 2 dkg vaníliás cukorral meghintjük.

ALMÁS KRÉMES 05.
Hozzávalók:
1,5 kg alma, 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 5 tojás, 1 dl tej, 2 ek. olaj, 5 dkg kakaó, 1 sütőpor
A krémhez:
2 cs. vaníliás puding, 15 dkg margarin, 8 dl tej, 20 dkg porcukor, citromhéj
A mázhoz:
5 dkg margarin, 2 ek kakaó, 1 ek cukor, 1 ek víz

Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral, a tejjel és az olajjal habosra keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük. Csomómentesen hozzákeverjük a tojásos keveréket. Kanalanként adagolva a felvert habot, óvatosan hozzákeverjük.
Az almát lereszeljük, majd kinyomkodva egy alufóliával kibélelt tepsibe simítjuk. Erre rátesszük a kikevert tészta felét. A másik felébe keverjük a kakaót, és szintén rásimítjuk a tepsire.
Előmelegített sütőben tűpróbáig (35-40 perc) sütjük.
Ha megsült, kifordítjuk, és a fóliát levesszük róla.
A pudingot a szokásos módon megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Hidegen keverjük simára a margarinnal, cukorral, citromhéjjal.
Ezt a sütemény tetejére simítjuk.
A mázhoz a kakaót, cukrot, a hideg vizet simára keverjük.
Felmelegítjük, és közben a margarint is hozzáadjuk.
Ha kihűlt, akkor a süteményt bevonjuk vele.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - KRÉMESEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
Vadász Ilona, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.