Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - KRÉMESEK 3.

2019.01.21

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ANYÓSSZELÍDÍTŐ MÉZES KRÉMES
Elkészítése:
Négy db. mézes lapot sütsz, a mézes tésztába fahéjat és szegfűszeget is keversz, amíg kihűl a tészta, addig 1 zacskó vaníliapudingot, egy fél pohár búzadarát, 1 tojást és 5 evőkanál cukrot felfőzöl fél-háromnegyed liter tejjel, úgy, hogy egy masszív kemény állagú krémet kapj.
Ezt kihűtöd.
1 kockamargarint, vagy vajat (a nagyim mindig vajjal készítette) habosra keversz kb. 10-15 dkg porcukorral és a kihűlt krémmel összedolgozod.
A krémes összeállítása: 1 lap, rá a krém kb. 1 cm vastagon, rá 1 lap, erre szilvalekvár, rá 1 lap, újra a krém, 1 cm vastagon és a negyedik lap.
Egy kicsit vársz, amíg a lap megpuhul a krémtől, és ekkor a tetejére csokimázat készítesz: kakaópor, margarin, tej és cukor keverékét felforralsz, ezt szépen egyenletesen ráöntöd a lapra.
Napokig finom.
Vizes késsel kell szeletelni, én mindig csak annyit vágok fel, amennyire épp szükség van.

BÁCSKAI KRÉMES
Tészta:
27 dkg liszt, 5 dkg zsír, 5 dkg porcukor, 1 dkg szalalkáli (kevés tejben felfuttatva) Krém:
3 csomag vaníliapudingot 8 dl tejjel péppé főzünk, 25 dkg margarint 25 dkg porcukorral habosra keverünk, és a kihűlt péphez adjuk.

Elkészítése:
A hozzávalókat annyi tejjel, amennyit felvesz, összegyúrjuk, és tepsi hátán két lapot sütünk belőle.
A krémet a két lap közé töltjük. A tejére 2 tojásfehérjéből és 14 dkg porcukorból gőz fölött habot verünk.
A tésztára kenjük, és végül kakaóval meghintjük.

BANÁNOS KRÉMES
Hozzávalók:
4-5 banán, 8 tojás, 18 dkg porcukor, 3 evőkanál víz, 20 dkg liszt, fél sütőpor, 1 evőkanál kakaó
A krémhez:
fél liter tej, 2 vaníliás puding, 25 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 1 ét-csoki lereszelve

Elkészítése:
Alufóliával bélelt tepsibe tesszük a felszeletelt banánt. A tojássárgáját a porcukorral és a 3 evőkanál vízzel habosra kavarjuk és hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a felvert tojásfehérjét. Felét rátesszük a banánra, a másik felébe tesszük a kakaót. És így kell tenni a többire.
Amikor megsült, kifordítom a tepsiből és lehúzom róla a fóliát.
Krém készítése:
A tejben megfőzzük a pudingot, a vajat habosra kavarjuk a porcukorral és a kihűlt pudinghoz adjuk.
Ezt rákenjük a banán tetejére és a csokit ráreszeljük a krémre.

BRÜSSZELI KRÉMES
Hozzávalók:
1 Rama, 10 dkg porcukor, 15 dkg porcukor/kristálycukor, 1 vaníliás cukor, 1 kis cs. zselatin, 1 es 1/2 l tej, 1 cs tejszínes puding, 2 cs vaníliás puding

Elkészítése:
1 Ramát habosra keverünk 10 dkg porcukorral. 1 tejszínes és 2 vaníliás pudingot csomómentesen elkeverünk fél liter hideg tejben, hozzáöntünk még egy liter tejet, egy vaníliás cukrot, és egy kis zacskó színtelen zselatint.
Lágy puding állagúra főzzük és levéve a tűzről, 15 dkg porcukrot/kristálycukrot szórunk a tetejére (így nem lesz bőrös a puding).
Amikor kihűlt, hozzákeverjük a cukros Ramát.
Egy nagy tepsi aljába négyzet alakú háztartási kekszet sorakoztatunk, rákenjük a krémet, és a tetejére is kekszet teszünk.
Tetejére csoki krém: ez lehet olvasztott csokiból is, de a legjobb: 8 ek cukor, 6 ek meleg víz, 3 ek kakaó, 1 kk vaj.

CSEHSZLOVÁK KRÉMES
Hozzávalók:
4 db tojás, 30 dkg cukor, 10 evőkanál cukor, 20 dkg liszt, 1 cs sütőpor, 4 evőkanál kakaó
Krém:
20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 cs vaníliacukor, 3 evőkanál liszt, 4 dl tej

Elkészítése:
A tojásokat kettévesszük. A sárgájához hozzákeverjük a cukrot, vizet, a liszttel elkevert sütőport és a kakaóport. A fehérjét felverjük és óvatosan a masszához keverjük.
Úgy sütjük, mint a piskótát.
A margarint habosra kavarjuk a porcukorral.
A vaníliacukrot, lisztet megfőzőm a tejben, majd a teljesen kihűlt krémet a margarinos masszához keverem.
A tetejét megszórom reszelt csokival.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - KRÉMESEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
Vadász Ilona, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.