Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KUGLÓFOK 1.

2019.12.28

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

BANÁNKUGLÓF
Hozzávalók:
12 dkg margarin, 24 dkg cukor, 5 tojás, 1 dl tej, 30 dkg banán, héj nélkül mérve, 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, csipetnyi só, a kuglófforma kikenéséhez vaj, liszt. Elkészítés:
A hozzávalókat gondosan kimérve előkészítjük.
A margarint a fele cukorral habosra keverjük, majd a tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk.
A tejet hozzáöntjük, és a turmixolt (péppé zúzott) banánnal elkeverjük.
A maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét lazán beleforgatjuk.
A lisztet a sütőporral meg a sóval elkeverjük, és könnyedén a banános masszába forgatjuk.
Egy kuglófformát kivajazunk, belisztezünk, megtöltjük a tésztával, végül a sütőben kis lánggal (150 fok, légkeveréses sütőben 135) 1 óra 45 percen át sütjük.
Még forrón tálra borítjuk, és így hagyjuk kihűlni.
Jó tanács:
A banános masszát őzgerinc formában is elkészíthetjük, ebben az esetben bő egy óra alatt megsül.

BÉCSI KUGLÓF 01.
Hozzávalók:
3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 20 tojássárgája, 40 dkg olvasztott vaj, 10 dkg cukor, 50 dkg liszt, só, 10 dkg édes-, 1 dkg keserűmandula, citromhéj, szerecsendió.

Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben feloldjuk.
A tojássárgákat, az olvasztott vajat és a cukrot habosra verve hozzáadjuk.
Ezután beletesszük a lisztet, 1.5 dkg sót, és az egészet addig dagasztjuk, míg a kezünkről el nem válik.
Majd beletesszük a mandulát, citromhéjat és egy kevés reszelt szerecsendiót.
A tésztát zsírral kikent és zsemlemorzsával meghintett kuglófformába tesszük, de csak háromnegyed részéig töltjük meg, különben a kelésnél a tészta kifutna.
Ha megkelt, nem túl erős tűznél, 3/4 óráig sütjük, utána szitára borítjuk, és porcukorral meghintjük.

BÉCSI KUGLÓF 02.
Hozzávalók:
15 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 4 tojás, citromhéj, 1 cs. vaníliás cukor, 40 dkg burgonyaliszt (étkezési keményítő) 0,125 l tej, 0,5 cs sütőpor.

Elkészítés:
A vajat jól kikeverjük, hozzáadjuk a cukrot, tojást, citromhéjat, a vaníliás cukrot, és végül hozzátesszük a sütőporral elkevert burgonyalisztet, és a tejet, majd jól összekeverjük.
A tésztát beletesszük a kikent és zsemlemorzsával és finomra vagdalt mandulával meghintett kuglófformába, és előmelegített sütőben lassan sütjük.
Kiborítjuk, kihűtjük, és porcukorral meghintjük.

BÉCSI KUGLÓF 03.
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg vaj, 10 dkg cukor, kevés vaníliás cukor, 4 tojássárgája, 1 egész tojás, 1 ek rum
A kelesztéshez:
4 dkg élesztő, kevés tej, 40 dkg előmelegített liszt, só, 1,5 dl langyos tej, 5 dkg mazsola, kevés zsír, zsemlemorzsa, porcukor

Elkészítés:
A vajat habüstben vagy mély porcelántálban habosra keverjük, állandó kevergetés közben hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojás sárgákat, az egész tojást, és az egy evőkanálnyi rumot. Azután hozzáadjuk a felmelegített tejben felolvasztott élesztővel, liszttel , sóval és a maradék tejjel elkevert masszát, hozzákeverjük a mazsolát, és rövid ideig pihentetjük.
Kizsírozott és zsemlemorzsával megszórt kuglófformába tesszük a tésztát úgy, hogy háromnegyedig legyen, és egy ideig pihentetjük.
Közép meleg sütőben kb. 1 órán át sütjük, és egy egész tojást felverve, kenőtollal megkenjük a kuglófot, így visszatesszük a sütőbe, és még öt percig sütjük, hogy szép színe legyen.
ülés után porcukorral szórjuk meg.

BÉCSI KUGLÓF FERENC JÓZSEF IDEJÉBEN
"A kugelhupf a régebbi idők divatos tésztája. Háromféleképpen készítik: a kikevert finom kugelhupf, a fölvert középfinom és a ledagasztott közönséges.

Elkészítés:
A fölvert középfinom a következőképpen készül:
280 gramm friss vajat habosra dörzsölünk 10 tojással, sóval, egy kanál cukorral, 420 gramm liszttel, és egy csésze langyos tejjel addig verjük, míg a kanálról leválik.
Négykanálnyi élesztőt és 280 gramm mazsolaszőlőt hozzáadva a tésztát vajjal jól kikent és liszttel behintett kugelhupf formába tesszük és melegen, meglisztelve, betakarva kelni hagyjuk.
Ha a tészta a forma széléig majdnem fölkelt, nem nagyon forró kemencében egy órát lassan sütjük, és ez alatt érinteni sem szabad.
Ha kisült, szitára borítjuk és azon forrón vaníliás cukorral meghintjük, hogy az, rajta kéreggé váljék."

BRAZIL FELVERT KUGLÓF
Hozzávalók egy 2 liter térfogatú kuglófformához:
A tésztához:
25 dkg Rama margarin, 25 dkg kristálycukor, egy csipet só, 6 db tojás, 3 dkg kakaó, 1 teáskanál instant kávépor, 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1,25 dl tej, 12,5 dkg koktélcseresznye, 5 dkg aprított dió, Rama margarin a sütőforma kikenéséhez.
A mázhoz:
1 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, felezett dió a díszítéshez

Elkészítése:
A margarint a cukorral és a sóval felhabosítjuk, amíg a cukor feloldódik.
Ezután a tojásokat egyenként hozzáadjuk, tovább habosítjuk.
Végül a kakaót és az instant kávéport adjuk hozzá.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a tejjel váltakozva a tojásos masszához keverjük.
A műveletet addig folytatjuk, amíg a liszt el nem fogy, és a tészta a keverőről nehezen válik le.
A koktélcseresznyét elfelezzük, és az aprított dióval együtt a tésztához keverjük.
A sütőformát kikenjük margarinnal, beleöntjük a tésztát, és lesimítjuk, majd előmelegített sütőben 175°C-on kb. 75 percig sütjük.
Sütés után kiborítjuk a formából, és lehűtjük.
A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá felverjük, az öntettel bevonjuk a tészta felületét, és felezett dióbéllel díszítjük.
Jó tanács:
szebb lesz a máz, ha a porcukorhoz annyi citromlevet csepegtetünk, amíg folyóssá válik, és így használjuk fel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉYNEK LEXIKONJA - KUGLÓFOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.