Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KUGLÓFOK 2.

2020.01.19

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

CSÁSZÁR KUGLÓF 01.
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 6 tojássárgája, csipet só, 1 evőkanál porcukor, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 dl tejszín, 10 dkg mandula, 10 dkg porcukor, fahéj, 10 dkg mazsola.

Elkészítése:
Egy edénybe teszünk kevés sót, porcukrot, az 1 dl tejben felfuttatott élesztőt, tejszínt, és a liszttel jól eldolgozzuk, apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat, és addig dagasztjuk, amíg az edény falától el nem válik.
Meleg helyen, lefedve érleljük.
Közben a mandulát megtisztítjuk, finomra őröljük, porcukorral és fahéjjal elkeverjük.
Az érett kuglóftészta felét kivajazott kuglófformába öntjük, és a cukrozott mandulával meghintjük, majd a tészta másik felét is rátesszük.
Meleg helyen kelesztjük, majd gyenge, egyenletes tűznél megsütjük.
A megsült kuglófot a formából kiborítjuk, és még forrót cukorral beszórjuk.

CSÁSZÁR KUGLÓF 02.
Hozzávalók:
45 dkg rétesliszt, 15 dkg vaj, 8 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 12 dkg porcukor, 3 dl tejszín, 15 dkg mandula, 10 dkg mazsola, 5 dkg cukrozott narancshéj, ízlés szerint őrölt fahéj, só, 0.5 dl tej, 2 dl tejszín

Elkészítése:
Az élesztőt langyos, cukros tejben kelesztjük.
A lisztet egy nagyobb edénybe szitáljuk.
A megkelt élesztőt hozzáöntjük és összekeverjük, majd a cukrot a vajjal és a tojássárgával jól kikeverjük, végül a tejszínt is hozzáadjuk.
Az egészet az élesztős lisztre öntjük, és közepes keménységű tésztává dagasztjuk.
Akkor jó, ha a kézről vagy a villáról elválik.
Letakarva, meleg helyen 45-50 percig kelesztjük.
Közben kevés cukorral összekeverjük a fahéjat, az előzőleg cukros-citromos teában megáztatott mazsolát, az apróra vágott cukrozott narancshéjat és a mandulát.
Ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk.
A tészta felét kivajazott kuglófformába tesszük, rászórjuk az ízesítőket és befedjük a maradék tésztával.
Az egészet meleg helyen letakarva kelesztjük, pihentetjük.
A megkelt tésztát tejjel vagy tojásfehérjével megkenjük.
Előmelegített sütőben, közepes melegen 40-50 percig sütjük.
Ha kész, még melegen kiborítjuk, és bőven meghintjük porcukorral.

CSOKOLÁDÉKUGLÓF 01.
Hozzávalók:
25 dkg vaj, 8 dkg porcukor, fél citrom héja, 5 tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg liszt, 3 dkg kakaópor, 7 ek olaj, vaníliás cukor.
A mázhoz
20 dkg sárgabaracklekvár, 40 dkg csokimáz.

Elkészítése:
Kuglófsütőt vajjal-liszttel kenjetek ki.
A kakaót keverjétek el az olajjal.
A vajat a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, egy teáskanál vaníliás cukorral, egy csipet sóval valamint a tojássárgákkal keverjetek krémesre.
A fehérjéket a kristálycukorral verjétek fel, adjátok hozzá a vajas masszát, a kakaós olajat és a lisztet.
Töltsétek a formába és kb. 170 fokon, 1 órán át, süssétek ki.
Ha megsült borítsátok ki a formából és hagyjátok kihűlni.
A lekvárt melegítsétek fel és keverjétek simára, mázoljátok be a kuglófot a lekvárral.
Ha ez is kihűlt, a csokoládémázt a csomagolás szerint készítsétek el, öntsétek a kuglófra és hagyjátok megdermedni.

CSOKOLÁDÉKUGLÓF 02.
Hozzávalók:
15 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg főző- vagy étcsokoládé, 10 dkg porcukor, 5 egész tojás, 10 dkg darált mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, csipetnyi só a tésztához, a tetejére 4 evőkanál rum, 10 dkg étcsokoládé, 3 evőkanál sárgabaracklekvár, 2 dkg vaj és kevés liszt a formához.

Elkészítése:
A tojássárgákat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a puha vajat és a gőzön felolvasztott, de már nem meleg csokoládét, és tovább keverem.
Ezután a darált mandulát, a sót és a zsemlemorzsát is hozzáadva, óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot.
Egy kuglófformát a vajjal vastagon kikenek, kevés liszttel meghintem és beleöntöm a masszát.
Tetejét szépen elsimítom, majd az előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm.
Ha a teteje idő előtt megbarnulna, ráteszek egy papírlapot, és tovább sütöm.
Ha megsült, a szélét egy késsel ellazítom a forma oldalától, és deszkára borítom.
Még melegen rálocsolom a rumot.
Egy órányi várakozás után megkenem a kevés vízzel hígított sárgabaracklekvárral, végül pedig úgy locsolom meg az olvasztott csokoládéval, hogy szabálytalan formájú csíkok legyenek a kuglóf teljes nagyságában.
Ha már kihűlt, ráborítok egy folpackot, és a hűtőszekrényben kicsit lehűtöm.
Cikkeket vágok belőle, mint a tortából szokás.
Nagyon finom mellé a keményre vert tejszínhab (amit én sohasem szoktam édesíteni).

CSOKOLÁDÉKUGLÓF 03.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 15 dkg csokoládé, 3 tojássárgája, 5 dkg mazsola, 8 dkg mandula, 2 dl tej, só.

Elkészítése:
Langyos cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet gyúródeszkára tesszük, közepére mélyedést formázunk, és ebbe öntjük a tojássárgákat, a cukrot, a vajat, a sót és az élesztőt.
Jól kidolgozzuk, érleljük.
Érés után kinyújtjuk, csokoládéval, mazsolával, cukorral megszórjuk, olvasztott vajjal jól megfröcsköljük, összesodorjuk, majd kizsírozott, kilisztezett formába rakjuk, és megkelesztjük.
Hosszúkásra vágott mandulával megszórjuk és megsütjük.

CSOKOLÁDÉKUGLÓF 04.
Hozzávalók:
13 deka vaj, 25 deka cukor, 4 tojás sárga, 30 deka liszt, 1 csomag dr. Oetker--féle sütőpor, kb. 1/2 csésze tej. 7,1/2, deka csokoládé, 4 tojás fehérjének habja.

Elkészítése:
A vajat habosra keverjük, a tojás sárgákat és a cukrot hozzáadjuk, azután felváltva a sütőporral kevert lisztet és a tejet, majd utoljára a tojáshabot keményen.
A tészta felét jól zsírozott kuglófformába tesszük, a tészta másik felét csokoládéval elkeverjük, és a fehér tésztára rátesszük.
Közepes tűznél 40-45 percig sütjük.

CSOKOLÁDÉKUGLÓF 05.
Hozzávalók:
12 dkg Ráma margarin, 4 tojás, 10 dkg reszelt étcsoki, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg kristálycukor, 30 dkg liszt, 2.5 dl tej, 2 vaníliás cukor, 1 sütőpor.


Elkészítése:
A 4 tojás sárgáját, a cukrot, vaníliás cukrot, margarint habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporos lisztet , a tejet, a citromhéjat.
Végül a tojások kemény habját.
Fagyos zsírral kikent, lisztezett formába öntjük a massza felét.
A másik felébe belekeverjük a csokit és a többihez adjuk.
Alacsony fokozaton, egy órát sütjük.
Ha kihűl, tetejét bevonhatjátok csokival, nálunk arra ritkán jut "idő".

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉYNEK LEXIKONJA - KUGLÓFOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.