Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KUGLÓFOK 3.

2020.04.12

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

CSOKOLÁDÉS KEVERT KUGLÓF
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 17,5 dkg vaj, 20 dkg cukor, 5 dkg étkezési keményítő, 10 dkg cukrozott kakaópor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 cs. sütőpor, 5 db tojás, 2 evőkanál rum, csipet só, 5 dkg sárgabarack lekvár, 15 dkg étcsokoládé.

Elkészítése:
A vajat a cukorral, a sóval, a rummal és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
A lisztet a, a sütőport, a cukrozott kakaóport és a keményítőt összekeverjük, és kanalanként a kikevert vajhoz adjuk.
A tésztát kikent és zsemlemorzsával hintett kuglófformába öntjük és 180 fokos sütőben, kb. egy órát sütjük.
A sárgabarack lekvárt felmelegítjük és megkenjük vele a megsült és a formából kiborított még forró kuglófot.
Ha kihűlt bevonjuk a felmelegített csokoládéval.

CSOKOLÁDÉS KUGLÓF 01.
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 12 dkg vaj vagy margarin, 6 dkg porcukor, 5 dkg főzőcsokoládé, 4 tojássárga, 6 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, a tetejére kevés cukrozott nes-kakaó.

Elkészítése:
Az élesztőt fél dl tejben szétmorzsolom, és egy teáskanál cukorral elkeverem, majd langyos helyen felfuttatom.
A lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, a megreszelt csokoládét és csipetnyi sót a felfutott élesztővel alaposan összedolgozom, lassanként adva hozzá a maradék tejet, és végül a mazsolát is beledagasztom.
A tésztát kikent kuglófformába teszem és hagyom kelni.
Ha duplájára nőtt, akkor előmelegített, forró sütőbe téve közepes lángon megsütöm, majd még melegen kiborítom a formából, és cukrozott kakaóporral meghintem.
Csak akkor vágom fel, ha teljesen kihűlt.

CSOKOLÁDÉS KUGLÓF 02.
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg főző- vagy étcsokoládé, 15 dkg vaj (vagy margarin), 10 dkg porcukor, 5 db tojás, 10 dkg finomra darált mandula, 5 dkg zsemlemorzsa, csipetnyi só, a kuglóf tetejére: 4 evőkanál rum, 10 dkg étcsokoládé, 3 evőkanál sárgabaracklekvár, a formához 2 dkg vaj és 1 evőkanál liszt.

Elkészítése:
A tojássárgákat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a megpuhított (már nem meleg) vajat és a gőzön felolvasztott, de már kihűlt csokoládét.
Tovább keverem. Ezután hozzáadom a darált mandulát, a sót valamint a zsemlemorzsát, és addig keverem, amíg egynemű nem lesz.
Végül beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot.
Egy kuglófformát a vajjal vastagon kikenek, beleszórom a lisztet, majd a csokoládés masszát beleöntöm.
Tetejét elsimítom és az előmelegített forró sütőben, közepes lángon megsütöm.
Ha a teteje idő előtt nagyon megbarnulna, ráteszek egy papírlapot, és tovább sütöm.
Ha a kuglóf teljesen átsült, késsel ellazítom a forma oldalától, és deszkára borítom.
Még melegen rálocsolom a rumot.
Egy órányi várakozás után megkenem a kevés vízzel kenhetőre hígított sárgabaracklekvárral, végül pedig úgy locsolom meg az olvasztott csokoládéval, hogy szabálytalan csíkok folyjanak végig a kuglóf teljes felületén.
Ha az egész teljesen kihűlt, néhány fogpiszkálót beleszúrok, és ráborítok egy folpackot vagy alufóliát, így a fólia nem érintkezik majd a kuglóf mázos tetejével.
Legalább fél napig hűtöm, mielőtt cikkekre vágnám.
Akinek nem kell vigyázni a vonalaira, kínáljon mellé cukor nélküli tejszínhabot.

CSOKOLÁDÉS KUGLÓF 03.
Hozzávalók:
60 dkg rétesliszt, 2 dkg élesztő, 20 dkg porcukor, 18 dkg margarin vagy vaj, 15 dkg darabolt csokoládé, 4 tojássárgája, 5 dkg mazsola, 10 dkg dió, 2-3 dl tej, kevés só

Elkészítése:
Langyos, cukros, lisztes tejben az élesztőt megkelesztjük.
A lisztet tálba szitáljuk, közben a tojássárgáját a porcukorral kikeverjük, hozzáadjuk az olvasztott, de nem meleg vajat és tovább keverjük.
Ezután a liszthez adjuk az előbbi keveréket és a megkelt élesztőt.
A tejet fokozatosan ráöntjük, és fakanál segítségével kezdjük a tészta kidolgozását.
Közepes keménységűvé dagasztjuk mindaddig, amíg a tészta le nem válik a kanálról vagy a kezünkről.
Letakarjuk, és meleg helyen 50 percig kelesztjük.
Ha megkelt, lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk, megszórjuk csokoládédarabkákkal, áztatott mazsolával, meglocsoljuk olvasztott vajjal.
Az így előkészített tésztát megcsavarjuk, és kivajazott formába helyezzük.
Tetejét megszurkáljuk dióval, majd 40-50 percig kelesztjük.
Sütés előtt édes tejjel megkenjük.
Előmelegített sütőben, közepes tűzön 40-50 percig sütjük.

CSOKOLÁDÉS KUGLÓF 04.
A tésztához:
500 g liszt, 100 g porcukor, 30 g élesztő, 3 dl tej, 100 g vaj, 5 db tojássárgája, 70 g kakaópor, 1 db citrom héja, só;
- a szóráshoz: 100 g liszt
- a kuglófforma kenéshez: 30 g vaj
- a tetejére: 20 g vaníliás cukor

Elkészítése:
Két dl langyos tejjel, az elmorzsolt élesztővel, kevés cukorral és 200 gr liszttel lágy kovászt készítünk.
Tetejét liszttel meghintjük, és konyharuhával letakarva meleg helyen 20-25 percig kelesztjük.
Közben a vajat a maradék porcukorral, a tojások sárgájával és a vaníliás cukorral habosra keverjük.
Ehhez adjuk hozzá a kovászt, a maradék langyos tejben feloldott sót, a reszelt citromhéjat és a lisztet.
Az egészet simára keverjük, jól összedolgozzuk.
Tetejét liszttel beszórjuk, letakarjuk, és a tésztát 20-30 percig kelesztjük.
Közben a kuglófformát kivajazzuk, és belisztezzük.
A megkelt tészta felét a kakaóval összegyúrjuk, mindkét tésztadarabot henger alakúra formázzuk, és lazán összefonjuk, majd a forma nagyságától függően egy vagy két formába helyezzük.
Vigyázzunk, hogy a kuglófformát csak kétharmad részig töltsük, majd 15-20 percig kelesztjük.
Előmelegített sütőbe tesszük a formát, kb. 15 percig, sütjük 200 fokon, majd közepes lánggal 180 fokon 30 percig.
A megsült kuglófot kihűlés után vaníliás porcukorral meghintjük, vagy bevonhatjuk csokoládéval.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉYNEK LEXIKONJA - KUGLÓFOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.