Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LINZEREK 7

2019.05.12

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Diós linzer
Hozzávalók - Tészta:
15 dkg lisztet, 1 csapott kávéskanál sütőport, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 tojást, 6,5 dkg cukrot, 6,5 dkg margarint összegyúrunk, kisodrunk, tepsibe rakjuk, és két evőkanál lekvárral megkenjük.
Tetejére:
10 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál víz.

Elkészítése:
Ezeket felfőzzük, majd 20 dkg diót belekeverünk, és ezt a tészta tetejére simítjuk. 8 x 8 cm-es darabokat vágjuk, majd a darabokat átlósan kettévágjuk.

Diós kocka
Hozzávalók - A tésztához:
10 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 30 dkg liszt, 1 tojássárgája, 1 mokkáskanál vaníliás cukor, 1 mokkáskanál citromhéj reszelék, 15 dkg dióbél, 1 mokkáskanál fahéj
A töltelékhez:
20 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1 dl tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 teáskanál citromhéj reszelék, 2 cl rum

Elkészítése:
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, a tojás sárgáját, a vaníliás cukrot, a citromhéj reszeléket, és 3 evőkanál darált diót, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fél óráig hűtőben pihentetjük, utána mintegy fél centi vastagra kinyújtjuk. Villával megszurkáljuk, és kb. 180C°-on kisütjük. Ezután a tésztát kettévágjuk, és az egyik felét még melegen felkockázzuk. A diópüréhez a cukrot felforraljuk a tejjel, beletesszük a diót, az ízesítő anyagokat, rövid forralás után kihűtjük. Hidegen keverjük hozzá a rumot. A kihűlt linzerlapra rákenjük a diókrémet, majd ráhelyezzük az előre felvágott lapocskákat. Éles késsel átvágjuk a lapok mentén a tölteléket és az alsó tésztát is.
Porcukorral megszórva, diógerezdekkel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: Kb. 1.5 óra
Jó tanács:
Rum helyett használhatunk pár csepp rumaromát:
A fölső tésztaréteget azért kell előre felkockázni, hogy szeletelés közben ne nyomjuk szét a tölteléket.

Erzsébet torta
Hozzávalók - Tészta:
30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojássárga.
Töltelék:
40 dkg túró, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 db tojássárga, 12 dkg mazsola, 8 dkg mogyoró, 30 dkg tortabevonó csokoládé.

Elkészítése:
Linzertésztát készítünk, vékonyra kinyújtjuk. Fánkszaggatóval kis kerek lapokat formázunk, és közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Négy-négy tésztát túrókrémmel megtöltünk, és hűtőben dermesztjük.
Olvasztott tortabevonó csokoládéba mártjuk, és pirított mogyorószemekkel díszítjük.

Esztergomi linzer
(kitűnő házi linzer)
Elkészítése:
50 deka lisztet 1 egész tojással, 1 csomag Váncza sütőporral, 25 deka cukorral, 25 deka zsírral, 1/2 csomag Váncza vanillincukorral, 1 dkg fahéjjal, 1 evőkanál kakaóval és annyi tejfellel vagy tejjel összegyúrunk, hogy könnyen formálható legyen. Zsírozott tepsibe a tészta nagyobbik felét elnyomkodjuk, melyre őrölt dióval meghintett szilvaízt kenünk. A lekvárosra a félretett tésztából vékony párhuzamos rácsot rakunk a lekvárba belenyomkodva. Tojással kenjük, és közepes tűznél sütjük.
Felszolgáláskor vanillin szórócukorral bőven hintjük.

Gesztenyés-almás linzer
Hozzávalók:
50 dkg linzertészta, 50 dkg alma, 25 dkg gesztenyemassza, 1 dl tejszín, 4 evőkanál sárgabaracklekvár, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 1-2 evőkanál porcukor.

Elkészítése:
A tésztát téglalap alakúra nyújtom és kibélelek vele egy közepes nagyságú tepsit, hogy pereme is legyen. Félreteszem. Az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem. A gesztenyemasszát kenhetőre keverem a tejszínnel és a rummal. A tészta alját megkenem a sárgabaracklekvárral, belesimítom a gesztenyemasszát, erre egyenletesen rászórom a reszelt almát és a megtisztított mazsolát. Kevés porcukorral meghintve az előmelegített, forró sütőbe tolom, és mérsékelt lángon 40-45 percig sütöm.
Csak teljes kihűlése után szeletelem fel.

Gesztenyés Navette
Hozzávalók:
15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, kevés reszelt citromhéj, 20 dkg gesztenyemassza, ismét 10 dkg vaj és 5 dkg porcukor, valamint 5 cl rum, 5 dkg étcsokoládé, 5 dkg tejcsokoládé.

Elkészítése:
A lisztből, vajból, porcukorból, citromhéjból linzertésztát készítünk, kinyújtjuk, és akkora darabokra vágjuk, hogy kibélelhessük vele a hajó vagy ovális alakú sütőformákat és megsütjük. Ha kihűlt, a tésztákat a formából kiborítjuk. A gesztenyét, a vajat, a porcukrot és a rumot jól kikeverjük, és csöves nyomózsákból a tésztahajók közepébe nyomjuk.
Jól kifagyasztjuk, majd az egyik oldalát olvasztott étcsokoládéba, a másikat tejcsokoládéba mártjuk.

Gyümölcsös linzer
Hozzávalók: 25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojás, 1 cs. vaníliás cukor, 35 dkg liszt, fél cs. sütőpor, kandírozott gyümölcs

Elkészítése:
A vajat, porcukrot, tojást, vaníliás cukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral kevert, szitált lisztet. A masszát formazsákba töltve tetszőleges mintákat formázunk a zsírozott sütőlapra. Közepes hőmérsékleten sütjük. Díszítésre apró kandírozott gyümölcsöt használunk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK KÖNYVE - A LINZEREK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.