Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LINZEREK 8

2019.11.17

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Gyümölcsös linzer
Hozzávalók:
25 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojás, 1 cs. vaníliás cukor, 35 dkg liszt, fél cs. sütőpor, kandírozott gyümölcs

Elkészítése:
A vajat, porcukrot, tojást, vaníliáscukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral kevert, szitált lisztet. A masszát formazsákba töltve tetszőleges mintákat formázunk a zsírozott sütőlapra. Közepes hőmérsékleten sütjük. Díszítésre apró kandírozott gyümölcsöt használunk.

Habos linzer 01.
Elkészítése:
10 dkg zsírt jól kikeverünk 3 tojás sárgájával és 7 dkg porcukorral, 20 dkg liszttel összegyúrjuk, kinyújtjuk, tepsibe tesszük, és lekvárral megkenjük. A 3 tojás habját óvatosan összekeverjük 18 dkg porcukorral, 2 szelet reszelt csokoládéval és 7 dkg darált dióval, és a tésztába tesszük.
7 dkg durvára vágott dióval megszórjuk és megsütjük.

Habos linzer 02.
Hozzávalók - Tészta:
10 dkg cukrot 20 dkg vajjal vagy margarinnal, 30 dkg liszttel, 1 tojással és kevés tejjel összedolgozunk.
Elkészítése:
Két részre osztjuk, két lapban megsütjük.
Krém:
4 tojásfehérjéhez 20 dkg cukrot adunk, és gőz fölött sűrű habbá verjük. 2 evőkanál baracklekvárt és néhány csepp citromlevet keverünk hozzá.

Még melegen az egyik kihűlt lapra öntjük és rásimítjuk, majd ráhelyezzük a másik lapot.
Máz:
12 dkg cukorból fondant-t készítünk, amit cukrászfestékkel rózsaszínűre festünk, vagy rummal ízesítünk, és sűrűn rács alakban a tészta tetejére csurgatunk.
A tésztát 6 cm-es kockákra vágjuk.
Frissen nehezen vágható, ezért ajánlatos a lapokat előző napon megsütni.

Húsvéti torta
Hozzávalók a linzertésztához:
8 dkg Rama, 15 dkg liszt, 5 dkg cukor, 1 tojássárgája, csipetnyi só.
A piskótához:
4 tojás, 4 evőkanál hideg víz, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor.
A töltelékhez: 10 dkg Rama, 1 doboz mirelit málna, 2 tojás, málnalekvár.

Elkészítése:
Süssük meg a linzertésztát. A liszt közepébe üssük fel a tojást, rakjuk köré a hideg, kockákra vágott Ramát, a cukrot és a sót, gyúrjuk sima tésztává. Pihentessük 30 percig hideg helyen. Lisztes deszkán a sütőformának megfelelően nyújtsuk ki, és rakjuk a Ramával kikent tortaformába. Szúrjuk meg villával, és előmelegített sütőben süssük meg. Villanysütő: 200 °C 4. fokozat, gázsütő: 3. fokozat. Sütési idő: kb. 15 perc.
Süssük meg a piskótát. A tojásfehérjét hideg vízzel verjük kemény habbá. A tojássárgáját egyenként adjuk hozzá, aztán a cukrot és a sütőporral összekevert lisztet. Keverjük össze, és öntsük zsírpapírral kibélelt tepsibe. Előmelegített sütőben süssük meg.
Villanysütő: 225 °C 5. fokozat, gázsütő: 4. fokozat. Sütési idő: kb. 10-12 perc.
Míg a piskóta kihűl, készítsük el a tölteléket. A málnát villával nyomjuk szét, és keverjük össze a puha Ramával és a cukorral, keverjünk bele 2 egész tojást. A krémmel kenjük be a piskótát, majd vágjuk 5 cm széles csíkokra. A csíkot tekerjük össze. A linzertésztát kenjük be a málnalekvárral, állítsuk a közepébe az összetekert piskótát, és tekerjük köré a többi piskótacsíkot.
Ha a tortalap tele lesz, a tetejét is kenjük be lekvárral. Végül a teljes tortát borítsuk be marcipánnal.
Díszítsük húsvéti figurákkal és cukortojásokkal.

Kakaós linzerszeletek
(különlegesen jó)
Elkészítése:
1/2 kg lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza sütőporral, azután elmorzsolunk 30 deka zsírral, majd összegyúrjuk 20 deka cukorral, 8 deka kakaóval, 2 egész tojással, 1/2 csomag Váncza vanillincukorral. A tészta nagyobbik felét tepsiben egyenletesen elnyomkodjuk s barack-vagy málnaízzel vastagon megkenve a félretett tésztából kisujjnyi vastag, rácsot rakunk rá.

Forró sütőben sütjük, és sütés után Váncza vanillincukorral kevert porcukorral bőven hintve szeleteljük

Kakaós linzer
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 2.5 dl tej, 6 dkg kakaópor, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 cs. sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 2 cs. vaníliás cukor

Elkészítése:
A cukrot a vajjal, 1 cs. vaníliás cukorral jól kikeverve hozzáadjuk a tojást. Folyton keverve belerakjuk a tejet, majd apránként a sütőporral, kakaóporral kevert lisztet. Reszelt citromhéjjal ízesítjük. A tésztát 4 mm vastagra nyújtva zsírpapírral bélelt tepsiben alsó lángon 15-20 percig sütjük.

Hosszúkás szeletekre vágva megszórjuk vaníliás porcukorral, vagy töltjük.

Karácsonyi torta
Hozzávalók - A linzer tésztához:
30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg (1cs.) Dr.Oetker Vaníliaízű porcukor, 1 mokkáskanál Dr.Oetker Sütőpor, 1/2 cs. Dr.Oetker Vanillincukor, 1-2 evőkanál víz.
A pozsonyi tésztához:
10 dkg liszt, 4 dkg margarin, 1 evőkanál Dr. Oetker Vaníliaízű porcukor, 1 mokkáskanál Dr. Oetker sütőpor, 1 cs. Dr. Oetker Instant élesztő, 0,3 dl tej, 1 db tojás sárgája, 1 késhegynyi kristálycukor, csipet só.
A töltelékhez: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0.5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl étolaj, 30-40 dkg kinyomott reszelt alma, 1 evőkanál langyos méz, 5 dkg durvára vágott dió

Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt babapiskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
A linzer tésztához a porcukrot a vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a margarint, a lisztet, és a többi nyersanyagot, majd lazán összegyúrjuk.
Félretesszük pihenni, és ez alatt elkészítjük a pozsonyi tésztát.
A margarint, a porcukrot, a tojás sárgáját keverőedényben keverjük, hozzáadjuk a lisztet, és a tejjel, kristálycukorral megfuttatott élesztőt, valamint a többi nyersanyagot, majd lazán összegyúrjuk és kb. 15 percig pihentetjük. A linzer tészta 2/3-át egy közepes, vagy nagyobb tortaforma alján egyenletesen elterítjük, majd azt 3-4 percig 150 C fokos sütőben félnyersre sütjük és félretesszük.
A megmaradt linzertészta 1/3-át a pozsonyi tésztával lazán összegyúrjuk.
A máktölteléket tesszük először a félig sült lapra, majd egyenletesen elterítjük. Az összegyúrt tészta felét szintén egyenletesen ráterítjük a máktöltelékre. A diótöltelék következik, amire a kinyomkodott reszelt almát terítjük. Lezárjuk a tortát a megmaradt tésztával, majd azt 150 C fokos sütőben 20 percig sütjük. Eztán az 1 evőkanál langyos mézzel megkenjük, tetejét durvára vágott dióval megszórjuk, és még 5-8 percig sütjük.
A kihűlő langyos torta oldalát a megmaradt vágott dióval panírozzuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK KÖNYVE - A LINZEREK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.