Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LINZEREK 9

2020.04.10

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Királyi almatorta
Hozzávalók a linzertésztához:
20 dkg liszt, 15 dkg Ráma margarin, 7 dkg porcukor.

A masszához:
14 dkg Ráma margarin 14 dkg porcukor, 15 dkg citrom leve, 4 tojásfehérje, 7 dkg liszt, 60 dkg alma, 6 dkg barackíz, 7 dkg szeletelt mandula, 10 dkg kandírozott cseresznye.

A linzertészta anyagait gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és hűtőben 20 percig pihentetjük, majd a tortaforma nagyságának megfelelő kerek lappá kinyújtjuk, a formába helyezzük.
A Ráma margarint a porcukorral, valamint a citromlével habosra keverjük.
Hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert habot, majd a lisztet.
Az így kapott masszát a tortakarikába, a nyers linzertésztára helyezzük, az almaszeletekkel beborítjuk és közép meleg sütőben (kb. 170° C) megsütjük.
Ha a torta kisült, a felületét forró barackízzel bevonjuk, és esetleg pörkölt, szeletelt mandulával, díszítjük.

Lemezes linzer
Hozzávalók:
1 tojássárgája, 15 dkg zsír, 10 dkg porcukor, reszelt citromhéj, 40 dkg liszt, fél csomag sütőpor, kevés tej, kakaópor, baracklekvár.

A tojássárgáját a zsírral, a porcukorral és a citromhéjjal habosra kavarjuk.
Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és annyi tejet, hogy jól gyúrható legyen. 3 részre osztjuk. 2 részbe kakaót gyúrunk.
A barna tészta felét tepsibe téve lekvárral megkenjük, majd rátesszük a fehér tésztát, ezt is megkenjük lekvárral, a tetejére a barna tészta második fele kerül.
Megsütjük, porcukorral meghintjük.
Nagyon mutatós sütemény!

Linzer 01.
Hozzávalók:
70 dkg liszt, 30 dkg zsír, 25 dkg cukor, 4 egész tojás, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 csomag sütőpor.

A fentieket összegyúrni, vékonyra kinyújtani, és lehet szaggatni a formákat.
Világos pirosra kell sütni, és zárható dobozban tartani, mert abban megpuhul (egyébként száraz) és sokáig eltartható.
A befőzési receptek között megtalálható Egres dzsemmel is kitűnő!

Linzer 02.
Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt, 15 dkg porcukor, 1 kocka Ráma (25 dkg), 3 tojássárgája, 1 sütőpor, 1/2 (fél) citrom reszelt héja, lekvár a ragasztáshoz, porcukor a szóráshoz

A hozzávalókat tejjel összedolgozzuk a szokásos módon, Liszt + sütőpor + Ráma stb.
Világosra sütjük, lekvárral összeragasztjuk, megszórjuk porcukorral és megesszük.
A tojásfehérjéből (hogy ne menjen veszendőbe) én kókuszos habcsókot csináltam.

Linzer 03.
Hozzávalók:
10 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 30 dkg liszt, 1 tojássárgája, fél csomag vaníliás cukor, fél citrom héja, fél csomag sütőpor.

A lisztben és porcukorban a hideg margarint elmorzsoljuk, majd az ízesítőket, a sütőport és a tojássárgáját hozzáadva tésztát gyúrunk, ügyelve arra, hogy a tészta nehogy kizsírosodjon, mert akkor sütés után kemény lesz.
Az elkészült tésztát rövid ideig hűtőben tároljuk a könnyebb alakíthatóság kedvéért.
A hűtőből kivéve kb. 3 mm-re nyújtjuk és lehetőségeinkhez mérten különböző alakúra (tojás, csibe, kacsa, nyúl) formázzuk kiszúróval.
A kész formákat sütőlemezen, 180 Celsius fokon 10-12 perc alatt kisütjük.
Ha kihűlt, ízlés szerint lekvárral töltjük, majd cukormázzal díszítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK KÖNYVE - A LINZEREK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.