Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A LINZEREK 1.

2016.12.16

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Alaprecept 01.
Hozzávalók:
18 dkg vaj vagy margarin, 9 dkg porcukor, 27 dkg liszt, 1 tojás sárgája, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 zacskó vaníliás cukor

Elkészítése:
Az összes anyagot gyorsan összegyúrom, hogy a benne lévő vaj ne olvadhasson meg. Egy cipóba formálom, majd follpackba csomagolva akár egy óra múlva, vagy akár két napig pihentetve használom fel. A mélyhűtőben is várhat felhasználásra. Aki nem akarja otthon elkészíteni az omlós tésztát, az ugyancsak vásárolhat gyorsfagyasztott, mirelit, omlós tésztát. (Időnként friss, tehát nem fagyasztott tészta is van forgalomban.)

Alaprecept 02.
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg porcukor, 3 egész tojás, 1 zacskó vaníliás cukor

Elkészítése:
A porcukorral habosra keverem a vajat, hozzáadom a tojást, tovább keverem, majd a liszttel összegyúrva nagyon gyorsan tésztává dolgozom. Ugyanúgy használom fel, mint az I. tésztát.

Linzer tészta
Elkészítése:
20 dkg lisztet, 14 dkg margarinnal, 8 dkg cukorral és 2 tojás sárgájával összegyúrjuk.
Tetszés szerint kiszaggatjuk.

Linzertésztás receptek
Almatorta

Hozzávalók - Linzertészta:
45 dkg liszt, 30 dkg margarin, 1/2 cs. Vaníliás cukor, 15 dkg Koronás Finom Kristálycukor, 1 dkg só, 1 tojás sárgája, reszelt citromhéj
Töltelék:
50 dkg alma, 6 dl tej, 4 dkg vaníliás pudingpor, 10 dkg Koronás Porcukor, 3 tojás

Elkészítése:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a kristálycukorral, ízesítőkkel, tojássárgával és tejföllel sárga linzertésztát gyúrunk. 20 percig hűtőben pihentetjük. Gyümölcstortaformát egyenletesen kibélelünk a tésztával, hámozott, felezett almával berakjuk. Cukros, tojásos, pudingporos tejkeveréket öntünk a tésztára. 180°C-os sütőben 30-35 percig sütjük. Kihűlés után szeleteljük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.

Almás kosárkák
Hozzávalók:
30 dkg nyers linzertészta (otthon készített vagy gyorsfagyasztott), 2 savanykás alma, 2 tojás, fél dl tej, 2 csapott evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 1 csapott evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, csipetnyi só.

Elkészítése:
A tojásokat a tejjel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, az olajat, a sót, a fahéjat és a porcukrot. Híg, palacsintatészta-szerű masszát kapunk. A kész linzertésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, és kicsi kosárkaformákat kibélelünk vele. (Legalább 12 darabot készítsünk. ) Előmelegített, közepesen meleg sütőbe toljuk, és halvány-sárgára, vagyis félig megsütjük. Amíg a tészta sül, az almákat héjastól szeletekre vágjuk, és a szeleteket felcsíkozzuk. A félig sült kosárkákat megtöltjük az almacsíkokkal, majd felöntjük a palacsintamasszával. A sütőbe visszatesszük, és addig sütjük, amíg a folyékony masszából szilárd nem lesz, vagyis a beleszúrt tűre (hurkapálcára) már nem tapad a masszából. A kosárkákat a sütőlapon hagyjuk kihűlni, majd óvatosan leszedjük, és tálra rakjuk. Csak hidegen fogyasztjuk. Alma helyett készíthetjük körtével, esetleg banánnal, vagy kimagozott és lecsöpögtetett meggyel-cseresznyével. Legkésőbb másnapig el kell fogyasztani, de a kész sütemény hosszú ideig mélyhűtőben tárolható.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

 

Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A LINZEREK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.