Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - LINZEREK 6.

2018.10.25

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Csiga vagy csíkos linzer
50 dkg lisztet 2 tojással, 25 dkg margarinnal, 15 dkg porcukorral és annyi vízzel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, összegyúrjuk. 1 cs. vaníliás cukrot és 1 csipet sót is adunk hozzá. Kétfelé osztjuk, egyik felébe 2 evőkanál kakaót gyúrunk. Mindkettőt kinyújtjuk, a világos tésztát tojással megkenjük, rátesszük a barnát, és azt is megkenjük.
Egymásra rakjuk és összegöngyöljük, majd 1/2 cm-es szeletekre vágjuk.
Forró sütőben világosra sütjük.

Csokoládés linzerkorong túróval
Hozzávalók: - Tészta:
30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojássárgája.
Töltelék:
40 dkg túró, 20 dkg vaj, 3 db tojás-sárga, 8 dkg mazsola, 2 dkg vaníliás cukor, reszelt citromhéj, csokoládé tortabevonó (40 dkg).

A megadott anyagokból linzertésztát készítünk, két-három milliméter vastagságúra kinyújtjuk, és fánkszaggatóval korongokat vágunk belőle, sütőlemezre helyezzük, közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Elkészítjük a túrókrémet, majd két-két linzerkorongot a töltelékkel összeragasztunk.
A csokoládé tortabevonót felolvasztjuk, vigyázva, hogy ne égjen az edény aljára.
Ebbe mártjuk a lehűtött tésztákat.

Diós linzer
Hozzávalók: - Tészta:
15 dkg lisztet, 1 csapott kávéskanál sütőport, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 tojást, 6,5 dkg cukrot, 6,5 dkg margarint összegyúrunk, kisodrunk, tepsibe rakjuk, és két evőkanál lekvárral megkenjük.
Tetejére:
10 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál víz.

Ezeket felfőzzük, majd 20 dkg diót belekeverünk, és ezt a tészta tetejére simítjuk.
8x8 cm-es darabokat vágjuk, majd a darabokat átlósan kettévágjuk.

Diós kocka
Hozzávalók: - A tésztához:
10 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 30 dkg liszt, 1 tojássárgája, 1 mokkáskanál vaníliás cukor, 1 mokkáskanál citromhéj reszelék, 15 dkg dióbél, 1 mokkáskanál fahéj
A töltelékhez:
20 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1 dl tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 teáskanál citromhéj reszelék, 2 cl rum

A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, a tojás sárgáját, a vaníliás cukrot, a citromhéj reszeléket, és 3 evőkanál darált diót, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fél óráig hűtőben pihentetjük, utána mintegy fél centi vastagra kinyújtjuk. Villával megszurkáljuk, és kb. 180C°-on kisütjük. Ezután a tésztát kettévágjuk, és az egyik felét még melegen felkockázzuk. A diópüréhez a cukrot felforraljuk a tejjel, beletesszük a diót, az ízesítő anyagokat, rövid forralás után kihűtjük. Hidegen keverjük hozzá a rumot. A kihűlt linzerlapra rákenjük a diókrémet, majd ráhelyezzük az előre felvágott lapocskákat.
Éles késsel átvágjuk a lapok mentén a tölteléket és az alsó tésztát is.
Porcukorral megszórva, diógerezdekkel díszítve tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK KÖNYVE - A LINZEREK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.