Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - LONDON SZELETEK 2

2019.01.15

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

LONDONI SZELET 01.
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 5 tojás, 12 dkg porcukor, 21 dkg vaj, késhegynyi szódabikarbóna, 23 dkg darált dió, 18 dkg kristálycukor, 3-4 dl lekvár (sárgabarackíz)

Elkészítés:
A tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, a vajjal és a szódabikarbónával. Ezután hozzáadjuk a lisztet, és a masszát az előre kilisztezett-kivajazott tepsiben vékonyan elterítjük. Ezután megkenjük sárgabarack-lekvárral, és elkészítjük a tetejére a diós habot: a kristálycukorral felverjük a tojásfehérjét kemény habbá, és hozzáadjuk a ledarált diót. Elsimítjuk a tepsi tetején, és ezzel készen is van a sütemény masszája. 150-160 fokos sütőben megsütjük, 15-20 perc alatt. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy jó-e már a süteményünk, akkor egy vékony villával megszúrjuk, és a kezünkkel megtapogatjuk, hogy a tészta nyers-e még.
Ha nem marad rajta tészta, akkor biztos, hogy jó a sütemény.
Kihűtjük, majd félholdakat szaggatunk belőle. Sokáig eláll.

LONDONI SZELET 02.
Elkészítés:
30 dkg lisztet 15 dkg zsírral, 10 dkg cukorral, fél citrom levével, kevés sóval és rummal, sütőporral és 4 tojás sárgájával összegyúrunk. 4 tojás fehérjét habbá verve 16 dkg dióval és 20 dkg cukorral összekeverve a tésztára kenjük és kisütjük.

LONDONI SZELET 03.
Hozzávalók:
liszt 21 dkg, vaj 14 dkg, cukor 6 dkg, tojás 5 db, íz 10 dkg, porcukor 25 dkg, mandula vagy dió 15 dkg, vanília 1/2 rúd.

Elkészítés:
Lisztet vajjal eldörzsölünk, cukorral és 2 tojássárgájával összegyúrunk, és félretesszük pihenni. Majd fél kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, vékonyan bekenjük ízzel, és a következő keveréket tesszük rá: 5 db tojásfehérjéből kemény habot verünk, teszünk bele finomra tört vaníliát, 21 dkg porcukrot és 14 dkg darált mogyorót, vagy diót.
Megszórjuk darabos dióval, vagy mandulával, sülni hagyjuk, és még melegen hosszú szeletekre vágjuk.

LONDONI SZELET 04.
Hozzávalók:
vaj 25 dkg, liszt 36 dkg, cukor 12 dkg, tojás 6 db, íz 10 dkg, citromhéj 1/2 db, vanília 1/2 rúd, porcukor 36 dkg, mogyoró 36 dkg.

Elkészítés:
25 dkg vajat 36 dkg liszttel eldörzsölünk, majd 12 dkg porcukorral, 5 tojássárgájával, citromhéjjal, vaníliával tésztának gyúrunk, és félretesszük pihenni. Azután félujjnyi vastagra kinyújtva, kisütjük, bekenjük ízzel. Hat tojás kemény habját 36 dkg porcukorral és 36 dkg darált mogyoróval összekeverünk, és a kisült tészta tetejére tesszük. Újra a sütőbe tesszük száradni.
Melegen, forró vízbe mártott késsel hosszú szeletekre vágjuk.

LONDONI SZELET 05.
Hozzávalók 4 személyre:
21 dkg liszt, 3 tojás, 8 dkg porcukor, 14 dkg vaj, 1/2 kk szódabikarbóna, 15 dkg darált dió, 12 dkg cukor, lekvár

Elkészítés:
Összegyúrjuk a lisztet, a tojássárgát, a porcukrot, a vajat és a szódabikarbónát, majd a kinyújtott tésztát kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük, és lekvárral megkenjük. A darált diót óvatosan elkeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjével, és a tésztára simítjuk.
Közép meleg sütőben sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - LONDON SZELETEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda
, Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.