Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MÁGLYARAKÁSOK 2.

2019.06.04

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Máglyarakás 3.
Hozzávalók:
8 db zsemle, 40 dkg alma, 3 db tojás, 20 dkg cukor, 12 dkg barackíz, fél liter tej, 8 dkg margarin, 2 cl rum, őrölt fahéj, 2-3 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése:
A szikkadt zsemléket szeletekre vágjuk, és leöntjük forralt tejjel, amelybe előzőleg belekevertük a tojássárgákat, a cukor 1/3-ad részét és az olvasztott margarinnak a felét. Ezután egy mélyebb sütő-tepsit a megmaradt margarinnal kikenjük, zsemlemorzsával megszórjuk, és beletesszük az áztatott zsemleszeletek felét. Az almát szeletekre vágjuk, és félig megpárolva szétterítjük a zsemlemasszán.
Fahéjas cukorral megszórjuk, és szétterítjük rajta a zsemleszeletek másik felét.
Rummal meglocsoljuk, és bekenjük a barackíz felével.
Sütőben kb. 25-30 percig sütjük.

Máglyarakás 4.
Hozzávalók:
hat szikkadt zsemle vagy kifli, négy tojás, 0.5 l tej, öt evőkanál cukor, egy csomag vaníliás cukor, négy evőkanál feketekávé, 5 dkg vaj, 10 dkg dió vagy mandula, citromlé

Elkészítése:
Egy mély tűzálló tálat kizsírozunk, majd beletesszük a karikára vágott péksüteményt.
A tojások sárgáját négy kanál cukorral habosra keverjük, a feketekávéval és a tejjel felengedjük, a felszeletelt péksüteményre öntjük, és egy óráig állni hagyjuk. Sütés előtt még összekeverjük az olvasztott vajjal meg a darált dióval vagy mandulával, és a sütőben fél óráig sütjük.
Közben a tojások fehérjét egy kanál cukorral és néhány csepp citromlével felverjük, a kihűlt tészta tetejére simítjuk, és csak annyi időre toljuk a sütőbe, hogy szép világos rózsaszínűvé váljon.

Máglyarakás 5.
Hozzávalók:
5 db zsemle, 450 g borízű alma, 4 db tojás, 200 g kristálycukor, 20 g vaníliás cukor, 150 g barack íz, 5 dl tej, 30 g mazsola, 100 g vaj, őrölt fahéj, 100 g dió, 50 g zsemlemorzsa

Elkészítése:
A szikkadt zsemlét - felénk a fonott kalácsot - hosszában félbe, majd vastagabb szeletekre felvágjuk.
Felforralt hideg tejben beáztatjuk. A vajat, a cukor felével habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vaníliás cukrot, az áztatott mazsolát, majd a tejben beáztatott zsemlével óvatosan összekeverjük. Ennek a felét kivajazott, morzsázott tepsibe, jénaiba elterítjük. Hámozott, vékonyra szeletelt almát teszünk rá, őrölt fahéjas cukorral és durvára vágott dióval megszórjuk.
A zsemlés massza másik felével betakarjuk.
Felületét lesimítjuk, simára kevert barack ízzel megkenjük.
Durvára vágott diót teszünk rá, és 180°C-os sütőben 35-40 percig sütjük.
Közben a tojás fehérjét kemény habbá verjük.
A fennmaradt cukorral stabilizáljuk az állományát, azaz addig keverjük, míg a kristálycukor el nem olvad.
Ezt a tojáshabot a tésztára halmozzuk. Habkártyával vagy kemény kartonlappal megmintázzuk.
Porcukorral meghintve 70-80°C- os sütőben a habot aranysárgára szárítjuk.
Pihentetés után vízbe mártott késsel nagy kockákra daraboljuk.
Nem követnek el eretnekséget, ha eper öntetet, szilva stercet vagy akár fagylaltot tálalnak a máglyarakás mellé.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MÁGLYARAKÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.