Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MÁGLYARAKÁSOK 3

2019.07.07

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Máglyarakás 6.
Hozzávalók:
20 dkg kalács, 3 tojás, fél l tej, 10 dkg cukor, 3 dkg vaj, 10 dkg dió, 10 dkg mazsola, fél dl rum, fél kg alma, 3 evőkanál barackíz

Elkészítése:
Az 1-2 napos süteményeket karikákra vágjuk, a tojássárgáját a cukorral és olvasztott vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, és a felszeletelt süteményre - amit egy mély tálba tettünk - ráöntjük.
Egy ideig benne áztatjuk.
Egy szélesebb tűzálló tálat kivajazunk, és az áztatott süteményt belerakjuk rétegenként a rumba áztatott mazsolával, darált dióval meghintve.
Mazsola helyett befőtt cseresznyét vagy meggyet is adhatunk.
Az almát vékony szeletekre vágjuk, és a tetejét ezzel borítjuk.
Jó meleg sütőben 30 percig sütjük.
Közben a tojásfehérjékből habot verünk, hozzáadjuk a baracklekvárt, és a megsült tészta tetejére öntjük, elsimítjuk.
10-15 percig gyenge tűznél még addig sütjük, amíg a hab jól felemelkedik, és kissé megpirul.
Tűzálló tálba tálaljuk, vagy ha tepsiben sül.
Kockákra vágva, szedőlapáttal adagoljuk.

Máglyarakás 7.
Hozzávalók:
10 db öreg vajas-zsemle héj nélkül, 10 egész tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg vaj, 8 db vágott keserű mandula, 3 dl tej, csipet só, mazsola.

Elkészítése:
A héj nélküli vajas-zsemléket szeletekre vágjuk, és kivajazott formába tesszük váltakozva vajdarabocskákkal, vágott mandulával és mazsolával.
A tejet az egész tojásokkal, a cukorral és a sóval jól elhabarjuk, az egészet a tálban lévőkre önjük, és benne hagyjuk a zsemlét ázni.
Mérsékelt hőfokon sütjük, gyümölcsmártással tálaljuk.

Máglyarakás 8.
Hozzávalók:
5-6 db zsemle vagy kifli, briós, kalács, 4 tojás, 30 dkg alma, 15 dkg cukor, 10 dkg barackíz, 6 dkg vaj, 3 dl tej, 3 cl rum, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 2 evőkanál porcukor.

A szikkadt péksüteményt karikákra (illetve kockákra vágjuk).
Leöntjük forró tejjel, amelybe belekevertük a tojássárgáját, 5 dkg porcukrot, 3 dkg vajat.
A maradék vajjal kikenünk egy tepsit, és zsemlemorzsával meghintjük.
Ebbe beletesszük a megáztatott zsemle felét.
Erre almapürét simítunk, amit úgy készítettünk, hogy a meghámozott, szeletekre vágott almát 10 dkg cukorral, kevés fahéjjal megpároljuk, ügyelve arra, hogy a leve elpárologjon.
Erre az almatöltelékre tesszük a beáztatott zsemle másik felét.
Megkenjük 8 dkg barackízzel, rummal meglocsoljuk, és kb. 30 percig sütjük.
Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, belekeverjük a maradék cukrot és a barackízt, ezzel a habbal egyenletesen bevonjuk a tésztát.
A tetejét villával megcifrázzuk, és a sütőbe visszatéve további 10-15 percig sütjük.
Porcukorral meghintve melegen tálaljuk.

Máglyarakás 9.
Elkészítése:
Zsírozott mély tűzálló tálba rakunk 6 szikkadt, felkarikázott kiflit.
4 ek. cukrot, 4 tojássárgáját, 1 cs. vaníliás cukrot habosra keverünk. 5 dl tejjel, 4 ek. feketekávéval felöntve a kiflire öntjük, 1 óráig állni hagyjuk.
Sütés előtt elkeverjük 5 dkg olvadt vajjal, 10 dkg darált dióval.
Sütőben fél óráig sütjük.
4 tojásfehérjét 1 ek. cukorral, pár csepp citromlével felverve a kihűlt tésztára simítunk.
Újra sütőbe téve addig sütjük, hogy szép világos rózsaszínűvé váljon.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MÁGLYARAKÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.