Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MÁGLYARAKÁSOK 4

2020.01.08

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Máglyarakás gyümölcsökkel
Hozzávalók:
1 száraz kalács (1/2 kg), 4 dl tej, 3 tojás, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 alma, 6 szem szilva, 2 körte, fahéj, vaj, zsemlemorzsa

A tojások sárgáját kikeverjük 4 evőkanál cukorral, vaníliás cukorral, hozzáöntjük a tejet és meglocsoljuk vele a szikkadt, felkockázott kalácsot.
Megmossuk és előkészítjük a gyümölcsöket, majd egy tűzálló edényt vajjal kikenünk, zsemlemorzsával kihintünk, és belerakjuk a beáztatott kalács felét. Rárakjuk a feldarabolt szilvát, körtét, és megszórjuk mandulával. Betakarjuk a maradék kaláccsal, almadarabokkal beterítjük, és kevés fahéjjal megszórjuk.
Előmelegített sütőben kb. fél órát sütjük, majd bevonjuk a maradék cukorral felvert tojásfehérjehabbal, és alacsony hőmérsékleten rászárítjuk a tésztára.
Kockára vágva tálaljuk.
Jó tanács:
Kalács helyett maradék pék- süteményt is használhatunk. Ha csak friss kalácsunk van, szeleteljük fel, és sütőben vagy mikróban szárítsuk meg.

Máglyarakás Jónás Klára módra
Hozzávalók:
6 db zsemle, 6 dl tej, vaj, cukor, 3 db tojás, 6 db kisebb alma, lekvár

Elkészítés:
Egy lapos tálba beletesszük a tejet, egy kis vajat, egy kis cukrot, és a tojások sárgáját.
Jól elkeverjük. Beletesszük a kisebb darabokra tépett zsemléket.
Megvárjuk, míg az összes tejet magukba szívják, ez kb. tíz perc.
Magas falú tepsibe tesszük a zsemle felét, majd jön egy réteg lekvár, majd a reszelt alma, és a tetejére a maradék zsemle.
Betesszük a sütőbe kb. harminc percre, kis lángon. Ha megpirult, kivesszük, és a felvert tojásfehérjét - melybe egy kis cukrot is tettünk - a tetejére tesszük. Visszatesszük az egészet még öt percre a sütőbe.
Mikor szép piros, kivesszük.
Nedves késsel hat darabra vágjuk. Vaníliaöntettel is lehet tálalni

Máglyarakás másként
(Nusi módra)
Hozzávalók:
1 db. nagyobb fonott kalács, (de ennek csak a háromnegyed részét szoktam felhasználni) felszeletelve. A nagyobb szeleteket harmadolni kell. A kicsit csak felébe vágni. 30-35 dkg tehéntúró, + 2 tojássárgája, amit elkeverek 1 evőkanál cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral alaposan. 1 csomag Aranka vaníliás pudingpor, ami hideg tejjel készíthető. Nagyobb alma kb. 4-5 db. kisebből több, amit almareszelőn le kell reszelni, miután meghámoztátok.

Nem kell apróra reszelni! 1/2 l. tej + 1 púpos evőkanál kristálycukor.
Ezt fel kell forralni. + 3 dl forralt de lehűtött tej /vagy tartós tej hidegen / + 2 tojás sárgája kis cukorral elkeverve.
Tojásfehérje, akár 5-6 tojásé is, ha lenne maradék.
De elég a 4 is. Ezt kemény habbá kell verni pici citrál és kristálycukor segítségével.
A nagyobb jénai tálat rámával kikenve előre elkészítem.
A sütőt előmelegítésre begyújtom. A fél liter tejet a kristálycukorral felforralom, és leforrázom a feldarabolt fonott kalácsot
(Egy edény fölé szűrőbe rakom a kalácsdarabkákat, s így öntöm rá a forró tejet.)
Egy sort rakok ebből a kalácsból a jénai aljára.
A pudingporból a 3 dl tej segítségével (esetleg tehettek bele egy kis habfixálót is) hidegen pudingot készítek, és rákenem a kalácsra.
Erre ráteszek egy jó ujjnyi sor reszelt almát, majd a tehéntúrót, amit összekeverek a 2 tojássárgájával kikevert cukorral, és vaníliás cukorral.
Befedem a maradék leforrázott kalácsdarabkákkal, és ezeket kenem meg a cukorral elkevert másik két tojássárgájával.
Volt már, hogy felcseréltem, és először a kikevert túrót tettem a leforrázott kalácsra, és utoljára a pudingot, s arra újra a leforrázott kalácsot.
Az alma középre kerüljön.
A bemelegített sütőben közepes lángon megsütöm a máglyarakást
(Az én sütőmben 25 perc, esetleg 30.).
Amikor a kalácsdarabkák aranysárgára sültek a jénai tetején, kiveszem a sütőből, s ráhalmozom a keményre felvert tojásfehérjék habját.
Visszatéve a sütőbe, már a gázlángot is nagyobbra állítom. 3-4 perc alatt, - illetve amikor látjátok, hogy gyönyörű aranybarnára sült a feltornyozott, és még véletlenül sem elsimított hab.

Máglyarakás tonhalas krémmel
Hozzávalók:
4 db kifli, 2 db konzerv tonhal, 1 doboz kockasajt (krémsajt is jó), 2 fej hagyma (nagy), 1 csomag lapka sajt, 15 dkg trappista sajt, 10 dkg juhtúró, kevés margarin a tepsi kikenéséhez

Elkészítése:
A 2 tonhal konzervet a kockasajtokkal/krémsajttal habosra keverjük, ez lesz a krém.
A tepsit margarinnal kikenjük, és a vékonyra felkarikázott kifliket szorosan berakjuk.
Utána egy réteg lapkasajttal befedjük, majd ráöntjük az elkészített krémet.
Majd a 2 fej vékonyra felkarikázott hagymával is befedjük és a sütőben 250 C fokon kb. 25 percig sütjük.
A végén rászórjuk a lereszelt trappista sajtot és a juhtúrót, majd még 4-5 percig a tetejét piros ropogósra sütjük.
Kockára vágva tálaljuk és jóízűen elfogyasztjuk.

Máglyarakás
Hozzávalók:
hat szikkadt zsemle vagy kifli, négy tojás, 0,5 l tej, öt evőkanál cukor, egy csomag vaníliás cukor, négy evőkanál feketekávé, 5 dkg vaj, 10 dkg dió vagy mandula, citromlé.

Egy mély tűzálló tálat kizsírozunk, majd beletesszük a karikára vágott péksüteményt.
A tojások sárgáját négy kanál cukorral habosra keverjük, a feketekávéval és a tejjel felengedjük, a felszeletelt péksüteményre öntjük, és egy óráig állni hagyjuk.
Sütés előtt még összekeverjük az olvasztott vajjal meg a darált dióval vagy mandulával, és a sütőben fél óráig sütjük.
Közben a tojások fehérjét egy kanál cukorral és néhány csepp citromlével felverjük, a kihűlt tészta tetejére simítjuk és csak annyi időre toljuk a sütőbe, hogy szép világos rózsaszínűvé váljon.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
MÁGLYARAKÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.