Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


NŐI SZESZÉLYEK 1

2020.03.08

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Damen Capric
(női szeszély)
Elkészítése:
12 dk vajat 4 tojássárgájával kikeverünk, 3 dk élesztőt 6 evőkanál langyos tejben megkelesztünk, hozzáadjuk 2 evőkanál cukorral, csepp sóval, 25 dk liszttel és jól összegyúrjuk.
Zsírozott tepsibe téve (én kézzel nyomkodom szét a tepsiben, ha kell gyengén meglisztezve, hogy ne ragadjon a kezemre) megkenjük barack ízzel, és hagyjuk fél órát kelni.
4 tojás fehérjét habbá verünk, lassan hozzáadunk 20 dk cukrot, és a sütemény tetejére kenjük.
Darabosra vágott dióval vagy mandulával kicsit megszórjuk, és közepes tűznél megsütjük.
Nem kell soká sütni.
Nekem mindig összejön kicsit több fehérje, amit hozzáteszek, így szép magas habja lesz.
Ilyenkor kicsit több cukrot adok a habhoz.
Ha megsült, vizes késsel szeletelem fel.

Férfi szeszély
Hozzávalók:
3 egész tojás, 25 dkg liszt, 20 dkg cukor, 1/4 dl rum, 3 dkg margarin, 1 kávéskanál sütőpor, 10 dkg dió, 2 dl tej.

A fenti anyagokat tálban jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a darált diót és a tejet.
Papírral bélelt tepsibe öntjük és megsütjük.
A szerkesztő megjegyzése:
Tisztelt Hölgyeim!

Szeretném szíves figyelmetekbe ajánlani azt a fontos tényt, hogy úgynevezett
"Férfi szeszélyről" még a gasztronómia tudományának is csupán egyetlen példányról van tudomása, merthogy nekik ugye nincs is több szeszélyük.
Csak remélni tudom, hogy így is van.

Hölgyszeszély
Hozzávalók:
38 deka liszt, 1 csomag Dr. Oetker-féle "Backin" sütőporral keverve, 14 deka vaj, 4 tojássárga, csipet só, 1 evőkanál porcukor, 1 deci tej.
A bevonásához:
4 tojásfehérjének habja; 20 deka porcukor, 1 csomag Dr. Oetker-féle vanillincukor, baracklekvár.

Elkészítése:
A vajat a cukorral és a tojássárgával habosra elkeverjük, hozzáadjuk a sütőporral kevert lisztet, sót és tejet, és deszkára öntve jól eldolgozzuk.
Ha nagyon szívós lenne, még tejet adunk hozzá úgy, hogy könnyű, lágy tésztát kapjunk.
Zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, megkenjük baracklekvárral, a tetejére a cukros habot elkenjük, és középerős tűznél sütjük.

Női szeszély 1.
Hozzávalók:
20 dkg vaj, 22 dkg liszt, 1/4 citromlé, só.
Töltelék:
6 tojás fehérje, 20 dkg kristálycukor, 2 dkg porcukor.

Elkészítése:
Az elkészített vajas tésztát két részben, fele-fele arányban vékonyra kinyújtjuk, mint a krémes lepénynél aranysárgára kisütjük, az egyik lap az alsó, a másik lap a felső tésztaréteg lesz.
Ezután összeállítjuk a tölteléket; 6 tojás fehérjét felverjük kemény habbá, 20 dkg kristálycukrot előzőleg kb. 1 dl vízzel feltesszük főni, szálerősségűre főzzük, ami azt jelenti, hogy, ha hüvelyk és mutatóujjunkat beledugjuk a cukorba, és utána két ujjunk cukros felületét összenyomjuk, majd széthúzzuk, cukorszálat nyerünk.
Ha a cukor jó, keverés közben vékonyan belecsurgatjuk a felvert tojáshabba, és tovább keverjük, amíg langyos lesz.
Utána a tölteléket rákenjük az alsó tésztalapra, elsimítjuk a tetejét és oldalát és ráhelyezzük a felső tésztalapot.
Kocka vagy tetszés szerinti formára vágjuk, és porcukorral meghintjük a tetejét.

Női szeszély 2.
Hozzávalók:
17 dkg liszt, 14 dkg vaj, 10 dkg mandula, 10 dkg cukor, kevés só, 1 kanál rum, 1 tojás sárgája, 7 tojás fehérje, 28 dkg vaníliás cukor, 1/2 citrom leve.

Elkészítése:
A lisztet, vajat, mandulát, 10 dkg cukrot, sót, rumot, 1 tojás sárgáját összegyúrunk, 2 késfoknyira kinyújtjuk, világosra megsütjük.
Ha félig megsült, megkenjük lekvárral.
7 tojás fehérjéből kemény habot verünk, adunk hozzá 28 dkg vaníliás cukrot és fél citrom levét.
Ezzel a tésztát vastagon megkenjük, és szálasra vágott mandulával meghintjük.

Női szeszély 3.
Hozzávalók:
4 dkg vaj, 4 dkg cukor, 4 tojás sárgája, 30 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 1 dl tej; a tetejére: 10 dkg lekvár, 25 dkg cukor, 4 tojás fehérje.

Elkészítése:
A vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, az élesztő langyos tejben feloldva, a lisztet, nagyon kevés sót és még annyi langyos tejet, hogy könnyen verhető, puha tészta legyen.
A tésztát jól kidolgozzuk, fagyos zsírral kikent sütőlemezre kenjük 1 cm vastagon, langyos helyen 30 percig kelesztjük.
Világos rózsaszínűre sütjük.
Ha megsült a tészta tetejét lekvárral megkenjük.
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, a lekvár tetejére öntjük, elsimítjuk, kis lángon 10 percig szárítjuk.
Melegen kockára vágjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - NŐI SZESZÉLYEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.