Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


OLCSÓ ÉS GYORS SÜTEMÉNYEK 5.

2019.06.07

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Kókuszcsók
Hozzávalók:
4 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 25 dkg kókuszreszelék, 1 kávéskanálnyi vaj, 1 evőkanál liszt.

A tojásfehérjéket a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habbá verjük, beletesszük a porcukrot és a kókuszreszeléket. A tepsi alját kikenjük vajjal, és egyenletesen megszórjuk liszttel. Erre nedves kiskanállal kis halmokat rakunk a kókuszos habból. Kis lángon, nyitott sütőajtónál megszárítjuk.
Figyelem:
A kókuszcsók melegen törik!

Vajas teasütemény
Hozzávalók:
20 dkg vaj, 30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 szelet reszelt csokoládé, 5 dkg tisztított mandula.

Az anyagokat összegyúrjuk (a fele tésztát összegyúrjuk a reszelt csokoládéval). Mindkét tésztát 1/2 órát pihentetjük hűtőszekrényben. A két tésztát kinyújtjuk, egymásra tesszük, és apró formákra szaggatjuk. Tetejére cukorral vegyített mandulát hintünk, és világosra sütjük.
Figyelem:
A sütést forró sütőben kezdjük, kb. 5 perc múlva közepes fokozatra vesszük, és így fejezzük is be!

Egyszerű teasütemény
Hozzávalók:
6 kanál liszt, 6 kanál cukor, 10 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 1 kanál víz, a kenéshez tojás.

Az anyagokból tésztát gyúrunk, szalámi vastagságúra kisodorjuk, tojással lekenjük, és forró sütőben kisütjük.
Apró szeletekre vágjuk.
Figyelem:
A sütést forró sütőben kezdjük, kb. 5 perc múlva közepes fokozatra vesszük és még 25 percig így sütjük!

Ízes kocka
Hozzávalók:
1/4 kg liszt, 1/2 sütőpor, kevés só, 5 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 2 egész tojás, 1 tojásfehérje, 5 dkg mazsola, kevés fahéj, 1 dl tejszín, kristálycukor, lekvár.

A lisztet, a sütőport, a sót és a porcukrot jól összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal, beledolgozzuk a két egész tojást, a tejszínt, a mazsolát, a fahéjat. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kis négyszögekre vágjuk. Tetejüket megkenjük tojásfehérjével, és meghintjük kristálycukorral.
Jól kivajazott tepsiben aranysárgára sütjük, és a kockák tetejének felét megkenjük lekvárral.

Linzerperec
Hozzávalók:
6 dkg liszt, 6 dkg vaj, 3 dkg cukor, 3 keményre főtt tojás átpasszírozott sárgája, tojásfehérje a kenéshez, vékonyra vágott mandula.

Az anyagokat összegyúrjuk, és apró pereceket készítünk, tojásfehérjével megkenjük, a mandulával meghintjük.
Először meleg, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 percig sütjük.
Figyelem:
A frissen kisült perec, amíg ki nem hűl, törékeny!

Burgonyás linzer
Hozzávalók:
20 dkg zsír, 20 dkg cukor, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 50 dkg liszt, fél citrom reszelt héja, 1/2 csomag sütőpor, 1 egész tojás, lekvár.

A zsírt a cukorral és a tojássárgájával kikeverjük, hozzáadjuk a főtt, áttört burgonyát, a lisztet, a citromhéjat, a sütőport, és jól összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, kis pogácsákat szaggatunk, minden második tészta közepét gyűszűnyi nagyságúra kiszúrjuk. Tojásfehérjével megkenjük, cukorral megszórjuk és kisütjük. Ha elkészült, lekvárral összeragasztunk egy simát egy lyukassal.
Figyelem:
Vigyázzunk a burgonyával, mert némelyik fajtája lágyabb tésztát ad!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - OLCSÓ ÉS GYORS SÜTEMÉNYEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.