Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


OLCSÓ ÉS GYORS SÜTEMÉNYEK 6.

2019.08.21

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Burgonyás patkó
Elkészítése:
8 nagyobb burgonyát forrón áttörünk és 1/2 csomag sütőporral, kevés sóval és kb. 10 dkg liszttel - a burgonya fajtájától függően több-kevesebb lehet -, lágy tésztává gyúrjuk.
A tésztából lisztes kézzel kb. 8 cm hosszú, kisujjnyi vastag rudacskákat sodrunk, patkó alakúra formáljuk, lapos kanálon forró olajba téve barnára sütjük. A patkókat még forrón vanillincukros porcukorban meghempergetjük.
Figyelem:
Mielőtt sütni kezdjük a tésztát, tegyük próbára, mert némely burgonyafajta lágyít!
Sütéskor csak nagyon forró olajat használjunk, mert különben a patkó kinyílik, a tészta eltörik!

Fehér linzer
Hozzávalók:
A tasak tartalma, 22 dkg margarin, 2,5-3 evőkanál víz. Elkészítése:
Az elkészítési mód a tasakon látható.
A süteményt ízlés szerint sütés előtt, vagy utána, tölthetjük.
A megsült aprósüteményt bemárthatjuk olvasztott csokoládéba.

Töpörtyűs almás
Hozzávalók:
10 dkg finomra darált, friss töpörtyű, 20 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg porcukor, 4 kanál tejföl, kevés fahéj, 1/2 csomag sütőpor, 3-4 reszelt alma, 10 dkg mazsola, 1 tojás a kenéshez.

Elkészítése:
Az anyagokból tésztát készítünk, gyúródeszkán jól kidolgozzuk, kinyújtjuk és a finomra cukrozott almával, és mazsolával beszórjuk, felgöngyölítjük, és tojással bekenve lapon sütjük.
Figyelem:
Ha télire cukorban eltett reszelt almát használunk, akkor azt a levétől kinyomkodva használjuk fel!

Sajtos fillér
Hozzávalók:
10 dkg zsír, 10 dkg cukor, 20 dkg főtt, áttört burgonya, 30 dkg liszt, 1/4 csomag sütőpor, 1 egész tojás, reszelt sajt, 2 dkg só.

Elkészítése:
A zsírt kikeverjük a tojás sárgájával és a cukorral, beledolgozzuk a burgonyát, a lisztet és a sütőport.
A kinyújtott tésztából egészen apró (gyűszűnyi) pogácsákat szaggatunk.
Tetejüket tojásfehérjével megkenjük, és megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben, közepes tűzön sütjük.
Figyelem:
Ha túl közel rakjuk egymás mellé az apró, kis pogácsákat, összesülnek!

Sajtos lapocskák
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 egész tojás, 10 dkg reszelt sajt, csipet só.

Elkészítése:
A lisztet a margarinnal, a tejföllel és a sóval összedolgozzuk, és félórás szünettel kétszer kinyújtjuk, hajtogatjuk. Vékonyra kinyújtjuk, kibéleljük vele a tepsit, tojással megkenjük, sűrűn meghintjük a sajttal.
Éles késsel vagy derelyevágóval kockákra vágjuk, úgy sütjük meg, és ha kihűlt, széttördeljük a kockákat.

Sajtos puffancs
Hozzávalók:
1/4 l tej, 8 dkg margarin, 16 dkg liszt, 3 egész tojás, 1 tojássárgája, 12 dkg reszelt sajt, só, 1/2 szerecsendió reszelve.

Elkészítése:
Felforraljuk a sózott tejet, felolvasztjuk benne a margarint, és állandóan kevergetve belefőzzük a lisztet. Addig kevergetjük a tűzön, míg a massza az edény falától elválik, akkor a tűzről levéve, állandó keverés közben beleütjük a 3 egész tojást, beletesszük a reszelt szerecsendiót, és majdnem kihűlésig tovább keverjük. Végül beletesszük a sajtot, és vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk. A gombócokat zsírozott sütőlemezre tesszük, és a tetejüket megkenjük tojássárgájával.
Szép aranysárgára sütjük.
Figyelem:
A főzésnél meglehetősen gyorsan dolgozzunk!
A sütést kis lángon fejezzük be, különben a tészta összeesik.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - OLCSÓ ÉS GYORS SÜTEMÉNYEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.