Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


OLCSÓ ÉS GYORS SÜTEMÉNYEK 7

2019.11.11

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Szerecsenfánk
Hozzávalók:
8 dkg vaj, 30 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 4 dkg kakaó, 1/2 csomag sütőpor, 1 csomag vanillincukor, 2 kanál tej, 2 egész tojás és kevés fahéj, 10-12 szem dió.

Elkészítése:
Az anyagokból masszát készítünk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és ebből fánkokat szaggatunk, tojással megkenjük, fél dióbéllel megtűzdeljük, és közepesen meleg sütőben lassan megsütjük. Figyelem:
A fánkokat távolabb rakjuk egymástól, mert sütéskor megdagadnak!

A kenéshez hagyjunk meg tojást!

Olajban sült párnácska
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, kevés só, 4 dl tej, 1 csomag sütőpor, olaj a kisütéshez.

Elkészítése:
Az anyagokat összegyúrjuk, a tésztát kinyújtjuk, és derelyevágóval négyzet vagy kör alakú darabokat vágunk ki, és forró olajban kisütjük. Még forrón fahéjas vagy vanillincukorban jól megforgatjuk. Melegen és hidegen is kitűnő, gyümölcsízzel tálaljuk.
Figyelem:
Az olaj kellően forró legyen, mert a tészta a hideg olajban szétfolyik
!

Virágfánk
Hozzávalók:
35 dkg liszt, 3 egész tojás, 1 sütőpor, 15 dkg cukor, 3 kanál tejföl, 1 mokkáskanál só, barack- vagy málnalekvár, olaj a kisütéshez.

Elkészítése:
Az anyagokból tésztát gyúrunk, késhát vékonyságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és három-négy pogácsát egymásra rakunk. A közepét ujjunkkal mélyen benyomjuk. A réteges pogácsák szélét három-négy helyen picit bevágjuk.
Forró olajban kisütjük.
Sütés közben a tészta kinyílik, mint a virág.
A kisült darabokat porcukorral meghintjük, a "virágkelyhek" közepébe lekvárt csepegtetünk.

Figyelem:
Forró olajban süssük!

Gyümölcskenyér
Hozzávalók:
15 dkg cukor, 2 tojás, 14 dkg liszt, 1/4 csomag sütőpor, 14 dkg mandula, 14 dkg mazsola, 14 dkg apró kockára vágott alma, kevés reszelt citromhéj, 1/2 csomag vanillincukor.

Elkészítése:
A 15 dkg cukrot a 2 tojással jól kikeverjük, és azután hozzákeverünk 14 dkg lisztet, amelyhez előzőleg hozzákevertük az 1/4 csomag sütőport.
Ezután hozzáadjuk a többi anyagot.
A tésztatömeget jól kikent és belisztezett hosszúkás sütőformába tesszük, lassan sütjük, és csak másnap (szükség esetén pár órával később) vágjuk fel.
Figyelem:
Ha a tészta megsült, a sütőt lekapcsoljuk, ajtaját kinyitjuk, és úgy hagyjuk kihűlni a tésztát!

A gyümölcsöt ajánlatos lisztbe forgatni, akkor nem süllyed le.

Marcsa pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg túró, 20 dkg liszt, 3 egész tojás, 3 evőkanál cukor, 1/2 vanillincukor,1 mokkáskanál só, 2 dl langyos tej.

Elkészítése:
Az anyagokat 2 egész tojással és 1 sárgájával összedolgozzuk. Deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsának kiszaggatjuk. Vékonyan kivajazott tepsibe rakjuk, a maradék tojásfehérjével megkenjük. Előmelegített sütőben sütjük.
Figyelem:
Csak friss és áttört túrót használjunk!

Margit-szelet
Hozzávalók:
10 dkg margarin, 1 egész tojás, 10 dkg cukor, 1 evőkanál kakaó, 1 dl tejeskávé, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 20 dkg liszt, lekvár.

Elkészítése:
A margarint kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a kakaót, a tejeskávét, végül a szódabikarbónával elkevert lisztet. A masszát papírral kibélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben lassú tűznél megsütjük. A tészta kb. kétszeresére dagad.
Ha úgy gondoljuk, hogy készen van, szúrjunk bele egy villát, és ha már nem ragad rá a tészta, valóban megsült.
Ha kihűlt, kettévágjuk, és lekvárral megtöltjük.
Figyelem:
A megsült tésztát pár percig hagyjuk a lekapcsolt sütőben!
A sütőpapírt ne felejtsük el levenni!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - OLCSÓ ÉS GYORS SÜTEMÉNYEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.