Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PISKÓTÁK 10

2020.03.15

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Budapest tekercs
Piskóta:
5 tojásfehérje, 25 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 10 dkg liszt, 1,5 evőkanál kakaópor.
Töltelék:
4 dl tejszín, 1 kisebb mandarinkonzerv.
Díszítés:
10 dkg étcsokoládé.

Elkészítése:
Verjük fel a tojásfehérjét habbá, keményre, a cukrot óvatosan adagoljuk hozzá.
Keverjük össze a darált diót a liszttel, a kakaóporral és forgassuk a tojáshabba.
Sütőpapíron süssük 180 fokon 15-20 percig.
Közben készítsük el a tölteléket: a tejszínt verjük kemény habbá, és keverjük bele, a lecsöpögtetett gyümölcsöt.
Még langyosan kenjük meg a piskótát a töltelékkel, és tekerjük fel jó szorosan.
A tekercs tetejét olvasztott csokoládéval díszítsük.
Fogyasztás előtt néhány órára tegyük hűtőbe.

 

 

Charlotte
Hozzávalók:
5 db tojás, 5 evőkanál kristálycukor, 5 evőkanál liszt, 1 csomag sütőpor

A krémhez: fél liter tejszín; 1 üveg vegyes gyümölcsbefőtt; 1 zacskó zselatin; 2 evőkanál konyak; 16 dkg porcukor.

Elkészítése:
Könnyű piskótalapot sütünk a hozzávalókból.
Amint kivettük a sütőből még forrón konyharuhába tekerjük és így hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt megkenjük baracklekvárral.
Lekváros piskótatekercset kaptunk.
Vágjuk 1-1,5 cm-es szeletekre és béleljünk ki vele egy félgömb alakú tálat.
Ha ezzel megvagyunk lássunk neki előírás szerint elkészíteni a zselatint.
Hagyjuk hűlni, közben keményre felverjük a tejszínhabot.
Hozzáadjuk a porcukrot, a konyakot és a darabokra vágott gyümölcsbefőttet.
Ha zselatin eléggé kihűlt hozzáöntjük a tejszínkrémhez.
Folyamatos keverés közben figyeljünk arra, hogy ne keményedjen meg teljesen a krém.
Ha kész, egyszerűen öntsük bele a piskótatekercsekkel bélelt tálba.
A tetejét a maradék piskótával fedjük le.
Ajánlatos egy éjszakát a hűtőben pihentetni.
Másnap a kész Charlotte-ot egyszerűen kifordítjuk a formából.
Díszítést nem igényel, mégis nagyon dekoratív sütemény.
Kissé hosszadalmas az elkészítése, de megéri, mert nagy sikereket érhetünk el vele.

Cheesecake
(Amerikai, édes sajttorta).
Hozzávalók:
1 db gyümölcstorta piskóta (készen kapható), 30 dkg natúr krémsajt, 2 db tojás, fél pohár tejföl, 3 evőkanál cukor, fél kg szép gyümölcs (egyféle) leginkább: eper vagy kivi.

Elkészítése:
A krémsajtot habosra keverjük 1 evőkanál cukorral, a tejföllel és a tojásokkal, majd a piskótára terítjük.
Meleg sütőben, kb. 20 percig sütjük.
Kivesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
A gyümölcs felét megszórjuk a cukorral, megvárjuk, míg levet ereszt, és később összeturmixoljuk vele.
Ezt az öntetet rásimítjuk a sajtrétegre, majd a megmaradt gyümölccsel (pl. az egész eprekkel vagy kivi szeletekkel díszítjük a tortát.

Cherry torta
Hozzávalók (16 szelethez):
1 csokoládés piskótakarika, 30 dkg tejszínhab, 10 dkg darált meggybefőtt és annyi egész meggy, amennyi - ízlés szerint - a tortalapok közé és a díszítéshez kell, 5 cl konyak, 1 dkg zselatin, 1 dl víz.

Elkészítése:
A három lapra vágott piskótakarikát a következő töltelékkel töltjük meg: a darált meggybefőttet átforgatjuk a konyakkal, hozzákeverjük a tejszínhabot és a vízben feloldott zselatint.
De mielőtt rásimítanánk a lapokra, előbb locsoljuk be azokat a meggybefőtt levével.
Nyomkodjunk a töltelékbe finoman, rétegenként kimagozott egész meggyeket is.
A torta oldalát és tetejét kenjük be a krémmel, az oldalára szórjunk reszelt csokoládét, a tetejét pedig tejszínhabbal és egész meggyel díszítsük.

Citromhabos kakaós tekercs
Hozzávalók 15 szelethez - A tésztához:
4 evőkanál liszt, 2 evőkanál étkezési keményítő, 3 tojás, 13 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor, 1 teáskanál sütőpor
A töltelékhez:
2 dl tejszín, 1 citrom, 4 evőkanál cukor, 4 lap fehér zselatin, 1 evőkanál porcukor, fél zacskó vaníliás cukor, a díszítéshez citromfű

Elkészítése:
A tojások fehérjét 3 evőkanál langyos vízzel kemény habbá verjük.
Közben beleszitálunk 10 dkg cukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd a tojások sárgáját is.
A lisztet a keményítővel, a kakaó- és a sütőporral együtt a krémbe szitáljuk.
A piskótatésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk.
Előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 10-12 percig sütjük.
Egy tiszta konyharuhát meghintünk a maradék cukorral, és ráborítjuk a piskótát.
A sütőpapírt óvatosan lehúzzuk, a tésztát a konyharuha segítségével azonnal föltekerjük, majd kihűtjük.
A zselatint vízbe áztatjuk.
A citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, és a cukorral együtt lábosba tesszük.
Kis lángon felolvasztjuk. Beletesszük a kinyomkodott, takaréklángon feloldott zselatint, és hűvös helyre állítjuk. A tejszínt a vaníliás cukorral együtt kemény habbá verjük. Amikor a citromlé dermedni kezd, a habba keverjük. A piskótát kigöngyöljük. Megkenjük a citromkrémmel, feltekerjük, kissé összenyomjuk, majd hűvös helyre állítjuk.
Porcukorral meghintjük, majd felszeleteljük.
Citromfűvel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő kb. 1 óra

Citromkrém torta
Hozzávalók:
1 csomag ötlapos piskóta tortalap, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 15 dkg cukor, 20 dkg vaj, 2 citrom, 2 evőkanál porcukor

Elkészítése:
A tejet a liszttel simára keverjük, és kevergetve sűrű krémmé főzzük.
Még melegen a cukrot belekeverjük, hogy elolvadjon, és ha kihűlt, a habosra kevert vajat is hozzáadjuk.
Az egyik citrom héját belereszeljük, a levét belecsavarjuk.
Alaposan kikeverve, megtöltjük a tésztalapok közét, bevonjuk a tetejét meg az oldalát.
A második citromot meghámozzuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeletelve porcukorban megforgatjuk, és a tortát ezzel díszítjük.
Csak másnap szeleteljük fel.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A PISKÓTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.