Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


PISKÓTÁK 9.

2019.11.12

SÜTEMÉMYEK LEXIKONJA

Birstorta 2.
Hozzávalók:
1 kész piskótatorta (venni is lehet és készíteni is), fél deci kávélikőr
A birskrémhez:
35 dkg birsalma, 15 dkg cukor, 2 tasak vaníliás pudingpor, 2-2 dl édes fehérbor és citromlé, fahéj, szegfűszeg
A csokikrémhez:
3 dl tejszín, 6 dkg olvasztott csokoládé, 1 dkg zselatin
A tejszínkrémhez:
3 dl tejszín, 1 dkg zselatinpor

A birskrémhez a meghámozott, apróra vágott birskockákat a cukorral és a fűszerekkel felforraljuk, megfőzzük.
A pudingport a bor felével elkeverjük, a maradék bort a citomlével felforraljuk, hozzákeverjük a pudingot és a birset, majd sűrűre főzzük.
A csokikrémhez a tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a csokoládét és a felmelegített zselatint.
A tejszínkrémhez felverjük a tejszínt és beletesszük a zselatint.
A kihűlt tésztát 4 lapra vágjuk, meglocsoljuk a kávélikőrrel, majd a birs és csokikrémet felváltva csíkokban - nyomózsák segítségével- a lapokra kenjük.
A torta tetejét és oldalát a tejszínkrémmel bevonjuk, és csokidarával díszítjük. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.

 

 

Borhab torta Irénke módra
Hozzávalók:
3 tojás, 3 kanál cukor, 3 kanál liszt, 1 sütőpor, pár csepp vanília aroma.
Krém:
4 tojás sárga, 5 dkg liszt, 4 dl muskotályos fehérbor, 20 dkg cukor, fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, 6 dl növényi tejszín, 2 csomag habstabilizáló, vagy zselatin.
Díszítés:
porcukor és darált dió

A 3 tojás sárgáját habosra keverjük a 3 kanál cukorral, vanília aromával. 3 tojás fehérjét kemény habbá verjük.
Felváltva adagoljuk a tojásos masszához a sütőporral kevert lisztet és a tojáshabot.
Kerek tortaformát rajzolunk 2 sütőpapírra és rákenjük a masszát. Két vékony piskóta lapot sütünk, 15- 20 perc alatt. Közben elkészítjük a krémet. A 4 tojás sárgát elkeverjük az 5 dkg liszttel és kevés borral. A bort felforraljuk a cukorral és az ízesítőkkel. Leszűrve az ízesítőktől a lisztes masszát belefőzzük, sűrű krémmé.
Folyamatosan keverve kihűtjük. A tejszínhabot nagyon keményre verjük a stabilizálóval, vagy utólag keverjük bele a feloldott zselatint.
A tejszínhabot óvatosan elkeverjük a sárga krémmel.
Kapcsos tortaforma aljára teszünk 1 piskóta lapot, közé kenjük a krémet, beborítjuk a második lappal.
Lenyomkodjuk, hogy a krém egyenletes legyen. tetejét megszórjuk porcukorral és darált dióval.
2 órát hűtjük, hogy a krém is szeletelhető legyen.

Borkrém tekercs
Hozzávalók:
A tésztához 3 db egész tojás, 7 dkg porcukor, 7 dkg liszt, 1 teáskanál vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja; a krémhez 1 dl fehérbor, 15 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 dl tejszín, 10 dkg mazsola, 2 evőkanál rum, 1 csapott evőkanál zselatinpor, fél dl tej, csipetnyi só.

A tojásokat szétválasztom.
A fehérjéből a cukorral nagyon kemény habot verek, majd a sárgákat egyenként beleverem, végül belekeverem (de már nem verem) a lisztet, a sót és a reszelt citromhéjat. Egy sütőlemezre a formának megfelelő, szögletes papírt vagy alufólialapot teszek és rákenem a tésztamasszát.
(Egy közepes nagyságú sütőlemezre való ez az anyag.)
Előmelegített, közepes hőfokú sütőbe tolva, 14-12 percig sütöm.
(Világossárgának kell lennie.)
Ezután a lemezről egy tiszta, bevizezett, de nagyon kicsavart, nedves konyharuhára borítom, lehúzom róla az alufólialapot, majd összetekerem.
Így hagyom kihűlni.
A borkrémhez a tojássárgákat jól kikeverem a cukorral, majd a borral felengedve, gőz fölött sűrűre főzöm.
Közben a megmosott mazsolát lábosba teszem, ráöntöm a rumot és a tejet, ezután éppen csak egyet forralok rajta.
Hagyom kihűlni a lében, majd leszűröm.
A leszűrt, rumos tejbe belekeverem a zselatint, hozzáadok még egy evőkanál vizet, és folyósra melegítem.
A tejszínből nagyon kemény habot verek, majd óvatosan beleforgatom a boros tojásmasszát, a mazsolaszemeket és a zselatint.
A ruhából kibontott piskótatekercset megkenem a boros-tejszínes krémmel, majd összetekerve a tetejére is kenek.
Az egész tekercset óvatosan becsomagolom alufóliába, és a hűtőszekrényben jól áthűtöm.
(Legalább fél napig legyen a hidegen.)
Felszeletelve teszem süteményes tálra.

Boros narancskrém torta
Hozzávalók:
1 sárga, kerek piskótalap (lehet készen vásárolt is), 3 db nagyobb narancs, 3 egész tojás, 15 dkg porcukor, 1 dl édes fehérbor, 15 dkg vaj vagy margarin, 2 dl tejszín, csipetnyi só, 1 teáskanál liszt.

Egy narancs héját lereszelem, de ügyelek arra, hogy csak a sárga része kerüljön bele a tésztába, ellenkező esetben keserűvé válhat.
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a lisztet és a bort, majd egészen kis lángon, gyakori kevergetés mellett sűrűre főzöm. Ezután a vajat is hozzáadva, hagyom kihűlni. Habosra keverem, és hozzáadom 2 narancs kis kockákra vágott húsát.
A piskótát három lapba vágom, és a lapokat megkenem a narancsos krémmel, majd a felsőt ráborítva, bevonom a keményre vert tejszínhabbal.
A harmadik narancsot karikákra vágom, és szépen kirakom vele a torta tetejét.

Burgonyás "piskóta"
Hozzávalók:
50 dkg főtt, áttört burgonya, 3 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, a töltelékhez: pikáns gyümölcsíz vagy citromkrém illetve Aranka krémporból készített krém, a tetejére: édes tejszínhab

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a cukorral és a vaníliás cukorral tovább verjük, majd a tojások sárgáját, végül a burgonyát hozzáadjuk.
Selyempapírral kibélelt kisebb tepsiben úgy sütjük meg, mint a piskótát. Ha kihűlt, kettévágjuk, és a gyümölcsízzel megtöltjük.
Készíthetjük citromkrémmel vagy Aranka krémporból készített krémmel is.
A tetejére édes tejszínhabot halmozunk (így a legfinomabb), de ezt el is hagyhatjuk

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A PISKÓTÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.