Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A PISKÓTÁK 2.

2016.10.15

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA



Piskóta cukorbetegeknek
(1 kerek piskóta)
Hozzávalók:
5 db egész tojás, 10 dkg finomliszt, 10 dkg Glukonon.

Elkészítés:
A jól lehűtött, szétválasztott tojásfehérjéket elkezdjük felverni. Amikor már tejfehér a színe, a Glukonont több részletben apránként hozzáadva kemény habbá verjük. A tojások sárgáit ugyancsak kikeverjük, és óvatosan beleforgatjuk a kemény fehérjébe. Ezután apránként a lisztet is beleszórjuk, és laza mozdulatokkal egyneművé keverjük. A masszát papírral bélelt sütőlemezre, tortakarikába öntjük, és közepesen forró (180 fokos) sütőben megsütjük. Ha a próbaképpen beleszúrt hurkapálca száraz marad, akkorra sült meg. Még forrón liszttel kissé meghintett tiszta konyharuhára borítjuk, és így hagyjuk kihűlni. Tetszés szerinti töltelékkel megtöltve tálaljuk.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc.

Piskóta cukor nélkül
Elkészítés:
Igen népszerű, számtalan kedvelt édesség alapja. Lényegét, készítésének egyik titkát a belekevert levegő mennyisége jelenti.

Ezért kell friss tojást választani, a tojás sárgáját habosra keverni a cukorral, és keményre verni a tojásfehérjét.
A tészta összeállítása során pedig ügyelni arra kell, hogy minél több levegő maradjon a masszában.

Piskótaszelet
Hozzávalók:
3 db tojás, 6 dkg búzaliszt, 2 evőkanál víz, 40-50 csepp Polisweet, késhegynyi sütőpor

Elkészítés:
A megmosott tojásokat felütjük, és gondosan szétválasztjuk. A tojássárgáját 30 csepp Polisweettel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vizet és kisebb részletekben a sütőporral elkevert lisztet, végül a maradék, édesítővel keményre vert tojáshabot. Papírral bélelt sütőlapra vagy zsiradékkal kikent, liszttel meghintett formába öntve 10 percig nagy lángon előmelegített sütőbe téve megsütjük. Amikor a tésztát a sütőbe toljuk, közepesre mérsékeljük a lángot, és legalább 8 -10 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, különben a piskóta * szalonnás lesz *.
Amikor kihűlt, szeletekre vágjuk.

Piskótatészta 1.
Hozzávalók:
90 g vaj, 6 tojás, 175 g cukor, 150 g liszt

Elkészítés:
A tortaformát kikenjük és kilisztezzük. A vajat kis lángon felolvasztjuk. A tojást szétválasztjuk. A cukrot hozzáadjuk a tojássárgájához, és forró vízfürdőben habosra keverjük. A sűrű, fehéres krémet kiemeljük a vízfürdőből. A lisztet beleszitáljuk a tojáskrémbe.
Ne keverjük!
Hozzáöntjük a folyékony, langyos vajat.
A tojás fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. (Jobban verhető, ha előtte lehűtjük!). A tojáshab egyharmadát, óvatosan a tojáskrémbe keverjük, hogy fellazítsuk. A maradék tojáshabot hozzáadjuk a fellazított masszához. Az anyagokat óvatosan elkeverjük. A piskótamasszát az előkészített formába öntjük, és elsimítjuk. A formát a 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük. A sütemény kb. 35 perc múlva kész. Éles késsel körülvágjuk. A forma szélét levesszük. A rostélyt a meleg süteményre tesszük. Kiborítjuk a piskótát, leemeljük a sütőforma alaplapját.
A süteményt kb. 60 percig hűlni hagyjuk a rostélyon.
Változatok
A tésztához adhatunk 100 g diót, mogyorót, amerikai mogyorót, pisztáciát vagy mandulát, 100 g reszelt vagy durvára vágott csokoládét, két narancs finomra reszelt héját, esetleg 140 g olvasztott csokoládét.

Piskótatészta 2.
Hozzávalók:
6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 1 késhegynyi sütőpor

Elkészítés:
A tojások sárgáját nagyon habosra keverjük (szinte fehéredésig) a cukorral, meg a sütőporral, majd felváltva adagoljuk hozzá a lisztet és a kemény tojáshabot. Vigyázzunk, hogy a hab ne nagyon törjön össze. Alaposan kikent, lisztezett (de csak az alján) tepsiben sütjük. Előmelegített sütőben, közepes melegen sütjük. 20 percig ne nyissuk ki a sütőt.

Mikor megsült, vegyük ki a tepsiből, de csak hidegen vágjuk fel.

Forrás:
ÉDESSÉGEK - SÜTEMÉNYEK - A PISKÓTÁK
Szerző:

Szerkeszette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.