Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A PISKÓTÁK 4.

2016.11.09

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Piskóta trükkök
Piskótaszeletelés

A piskótát pamutcérna segítségével vághatjuk ketté vízszintesen. Óvatosan tekerjük a piskóta köré a cérnát, majd keresztezzük a végeit, húzzuk meg erősen a cérna végeit, hogy teljesen átvágja a piskótát - így nem morzsálódik szét a tészta. A pamutcérna kiválóan vág.

 

 

Piskótaszerviz
Belapult

Ha a piskóta közepe összeesik, üvegpohárral vágjunk lyukat a közepébe, így gyűrű alakú tortát készíthetünk belőle.

Kiszáradt
Ha a gyümölcstorta kiszáradt, szurkáljuk meg a tetejét stoppolótűvel, majd hintsük be a tetejét konyakkal, vagy rummal. Hagyjuk beszívódni.

Megégett
Ha a piskóta megégett, vágjuk le az égett részeket, fordítsuk meg, és az alját vonjuk be mázzal a teteje helyett.

Felrepedt
Ha a piskóta teteje felrepedt, valószínűleg túl sok kelesztőt használtunk hozzá. Vágjuk le a felső réteget, fordítsuk meg, és kenjük be krémmel.

Maradék
A maradék tésztaalapot tegyük hűtőbe, és használjuk fel, palacsintakészítéshez.

Mitől törik szét a piskótatekercs?
Ez akkor fordul elő, ha túl sokáig hagyjuk a kész tésztát a sütőben. A melegtől kiszárad, és törékeny lesz. Ezért sütés után azonnal vegyük ki a sütőből, szórjuk meg finomított kristálycukorral, és tekerjük papírba.

Hogyan lehet könnyen levenni a papírt a piskótáról?
Tegyük a piskótát nedves ruhára, és hagyjuk, hogy magába szívja a nedvességet. Ezután könnyen le tudjuk húzni róla a papírt.

Mit tegyünk, hogy a gyümölcsdarabok ne süllyedjenek le a piskóta aljára?
Ha gyümölcsös piskótát készítünk, mártsuk a gyümölcsdarabokat lisztbe, mielőtt a tésztába rakjuk. Így nem süllyednek le, hanem a sütemény tetején maradnak.

Legyen kemény a tojásfehérje
A piskótaszerű kavart süteményekhez nem szükséges lazító anyag, ha a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját habosra kavarjuk a tészta anyagaival, a fehérjét pedig kemény habbá verve forgatjuk a masszába. Kemény habot hideg tojásfehérjéből tudunk verni, csipetnyi só vagy mokkáskanálnyi porcukor is sokat segít. A felvert habot utolsóként forgatjuk a tésztamasszába, nagyon óvatosan, hogy minél kevésbé törjön össze. Lazítja a süteményeket, ha 1-2 evőkanál alkoholt (rum, konyak, stb.), citromlevet, ecetet cseppentünk a tésztába. Érdemes készíteni házilag citrom, narancs, vanília stb. eszenciát.
Ehhez 2-3 dl 70 %-os alkoholba (kereskedelemben kapható) reszelt citrom- vagy narancshéjat, illetve ollóval feldarabolt vaníliarudat áztatunk.
De ezt csak felnőtteknek!

Forrás:
ÉDESSÉGEK - SÜTEMÉNYEK - A PISKÓTÁK
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.