Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A PISKÓTÁK 6.

2016.11.26

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Almás sütemény 1.
Elkészítése:
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A papírra karikázok kb. 2 db. megtisztított, kicsumázott almát. 6 tojásból piskótatésztát keverek, majd a felét az almára öntöm. A tészta másik felébe kakaóport keverek, és ezt is beborítom a tepsibe. Piskótatésztaként sütöm. Ha a tészta teljesen kihűlt kiborítom és lehúzom a tetejéről a papírt. 2 csomag vanília pudingból és 1/2 liter tejből sűrű pudingot főzök, hagyom hűlni. 15 dkg cukrot 1 Rámával kikeverem, és a kihűlt pudinghoz adom, majd ezt a tésztára simítom.
A tetejére olvasztott csokit folyatok. Ananászos tiramisu
Hozzávalók:
1 ananász (cc 1,4 kg, jó helyette a konzerv is), 3 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg kristálycukor, 8 babapiskóta, 6 evőkanál ananászlé, 2 evőkanál kókuszlikőr, 3 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg mascarpone, 1,5 dl zsírszegény joghurt, 1/2 csokor borsmenta, 1 evőkanál kakaópor

Elkészítése:
Az ananászt felszeleteljük, héját levágjuk, fás közepét kimetsszük, húsát felszeleteljük. A vajat /margarint serpenyőben felhevítjük, és megolvasztunk benne 5 dkg cukrot. Beleszórjuk az ananászdarabokat, és kb. 5 perc alatt megpároljuk. Közben időnként megkeverjük. Végül hűlni hagyjuk. A kókuszlikőrt elkeverjük az ananászlével. A babapiskótákat kb. 16 X 21 cm-es, 1,5 l-es jénai tál alján elosztjuk. Meglocsoljuk a kókuszlikőrrel elkevert ananászlével, és ráhalmozzuk az ananászdarabok felét. A tojássárgákat 3 evőkanál forró vízzel és a maradék cukorral robotgép habverőjével krémesre kikeverjük. Beleszórjuk a reszelt citromhéjat, és evőkanalanként hozzáadjuk a joghurttal simára kevert mascarponét. Belevegyítjük a vékony csíkokra metélt mentaleveleket, majd a massza felét a gyümölcsrétegre simítjuk. A maradék ananászból 3 darabot félreteszünk, a többit a krémre halmozzuk, végül befedjük a maradék krémmel. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A tiramisut közvetlenül fogyasztás előtt kakaóporral meghintjük.
Díszítés:
Megszórjuk felaprított pisztáciával és félretett ananászdarabokkal, végül tetszés szerint mentalevéllel díszítjük.

Ananászos- túrós piskótatorta
Hozzávalók 16 szelethez:
3 dkg liszt, 3 dkg étkezési búzakeményítő, 2 tojás, 20 dkg cukor, 75 dkg tehéntúró, 2.5 dl tejszín, 1 doboz (850 ml) körszeletes ananászbefőtt, 1 doboz (850 ml) trópusi gyümölcskoktél, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 zacskó citromízű tortazselé, 9 lap fehér zselatin, 1 citrom leve és reszelt héja, késhegynyi sütőpor, sütőpapír, a díszítéshez koktélcseresznye és tejszínhab

Elkészítés:
A tojások fehérjét 2 evőkanál hideg vízzel habbá verjük. Közben beleszitálunk 5 dkg cukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd a sütőporral és az étkezési keményítővel összekevert lisztet. Belekeverjük a tojássárgát is. A tésztát sütőpapírral kibélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 20 percig sütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk. Közben az ananászbefőttet lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. 5 körszeletét félbevágunk, a többit feldaraboljuk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Az átpasszírozott tehéntúrót kikeverjük 10 dkg cukorral, a citrom levével és reszelt héjával, majd hozzáadjuk a feloldott zselatint. Végül belevegyítjük a kemény habbá vert tejszínt. A karimát a kihűlt tortalap köré pattintjuk. Körben kirakjuk a félbevágott ananászkarikákkal, a közepét megkenjük a túrókrémmel. Kb. 2 órára hideg helyre állítjuk. A gyümölcskoktélt lecsöpögtetjük, összekeverjük az ananászdarabokkal, és a krémre halmozzuk. A félretett befőttlében csomómentesre keverjük a tortazselét, beleszórjuk a maradék cukrot, és összefőzzük. Ha langyosra hűlt, a tortára öntjük. További 3 órára hűvös helyre állítjuk.
A tortakarimát eltávolítjuk, és a tortát ízlés szerint tejszínhabbal, koktélcseresznyével díszítjük.
Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra

Angol cseresznye puding
Elkészítése:
1 1/2 pound (1 pound 454 gr) cseresznyét 4 ek. cukorral, 1/2 csésze vörösborral forrástól számított 6-7 percig főzzük és hagyjuk a levében kihűlni.

10 ounces (uncia, 1 uncia 28, 35 gr.) "pound cake"-el kibélelünk egy tálat és belerakjuk a cseresznyét, amit a piskóta lapokkal rétegezünk. A tetejére a legszebb darab maradjon. Fóliával leborítjuk, és jól lenyomkodjuk. Éjszakára hűtőbe tesszük. A tál aljába keresztbe két papírcsíkot teszünk, hogy könnyebb legyen kiemelni a pudingot. Mangó szósszal tálaljuk.
Mangó szósz:
1 mangót megtisztítunk és néhány ek. mézzel, kis vízzel, 1 ek. rummal összeturmixoljuk.
A pudingot tálra borítjuk, cseresznyével díszítjük és melléöntjük a mangó szószt.

Anyák napi szívtorta
Hozzávalók (12 szelethez):
A piskótához:
4 tojás, 120 g porcukor, 1 csipet só, 120 g finomliszt
A krémhez és a díszítéshez:
1 zacskó tejszínes pudingpor, 3 dl tej, 3 evőkanál porcukor, 6 dl tejszín, 2 zacskó vaníliás cukor, 2 zacskó habfixáló por, 200 g eper, 2 kivi, 50 g vágott pisztácia

Elkészítés módja:
A felsorolt hozzávalókból piskótamasszát keverünk, és szív alakú tortaformában megsütjük, rácsra fordítva hagyjuk egészen kihűlni. A pudingporból, a tejből és 1 evőkanál porcukorból a szokásosnál sűrűbb pudingot főzünk, kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük a maradék 2 evőkanál porcukorral, a vaníliás cukorral és a habfixálóval. 4 evőkanálnyit habzsákban félreteszünk, a többi apránként a pudinghoz adjuk, lazán összedolgozzuk. Az epret és a kivit megtisztítjuk, 6-8 közepes eperszemet félreteszünk a díszítéshez, a többit a kivivel együtt felaprózzuk. A tortát 3 lapra vágjuk, az alsó és a középső lapot megtöltjük a krém felével, megszórjuk a felaprózott gyümölcsökkel, a felső lapot és a torta oldalát betapasztjuk a maradék krémmel. A torta oldalát beszórjuk a pisztáciával, a tetejét a félretett tejszínből nyomott rózsákkal és a felszeletelt eperrel díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.
Megjegyzés:
Jobban tudunk dolgozni a piskótával, ha előző nap megsütjük.
A kész torta akkor szeletelhető szépen, ha legalább 3-4 órát behűtjük.
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + a hűlés

 
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A PISKÓTÁK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.