Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA 35. - A PISKÓTÁK 3

2016.10.08

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

 

 

Piskótatészta fortélyok
- Ha tojás sárgáját meleg vízfürdőben keverjük habosra, a tojás jobban megköti a levegőt, és nagyobb, keményebb masszát kapunk. Vigyázat, a vízfürdő ne legyen túl forró, mert akkor a tojás kicsapódik.
- Finomított cukrot használjunk. A masszát addig keverjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Kellemetlen, ha a piskótában ropog a cukor.
- Ha a lisztet szitálva hintjük a kikevert tojássárgájához, pillekönnyű lesz, és nem csomósodik. A piskótamasszát az összeállítás után soha ne hagyjuk állni! Azonnal süssük meg, nehogy a levegő elszökjön, és a massza összeessen.
- Ha a sütőformát gondosan kivajazzuk és - lisztezzük, biztosan nem ragad le a piskóta.
- Ha teljesen biztosra akarunk menni (és mosogatni se szeretnénk), béleljük ki a formát hajszálpontosra szabott sütőpapírral.
- A sütőpapírt a tészta kiborítása után azonnal húzzuk le a tésztáról, hogy a piskóta felülete szép sima maradjon. (Ha később távolítjuk el a papírt, a tészta felülete felszakadozik.) - Ha a papírt lazán visszahelyezzük a tésztára, a piskóta nem szárad ki.
- Ha a tészta átsült, elválik a forma szélétől.
- A tésztát mindig a rostélyon hagyjuk kihűlni, hogy minden oldalról levegő érje, és hogy ne váljon ragacsossá.

 

 

Vajas piskóta
Hozzávalók:
Tojás sárgája 8 db, vaj 28 dkg, cukor 6 dkg, liszt 38 dkg, élesztő 4 dkg, tejföl 2 ek. só 1 késh. tej 1 dl, tojás 1 db.

Elkészítése:
A nyolc tojássárgáját 28 dkg vajjal, 6 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadunk 38 dkg lisztet, 4 dkg tejben áztatott élesztőt, 2 kanál tejfölt, késhegynyi sót. Ezeket jól kidolgozzuk, ha kemény, még egy dl tejet adunk hozzá.
Deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, szeletekre vágjuk, ritkán tepsibe rakjuk, ha megkelt, tojással megkenjük, és kisütjük.

Valódi piskóta-tészta mértéke (Móra Ferencné)
1 db tojáshoz 3 dkg cukor, 1 dkg liszt. Így könnyen hajlítható, vagy sodorható.

Vizes piskóta
Hozzávalók:
4 tojás, 21 dkg cukor, 4 ek. víz, 17 dkg liszt Elkészítése:
A tojás sárgájákat elkeverjük a cukorral, 4 ek vízzel és a liszttel, géppel 2-3 percig keverjük. Ha a tészta már könnyű, laza - akkor óvatosan elvegyítjük a tojások fehérjéből vert kemény habbal. Sütőpapírral bélelt / kikent, lisztezett (csak az alján!!!) tepsiben megsütjük.

Vizes piskóta (Horváth Ilona szakácskönyvéből)
Hozzávalók:
4 egész tojás, 25 dkg porcukor, 20 dkg liszt, 8 kanál víz, 1 késhegynyi szódabikarbóna (ez a titok!!!)
Elkészítése:
A tojás sárgájákat 20 dkg cukorral és 4 evőkanál vízzel 20-30 percig folyamatosan keverjük (ez is egy fortélya!) A tojásfehérjékhez hozzáadjuk a 4 kanál vizet, keményre verjük, és az 5 dkg cukorral tovább verjük. A liszt felét, amiben elkevertük a szódabikarbónát, hozzákeverjük a tojássárgájához, hozzáadjuk a hab felét, aztán újra liszt, és a hab másik fele. Kész a tészta!
A tepsit és sütőpapírral bélelem ki: kevesebbet kell mosogatni, és a tészta egyszerűen kiemelhető a tepsiből. Tetejére fordítom, és lehúzom róla a papírt.
Sütés közép meleg sütőben, amíg a kívánt színű nem lesz. Húsvillával ellenőrzöm, hogy a közepe is megsült-e: ha tészta ragad a húsvillára, akkor még kicsit visszatolom.
Nyugodt szívvel nyitogatom, és nem szokott összeesni!

Vizes piskóta Jutka néni módra
Hozzávalók:
4 tojás, 4 evőkanál víz, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál liszt + egy pici sütőpor Elkészítése:
A tojás sárgájákat 2 evőkanál vízzel, és 6 evőkanál cukorral kihabosítani, a tojásfehérjét a maradék 2 evőkanál vízzel, és 2 evőkanál cukorral úgyszintén felverni. A lisztet elkeverni a sütőporral, és a tojásfehérjébe felváltva belekeverni a habosított sárgákat, illetve a lisztet. vajazott lisztezett formában, vagy sütőpapírral bélelt formában sütni. Amitől nekem nem szokott összeesni az az, hogy először nagyobb hőmérsékleten sütöm, majd 80 fokon "szárítom". bár gondolom, ez minden sütőnél más és más..

 

Forrás:
ÉDESSÉGEK - SÜTEMÉNYEK - A PISKÓTÁK
Szerző:

Szerkeszette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.