Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A RÉTESEK 5.

2019.03.15

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ALMATÖLTELÉK 06.
Elkészítése:
1 kg almát meghámozunk, lereszelünk, majd addig pároljuk, amíg a levét elfövi. Ezután 8-10 dkg cukorral édesítjük, fahéjjal ízesítjük. Ha érett, puha almánk van, nyersen is használhatjuk.
Leszeletelve vagy lereszelve cukorral meghintjük. 20 percig állni hagyjuk, és a levétől kicsavarjuk.
A nyers alma alatt a tésztát bővebben szórjuk morzsával.

AZ ALMATÖLTELÉK
Elkészítése:
Egy kiló lisztből gyúrt rétesbe húsz nagy alma kell. A réteshez való almákat tisztítsuk meg héjától és a torzsájánál kezdve, vagdaljuk fel apró, lapos szeletekbe. Egy darab időre tegyük félre az almát, és csak akkor cukrozzuk meg fahéjas cukor-porral, a mikor már azon nyersen a kész tésztára szórtuk, mert ha az almát előbb cukroznók meg, rendkívül sok levet eresztene, és a tésztát elrontaná. Vannak, akik mindent mazsolásan szeretnek; azok mazsolát is tehetnek az alma közé. De én nem ajánlok mazsolát rakni közé, mert ok nélküli dolog, minthogy az alma fűszere magában véve a legkellemesebb. - Az almával töltött rétest jobb összesodorva, mint laposan sütni.

BURGONYA TÖLTELÉK
Hozzávalók:
Áttört burgonya 0.5 kg, tojás 4 db, vanília 1/2 rúd, porcukor 20 dkg, mandula 10 dkg, vaníliás cukor 5 dkg

Elkészítése:
A burgonyát megmossuk, héjában sütjük, megtisztítva áttörjük, hűlni hagyjuk. A tojás sárgáját porcukorral, vaníliával habosra keverjük, közé tesszük a burgonyát és a tojás habját, hámozott őrölt mandulát. Forrón tálaljuk.

CSERESZNYE TÖLTELÉK
Hozzávalók:
Cseresznye 1 kg, őrölt fahéj 1/2 kanál, cukor 15 dkg, morzsa 1 ek.

Elkészítése:
Teljesen úgy készül, mint a fenti.

CSERESZNYE, VAGY MEGGY NYERSEN, RÉTESHEZ
Elkészítése:
5 kg cseresznyét vagy meggyet jól megmosunk, leszárazunk és kimagozunk. A hibás szemeket ne tegyük közé. A gyümölcsöt tegyük hibátlan zománcú lábosba vagy műanyag tálba, keverjünk hozzá 1 kg cukrot, 1 evőkanál szalicilt, 1 dl rumot, 1 szem szegfűszeget és egy darabka fahéjat. Lefödve hideg helyen pihentessük 2 napig, közben néhányszor fakanállal jól keverjük össze. Ezután tegyük üvegekbe, saját levét öntsük rá, kössük le, és tegyük a kamrába. Bármikor lehet belőle használni, a megmaradt rész nem romlik meg. Lehet a cseresznyét és a meggyet együtt is eltenni.

CSERESZNYE- VAGY MEGGYTÖLTELÉK
Elkészítése:
1 kg cseresznyét vagy meggyet (lehet fele-fele arányban együtt is venni) kimagozunk, morzsával meghintett rétesre terítjük, a tetejét morzsával és darált dióval meghintjük, és a meggyet erősebben, a cseresznyét közepesen megcukrozzuk.

CSOKOLÁDÉTÖLTELÉK 01.
Hozzávalók:
Vaj 15 dkg, tojás 8 db, cukor 14 dkg, csokoládé 3 szelet, liszt 2 evőkanál

Elkészítése:
A vajat, nyolc tojás sárgáját, cukorral habosra keverjük, csokoládét reszelünk bele, s hozzáadjuk a tojások kemény habját. Azonnal tálaljuk.

CSOKOLÁDÉTÖLTELÉK 02.
Elkészítése:
Ugyanaz, mint a tejfölös rétes, csak a töltelékébe két púpozott kanál kakaót teszünk, és ha gazdagon akarjuk készíteni, keverhetünk bele 4 dkg darált mandulát is.

DARA TÖLTELÉK
Hozzávalók:
Dara 10 dkg, tej 0.5 l, vaj 3 dkg, só 1 késh., tojás 4 db, cukor 4 kanál

Elkészítése:
A darát tejben megfőzzük, teszünk bele vajat, sót kihűtjük. Ez alatt 4 tojás sárgáját cukorral habosra keverünk, közé tesszük a darát és a tojások kemény habját.

DINSZTELT KÁPOSZTA, KÁPOSZTA HULLADÉKBÓL
Elkészítése:
Káposztasavanyításból megmaradt hulladékkáposztát egy megfelelő méretű műanyag edényben összegyűjtjük. A torzsa kivételével minden lehullott darabot felhasználhatunk. A hulladékot sóval összekeverjük, és egy napig állni hagyjuk. Másnap levéből alaposan kinyomkodjuk, majd pépesítjük. Ha nagyon sűrűnek, és darabosnak látjuk, saját levével hígítjuk pépesítés közben. Egy nagyméretű edénybe rakjuk, zsírral vagy olajjal addig dinszteljük, míg világosbarna nem lesz.

Kiporciózva lefagyasztjuk.

Káposztás tésztához, de réteshez is felhasználható némi utána ízesítéssel.

DIÓS TÖLTELÉK
Elkészítése:
14 dg darált dióba keverjünk 10 dkg mézet, 4 dg megmosott mazsolát és 1 citrom reszelt héját. Utána adjunk hozzá 0,9 dl tejet, hogy kásaszerű massza legyen belőle, és lassú tűzön, lángterelő felett állandóan kevergetve főzzük 4–5 percig. Friss dió használatakor néhány perccel tovább főzzük, hogy kellőképpen besűrűsödjön.

Egyébként minél tovább főzzük a tölteléket, annál formásabb lesz a bejgli, és kevésbé fog kirepedni, de másnapra kiszárad.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - RÉTESEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső,
Kiss Benő, Schiller Aurél,
Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.