Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RÉTESEK 6

2019.04.24

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

DIÓTÖLTELÉK 01.
Hozzávalók:
Tojás 3 db, cukor 3 kanál, vanília negyed rúd, dió 12 dkg

Elkészítése:
Három tojás sárgáját porcukorral, vaníliával habosra keverünk, teszünk bele őrölt diót és a tojások kemény habját.

DIÓTÖLTELÉK 02. (ZILAHY)
Elkészítése:
Egy jó nagy tányér dióbelet meg kell törni igen apróra, negyed kiló cukrot mártsunk vízbe, tegyük tiszta lábasban forrni. A fenn írt apróra tört diót e sziruppal keverjük jól el. Ha a keverék igen parázs, öntsünk közé egy kevés tejet; de ebbe sem szabad semmiféle fűszert tenni, mert a dió íze magában a legjobb. E vegyüléket tésztába sodorva süssük ki.

DIÓ- VAGY MÁKTÖLTELÉK
Elkészítése:
20 dkg darált diót vagy 30 dkg mákot 10 dkg cukorral egy kevés tejben sűrűre főzünk, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Ha a mák túl sűrű lenne, tejföllel lazítjuk.

GESZTENYÉS TÖLTELÉK
Mostanában egyre jobban terjed a gesztenyés bejgli. A gesztenyés töltelék nem tekinthető ugyan hagyományosnak ebben a tésztában, de aki ragaszkodik hozzá, az alábbi módon könnyen elkészítheti.
Elkészítése:
Helyezzünk húsdarálóba egy 3 mm lyukátmérőjű tárcsát, és hajtsunk át rajta 30 dg ízesített gesztenyemasszát. Adjunk hozzá 4 dg lágy vajat, 2 tojássárgáját és 1 dg vanillincukrot. A krémet habosra keverve hidegen kenjük a tésztára. Ez a töltelék ugyancsak 2 rúdhoz elegendő.

KAPROS-MAZSOLÁS TÚRÓTÖLTELÉK
Hozzávalók 2 rúdhoz:
50 dkg félzsíros tehéntúró, 2 db egész tojás, 3 dl tejföl, 2 csokor friss kapor zöld, 1 teáskanál só, ízlés szerint porcukor, 10 dkg mazsola, 4-5 evőkanál búzadara

Elkészítése:
A tojásokat felverem, majd hozzákeverem a tejfölt, a finomra vágott kapor zöldet, a sót és a porcukrot. Ezután adom hozzá az áttört vagy villával szétnyomott tehéntúrót, meg annyi búzadarát, hogy a töltelék ne legyen folyós. Végül belekeverem a megmosott és szárától megfosztott mazsolát is. Az egészet jól összekeverem, majd vagy azonnal felhasználom, vagy pedig polietilén zacskóba tömve lezárom és beteszem a mélyhűtő ládába. Felhasználás előtt meg kell várnom, amíg teljesen felenged, és a szokásos módon megtöltöm vele a rétes rudakat.

KARALÁBÉ TÖLTELÉK
Hozzávalók:
Karalábé 5 db, só, bors 1-1 késhegynyi, zsír 10 dkg, cukor 1 kk.

Elkészítése:
Apró, gyenge karalábét megtisztítunk, lereszelünk, és zsírban puhára párolunk. Teszünk bele kevés sót és borsot, ha tetszik, egy kávéskanál cukrot.

KÁPOSZTATÖLTELÉK 01.
Hozzávalók:
1 kg káposzta, 3 evőkanál olvasztott zsír, 10 dkg cukor, só

Elkészítése:
A legyalult káposztát enyhén megsózzuk, rövid ideig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk, és a zsírban megpároljuk. A kinyújtott rétestésztát a kihűlt káposztával megtöltjük, megcukrozzuk és összegöngyöljük. Ha sósan szeretjük, egy csipet sót és törött borsot adunk hozzá.

KÁPOSZTATÖLTELÉK 02.
Elkészítése:
A káposztát összevágjuk, kevés sóval összevegyítjük, azután kifacsarjuk, pirított vöröshagymás zsírra tesszük, egy kanál porcukorral és kevés tört fekete borssal meghintve, fedő alatt megpároljuk, az után félretesszük, hogy kihűljön.

KÁPOSZTATÖLTELÉK 03.
Hozzávalók:
Káposzta 1 fej, só, bors 1-1 késhegynyi, zsír 15 dkg.

Elkészítése: Fejes káposztát megtisztítjuk (külső) leveleitől, azután megreszeljük, gyengén besózzuk, a sóból kinyomva, feltesszük bő zsírban pirosra párolni, ízlés szerint borsozzuk.

KÁPOSZTATÖLTELÉK 04.
Elkészítése:
Teljesen úgy készül, mint a fenti, csak bors helyett cukrot teszünk bele.

KÁPOSZTATÖLTELÉK 05. (CABBAGE FILLING)
Hozzávalók:
90 dkg káposzta, 10 dkg zsiradék, 1 kávéskanál őrölt bors, ízlés szerint cukor és só

Elkészítése:
A káposztát apróra reszelje le. Sózza meg és tegye félre legalább egy órára, majd nyomkodja ki. A zsiradékot melegítse fel, majd két kanál cukrot pirítson rajta zsemleszínűre. Tegye rá a káposztát, hintse meg sóval, végül folyamatosan kevergetve párolja puhára. Ha kihűlt, a réteslapot locsolja meg olvasztott vajjal, és hintse meg zsemlemorzsával. A réteslap szélére halmozzon egy sávban a töltelékből, majd a vásznat emelgetve tekerje fel a süteményt.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - RÉTESEK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső,
Kiss Benő, Schiller Aurél,
Szabó Béla, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.