Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RÉTESEK 7

2019.06.16

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

KOLBÁSZOS RÉTES-TÖLTELÉK
Hozzávalók 2 rúdhoz:
30 dkg lángolt kolbász, 2 közepes, főtt burgonya, 2 tojás, 2 dl tejföl, 2 teáskanál búzadara, 1 csomag petrezselyemzöld, kis só

Elkészítése:
A kolbász héját lehúzva, apró kockára vágjuk. A burgonyát lereszeljük, nagyon apróra vágjuk a petrezselyemzöldet. A habosra vert tojásba keverjük a tejfölt, búzadarát, hozzáadjuk a burgonyát, petrezselyemzöldet, belekeverjük a kolbászkockákat.
Ha túl lágy, még 1 teáskanál búzadarát rakunk bele.
Jól elkeverve fél órát pihentetjük.
Ezután töltjük meg vele a vajas tésztát.

 

 

KRÉMES TÖLTELÉK 01.
Elkészítése:
Négy egész tojást, 4 dl tejet, 4 dkg lisztet, 15 dkg porcukrot, fél rúd vaníliát egy habüstben habverővel jól kikeverünk, így nem fog összemenni, azután a tűzön, vagy forró vízben folytonos kavarás közt felfőzzük, míg futni kezd, vigyázzunk, hogy össze ne menjen.
Ha kihűlt, (addig is jó keverni, míg kihűl), a réteslapot megtöltjük.

KRÉMES TÖLTELÉK 02.
Elkészítése:
Teljesen úgy készül, mint a pitéé, csak a tésztája olyan, mint a rétesé.

KRÉM TÖLTELÉK Elkészítése:
Egy liter édes tej sűrűt tegyünk forrni vaníliával és cukorral fűszerezve; míg a tej sűrű forr, készítsünk egy mély tálba fél liter finomlisztet, s a forró tejet lassanként csorgassuk a liszt közé.
Csorgatás közben folytonosan keverjük fakanállal, hogy sűrű pép legyen belőle.
Egy kis késhegynyi sót és 6 tojás sárgáját is tegyünk a pép közé.
Miután a pépet ez utóbbiakkal is jól felkevertük, a hat tojás fehéréből vert kemény habot is tegyük közé.
Ügyeljünk, hogy ez a krém jó édes legyen, mert a házilag készült tésztáknak rendesen az a fő hibájuk, hogy sohasem elég édesek.
Ezzel a vegyülékkel kell aztán az összehajtogatott rétest megtölteni.
Ha a rétest nem akarjuk sodorni, hanem csak lapos szeletbe akarjuk kisütni, akkor hajtogassuk olyan kicsire össze a tésztát, mint kétszer az a tepsi, a melyben sütni akarjuk.
A tésztalapot vágjuk ketté; egyiket tegyük rá a zsíros tepsire - a krémtölteléket egyenlően igazítsuk el rajta - a másik tésztalapot pedig borítsuk a krémmel bekent tésztalapra; felül kenjük be tojással, és hintsük meg cukorporral.
Süssük jó tűz mellett gyorsan, szép pirosra; de ügyeljünk, hogy nagyon ki ne száradjon a tészta.
Jókora négyszegletes kockákba vágva tálaljuk fel.

KUKORICÁS, RIZSES RÉTES-TÖLTELÉK
Hozzávalók 2 rúdhoz:
1 zacskó gyorsrizs, 25 dkg morzsolt csemegekukorica-szem, 2 dl tejföl, 2 db egész tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál ételízesítő por (Vegeta), 1 mokkáskanál currypor, ugyanennyi sáfrány vagy kurkuma

Elkészítése:
A gyorsrizst a dobozon lévő utasítás szerint megfőzöm és a még fagyos kukoricaszemeket forrásban levő vízbe dobva az újraforrástól számított három percig főzöm, ezután lecsöpögtetem.
A tejfölt összekeverem a fűszerekkel, a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymával, meg a felvert tojásokkal.
Belekeverem a már nem nagyon forró rizst és a kukoricát.
A kinyújtott tésztára egy csíkban felkenem a rizses-kukoricás tölteléket és összegöngyölve, a tetejét megkenem felvert tojással és megsütöm.

MAGOZOTT RUMOS MEGGY
Hozzávalók:
2,5 kg érett, hibátlan meggy, 50 dkg kristálycukor, 4 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál fahéj, 1 dl rum

Elkészítése:
A meggyet szárától megfosztjuk, és langyos vízben fél óráig áztatjuk.
Ezután váltott vízben megmossuk, leszárítjuk és kimagozzuk.
Levét szitán lecsöpögtetjük.
Nagy üvegbe teszünk egy sor meggyhúst, erre cukrot hintünk, majd egy-egy szem szegfűszeget teszünk.
A fahéjból is rászórunk egy késhegynyit, és a rétegezést addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók.
A lecsöpögött meggylevet összekeverjük a rummal, és a tetejére öntjük.
Az üveget egy tányérkával vagy alufólia darabbal befedjük, és másnapig állni hagyjuk.
Ekkor egy műanyag keverőkanállal (nem fakanállal) megkeverjük, és ismét lefedve, ugyancsak magára hagyjuk.
Harmadnapra a cukor a lében teljesen feloldódik, és a szirup teljesen ellepi a gyümölcsöt.
A meggyhúst kisebb üvegekbe töltjük, és a sziruppal felöntjük.
Légmentesen lekötjük.

Megjegyzés:
Rendkívül finom.
Rétesbe vagy egyéb süteménybe tehető, de magában is fogyasztható, bár alkoholtartalma kissé magas.
Leve finom üdítőital, akár ásványvízzel keverve, akár tejjel turmixolva.

MANDULA TÖLTELÉK
Hozzávalók:
Tojás 3 db, cukor 3 kanál, vanília 1/4 rúd, mandula 12 dkg.

Elkészítése:
Olyan, mint a dió töltelék, dió helyett héjazott, őrölt mandulával.

MÁKOS TÖLTELÉK
Elkészítése:
14 dkg őrölt mákhoz keverjünk 12 dkg mézet, 4 dkg megmosott mazsolát és 1 citrom reszelt héját.
Utána adjunk hozzá 1,1 dl tejet, hogy kásaszerű massza legyen belőle, és gyenge tűzön, lángterelő felett állandóan kevergetve főzzük 4–5 percig.
Minél sűrűbb a töltelék, annál szebb lesz a bejgli, de vigyázzunk, hogy túl kemény ne legyen, mert akkor sütés közben kiszárad.
Ezek a töltelékek egyébként jól felhasználhatók palacsinta ízesítéséhez is.
Mind a diós, mind a mákos töltelékből kb. 12 db palacsinta készíthető.
Ha másnapra is hagyunk belőle, akkor több tejjel főzzük fel, mert a mézes töltelék lehűlés után kiszárad.
Aki nem hajlamos a hízásra, főzhet a töltelékekbe 3 dg vajat is, ettől lazább, omlósabb lesz a krém.
A vajas krémhez kevesebb tejet adjunk, hogy ne legyen nagyon folyós.
A palacsintakészítés céljára szolgáló tölteléket ne hagyjuk lehűlni, hanem a tűzről levéve azonnal kenjük a tésztára, hogy a palacsinta sokáig meleg maradjon.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ÉDESSÉGEK - SÜTEMÉNYEK - A RÉTESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.