Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RÉTESEK 8.

2019.08.04

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

MÁK TÖLTELÉK 01.
Hozzávalók:
Darált mák 15 dkg, cukor 15 dkg, tej 2.5 dl, vanília 1/4 rúd, citromhéj 1/2 db, mazsola 5 dkg, vaj 3 dkg, citronát (cukorban eltett citromhéjszelet, citrombefőtt -) 5 dkg

Elkészítése:
A mákot cukorral, tejben megfőzzük, teszünk bele vaníliát, citromhéjat reszelve, mazsolát, vajat, apróra vágott citronádot, jól összekeverjük.
Cukor helyett mézet is használhatunk!

 

 

MÁKTÖLTELÉK 02.
(ZILAHY)
Elkészítése:
Fél kiló darált mákot tegyünk negyed kiló, vízben feloldott forró cukorba; öntsünk bele annyi tejet, a mennyivel elérjük, hogy nagyon omlós ne legyen a mák. E keveréket vegyük el a tűztől s mikor kihűlt, szórjuk a kész rétes tésztába. Ezt is jobb, ha összesodorjuk, és nem laposan készítjük a tésztát.
A mákba citromhéjat vagy bármi más fűszert tenni nem ajánlok, mert ez által elvesztené természetes izét; már pedig ez a legjobb íz.

MÁKTÖLTELÉK 03.
(POPPY SEED FILLING)
Hozzávalók:
40 dkg darált mák, 2 db reszelt alma, 20 dkg cukor, 1 evőkanál baracklekvár, 10 dkg mazsola, 1 dl tej

Elkészítése:
A darált mákot folyamatosan keverve főzze pár percig a tejben. Adja hozzá a többi hozzávalót és keverje jól ki. A vászonterítőn kiterített réteslapot locsolja meg olvasztott vajjal és hintse meg zsemlemorzsával.
A szélére halmozza egy sávban a tölteléket, majd a vásznat emelgetve tekerje fel a süteményt.

MEGGY TÖLTELÉK
Hozzávalók:
Meggy 1 kg, őrölt fahéj 1/2 kk., cukor 15 dkg, morzsa 1 ek.

Elkészítése:
Teljesen úgy készül, mint az alma, csak magozott meggyet teszünk bele.

MÜZLIS ALMATÖLTELÉK
Hozzávalók:
75 dkg alma (tisztán mérve), 10 dkg gyümölcsös müzli, 1 tojás, ízlés szerint kristálycukor, fél citrom leve és reszelt héja, 1 teáskanál őrölt fahéj, csipet só

Elkészítése:
Az almát héjastól lereszeljük. Mély tálba öntjük, rászórjuk a müzlit és a cukrot, ráöntjük a felvert tojást.
Fahéjjal, citromhéjjal fűszerezzük.
A citromlevet beleöntjük, alaposan összekeverjük.
Félórai pihentetés után máris használható.

RÉTESALMA
Elkészítése:
A hámozott almát lereszeljük, Kg-ként 10 dkg cukrot adunk hozzá, majd együtt néhány perces forralással besűrítjük.
Ezután kg-ként 0,5 g szalicilt keverünk hozzá.
Előmelegített üvegekbe töltjük.
Az alma tetejét rumban oldott szalicillal bekenjük.
Még forrón lekötjük az üvegeket, és már tehetjük is a polcra.

RÉTESBE VALÓ ALMA 01.
Hozzávalók:
Alma, szalicil (tartósítószer)

Elkészítése:
Borízű almát meghámozunk, almareszelőn megreszeljük, üvegekbe rakjuk, vízzel leöntjük, szalicilt teszünk a tetejére, jól lekötözzük és kigőzöljük.

RÉTESBE VALÓ ALMA 02.
Elkészítése:
5 kiló almát meghámozunk, a hibás részeket kivágjuk, majd lereszeljük, vagy vékonyra szeleteljük.
Egy nagyobb edényben fél kiló cukorral és csapott evőkanálnyi tartósítóval összekeverjük, üvegekbe rakjuk, és 20-25 percig gőzöljük. A gőzölőben hagyjuk kihűlni.
Felhasználásakor a cukrot ízlés szerint pótoljuk.
Akkora üvegeket használjunk, amekkora egy adag réteshez elegendő.

RÉTESBE VALÓ CSERESZNYE
Elkészítése:
Érett cseresznyét megtisztítjuk, kimagozzuk, üvegbe tesszük, ha nem volna elég leve, szalicilos vízzel és sziruppal leöntjük.
Lekötve kigőzöljük.
Éppúgy készítjük el, mint a rétesbe való meggyet.

A BURGONYA-RÉTES
(Szepesi étel).
Elkészítése:
Egy kiló deszkára helyezett lisztbe tegyünk egy nagy tenyérnyi megfőtt és megreszelt burgonyát, két egész tojást és sót.
Ezeket gyúrjuk össze jól és formáljunk belőle kis tojásnyi nagyságú cipócskákat, a melyeket lisztes deszkán nyújtsunk ki fával tányérnyi nagysága lepényekké.
E lepényeket öntözzük meg zsírral, majd sodorjuk össze, és újra nyújtsuk el késfoknyi vékonyságúra; kevés, de forró zsírban süssük meg palacsintasütőn, mind a két oldalát szép pirosra.
Ez igen jó, gyorsan készíthető, olcsó és könnyű tészta.

Megjegyzendő, hogy csak forrón jó; azonnal a kisütés után kell tehát asztalra adni.

ALMA RÉTES
Elkészítése:
1 tojásból gyúrt tésztát nyújtunk.
80 dkg almát legyalulunk, rászórva behintjük, 15 dkg. cukrot fahajjal és ráöntünk 4 deci tejfölt, melyben elkeverünk 2 sárga és 2 habját.
Összegöngyöljük, kikent lábasba helyezzük (tepsibe) leöntjük tejjel, hogy ellepje, vajdarabokat teszünk rá, lassú tűznél, jó órát sütjük, míg megpirul kissé.

ALMÁS BAKLAVA
(görög recept)
Hozzávalók:
6-6 db Jonatán és borízű alma, 2 evőkanál vaj, 6 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál fahéj 15 dkg dió, 1,2 dl kristálycukor, fél teáskanál reszelt citromhéj, fél teáskanál fahéj, 1 csomag réteslap, 5 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál méz

Elkészítése:
Hámozza meg, és durvára reszelje le az almákat.
Keverje össze a kétfajtát, és forgassa bele az olvasztott vajat, a cukrot és a fahéjat.
Alacsony hőmérsékleten, folyamatosan keverje, főzze 15-20 percig, míg teljesen elfövi a saját levét. Tegye félre, hogy kihűljön. Közben a darált diót a cukorral, a fahéjjal és a reszelt citromhéjjal keverje össze egy tálkában. Terítsen ki nedves konyharuhára egy réteslapot. Locsolja meg olvasztott vajjal, hintse meg zsemlemorzsával, majd rakjon rá még egy lapot.
Ezt is vajazza és morzsázza, és fedje be réteslappal.
Bőven szórja meg a lapot a diós keverékkel, majd a lap szélére rakjon az alma töltelékből.
A konyharuha segítségével tekerje fel a baklavát, majd tegye kivajazott tepsibe.
Az elkészült rudakat 25 perc alatt, 200 fokon süsse aranybarnára.
Ekkor kenje meg mézzel, és pár percre még tegye vissza a sütőbe.
Hagyja kihűlni, végül felszeletelve kínálja.

ALMÁS-DIÓS RÉTES 01.
Hozzávalók:
1 csomag hatlapos rétestészta.
Töltelék:
50 dkg tisztított, savanykás alma, 1 citrom leve, 2-3 evőkanál méz, 10 dkg mazsola, 10 dkg vágott dióbél, fél teáskanál fahéj, porcukor, 1 tojás a tetejére

Elkészítése:
A töltelékhez az almát egészen vékony és kis szeletekre vágjuk (nem reszeljük, mert sok levet enged, és péppé válik). A citromot rácsöpögtetjük, majd hozzáadjuk a mézet, nagyon kevés porcukrot, a diót, a megmosott mazsolát és a fahéjat. Az egészet jól összekeverjük, és 10 percig állni hagyjuk.
Az elfelezett (3 lapos) réteslapra csíkban felkenjük a töltelék felét, majd szorosan összecsavarjuk és rátesszük a sütőlapra. Majd a másik 3 lapot is bekenjük a töltelékkel.
Mindkét rétes rúd tetejét bekenjük a felvert tojással, majd az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

ALMÁS-DIÓS RÉTES 02.
Elkészítése:
50 dkg lisztet 10 dkg margarinnal, csipet sóval, 2 evőkanál (ek) cukorral összemorzsolunk, és fél deci tejet adunk hozzá. 25 dkg margarint 10 dkg liszttel összedolgozunk.
A liszt-margarin- só- cukor-tej tésztát kinyújtjuk, majd a kockára formázott lisztes margarint a tészta közepére helyezzük.
Összehajtogatjuk 2 x 3 részbe (balról középre, majd ugyanígy jobbról és azt követően lentről és fentről is).
Ezt a hajtogatást 10 perces hűtőben való pihentetés után még kétszer megismételjük.
Az utolsó pihentetés után kinyújtjuk, majd 4 egyenlő részre vágjuk.
A lapokat megtöltjük, majd, mint a bejglit (vagy sok töltelék esetén, mint a rétest) felcsavarjuk.
Forró sütőben pirulásig sütjük.

ALMÁS ÉS KÁPOSZTÁS RÉTES KEMENCÉBEN
Hozzávalók 8-8 szelethez:
2 csomag réteslap (4 lapos)
A sütéshez: olaj
A káposztatöltelékhez:
1 kg fejes káposzta, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál olaj, fél mokkáskanál őrölt bors, só, zsemlemorzsa
Az almatöltelékhez:
1 kg alma, 4 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál zsemlemorzsa, vagy zabkorpa, 2 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítése:
A káposzta foltos, külső leveleit lefejtjük, torzsáját kimetsszük, és a fejet megreszeljük.
A megtisztított hagymát finomra vágjuk.
Egy nagy lábasban a cukrot az olajon karamellizáljuk, majd a hagymát meg a káposztát aranysárgára pirítjuk benne.
Kissé megborsozzuk, megsózzuk és kis lángon, kevergetve 6-8 percig pároljuk, majd a tűzről lehúzva kihűtjük.
Ez alatt az almát megmossuk, héjastól durvára reszeljük, és 10 percig állni hagyjuk.
Utána kinyomkodjuk (a friss gyümölcslevet igyuk meg), majd a cukorral meg a morzsával összekeverjük, a fahéjjal fűszerezzük.
4 réteslapot egy nedves konyharuhán egymásra rakunk, közüket egy kevés olajjal meglocsoljuk, zsemlemorzsával meghintjük.
A káposztát egy csíkban a felénk eső szélére halmozzuk, fölcsavarjuk, majd kiolajozott tepsire rakjuk.
Az almás rétest ugyanígy készítjük el, végül, mindkettő tetejét olajjal vékonyan megkenjük, majd közepesen forró kemencében mintegy 25 percig sütjük.
Elkészítési idő:
1 óra 20 perc

ALMÁS-FAHÉJAS LOCSI-POCSI RÉTES
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 25 dkg kristálycukor, 6-7 db közepes alma, 1 csomag sütőpor, 3 tojás, 3 dl tej, vaj (a kikenéshez), 1/2 tasak őrölt fahéj, ízlés szerint vaníliás cukor

Elkészítése:
Egy edényben összekeverem a lisztet a sütőporral és a kristálycukorral. A 3 tojást felverem és hozzáöntöm a 3 dl tejet. Lereszelem az almát és rászórom a fahéjat és a vaníliás cukrot. Kikenem vajjal a tepsit (elég vastagon, nem szabad sajnálni, mert ráég!)

A liszt- cukor-sütőpor keverék felét leszórom a kivajazott tepsi aljába, majd arra helyezem a fahéjas reszelt almát (leve nélkül) és erre rászórom a liszt- cukor-sütőpor keverék másik felét. Erre a tojás és a tej keverékét szépen egyenletesen öntöm, hogy a száraz részeket is lefedje.
Ahol száraz maradt a "tészta" ott kevés (késhegynyi) vajat rakok rá.
Előmelegített sütőben közepes lángon kisütöm.
(Kb. 20-30 perc alatt megsül)

ALMÁS-MÁKOS TIROLI RÉTES
Hozzávalók:
1 csomag mélyhűtött leveles tészta, bő 1 dl tej, 5 dkg méz (egy evőkanálnyi), 5 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 citrom reszelt héja, 10 dkg piskótamorzsa, 15 dkg darált mák, 10 dkg mazsola, csipetnyi őrölt fahéj, 0.5 dl rum, tojás a bekenéshez, sütőpapír, a sütéshez

Elkészítése:
Az almát meghámoztam, negyedeltem, kimagoztam, majd szeletekre vágtam. A tejet kevés vízzel (kb. fél deci), a mézzel, cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal felforraltam. Belekevertem a piskótamorzsát, kissé beforraltam, majd hozzákevertem a mákot, a mazsolát, a fahéjat, meg a rumot, és felforraltam, (amennyire lehetett, mert elég sűrű masszává vált, és a mákot nem akartam megégetni).
Belekevertem az almagerezdeket, majd hagytam az egészet kihűlni.
A sütőt bekapcsoltam 200°c-ra, hadd melegedjen!
A felengedett leveles tésztát belisztezett deszkán vékonyra kinyújtottam, széleit levágtam, hogy szabályos téglalapot kapjak.
A leeső részeket díszítéshez félretettem.
A tölteléket a tészta közepére halmoztam, a tészta széleit bekentem felvert tojással, majd felhajtogattam a széleit.
A széleivel lefelé, sütőpapírral kibélelt tepsibe raktam.
A tetejét megkentem felvert tojással.
A félretett tésztacsíkokkal rácsszerűen díszítettem, majd megint lekentem tojással.
A tészta végeit is behajtogattam, hogy sülés közben a töltelék ne folyjon ki.
Ezután már csak a sütés maradt hátra.
Előmelegített sütőben, 200°C-on 40 perc alatt el is készül.

Fontos!
Légkeveréses sütőben nem lehet megsütni, mert nagyon kiszárad a tészta, és nem is sül meg annyi idő alatt.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ÉDESSÉGEK - SÜTEMÉNYEK - A RÉTESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.