Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A RÉTESEK 4.

2019.02.03

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

 

RÉTESTÉSZTA 02.
Elkészítése:
25 dkg liszttel morzsolj el 3 dkg zsírt, sózd meg, üss bele 1 egész tojást, majd gyúrd 1 dl langyos ecetes vízzel vagy ugyanennyi ecetes tejföllel rétes keménységűre. (1 kk ecet)
A tésztát nyújtsd rajztábla nagyságúra. 12 dkg olvasztott (nem meleg) zsírba keverj 10 dkg lisztet, ezt azonnal kend a kinyújtott tésztára egyenletesen. A rövidebb oldaláról tekerd fel, mint a bejglit. Csomagold alufóliába. Tedd hidegre. Este készítsd, reggel süsd! A rudat vágd 4 részre, egyenként nyújtsd kb. 35 x 20 cm-esre.
A közepére tedd a tölteléket, a széleket hajtsd rá.
Sütés előtt kend be a tetejét zsírral!

 

RÉTESTÉSZTA 03.
Elkészítése:
Egy réteshez fél liter száraz lisztet veszünk, közepébe mélyedést vájunk, beleütünk egy egész tojást, s hozzáadunk egy csipetnyi sót, néhány csepp olvasztott zsírt és langyos vízzel addig gyúrjuk és közbe-közbe a deszkára, csapkodjuk a félkeményre gyúrt tésztát, míg az egész sima, és ruganyos nem lesz. Mikor a tészta kezünkről és a deszkáról leválik, kis cipóalakra idomítjuk, lisztezett helyre tesszük, és lábassal letakarjuk. Harmincöt percnyi pihentetés után kissé megzsírozzuk a felületét, meglisztezett abrosszal leborított asztalon szétnyújtjuk, óvatosan, nem az egyes ujjakkal, de az egész kéz fejével nyúlva alája. Mikor az egész asztalon szétnyújtottuk, a lecsüngő tészta vastag szélét leszaggatjuk, s kezünkre fölgombolyítva félretesszük. Majd a kenőtollat langyos zsírba mártjuk, a kinyújtott tésztát meglocsoljuk zsírral, és a tölteléket rászórjuk.
Ekkor az abroszt felhajtva, a négy szélét ráhajtjuk, aztán szintén az abrosz segélyével összegöngyöljük, a tepsire tesszük, a tetejét zsírral bekenjük és megsütjük.

RÉTESTÉSZTA 04.
Elkészítése:
Körülbelül 60 dkg réteslisztet egy tojással, 1 evőkanálnyi ecettel (helyettesítheti savanykás fehérbor), diónyi zsírral, és annyi langyos sós vízzel gyúrunk össze, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Az eleinte nagyon ragadós tésztát addig dolgozzuk, verjük a gyúródeszkához, amíg már sem a kezünkhöz, sem a deszkához nem ragad. Ekkor két cipót formálunk belőle - vigyázzunk, hogy a cipókon semmi gyűrődés ne legyen, mert akkor nehéz a kinyújtásuk -, meglisztezzük, melegített lábossal a deszkán letakarjuk, és vagy 15 percig pihentetjük (nyáron nincs szükség melegített lábosra, elég, ha egy konyha- ruhával borítjuk le a tésztát).
Egy nagyobb asztalt tiszta abrosszal letakarunk, az abroszt liszttel egyenletesen meghintjük. Az egyik cipót kezünk között óvatosan kihúzgáljuk körülbelül tányér nagyságúra, azután az abrosz közepére tesszük, megkenjük olvasztott zsírral, és körbe- körbe menve az asztal körül, lassan, óvatosan szép vékonyra ki- húzzuk. Az asztalról lelógó vastagabb széleket tenyerünkre fel- csavarva leszedjük, újra összegyúrjuk, pihentetjük és kihúzzuk. A szélekkel foltozhatjuk meg a tésztát, ha kiszakad.
A papírvékonyra nyújtott tésztát egy kicsit szikkadni hagyjuk, majd olvasztott zsírral megfröcsköljük és ráhintjük - egy csíkban - a tölteléket.
Az abrosz segítségével összecsavarjuk - felgöngyöljük -, a tetejét is megkenjük zsírral, és kizsírozott tepsiben szép barnáspirosra sütjük.

RÉTESTÉSZTA 05.
Hozzávalók:
Liszt 60 dkg, zsír 5 dkg, tojás 1 db, porcukor 1 evőkanál, ecet 1 evőkanál, só 1 késhegynyi

Elkészítése:
A tésztához finomlisztet (éles liszt) használunk, veszünk hozzá zsírt, tojást, porcukrot, ecetet, kézzel hólyagosra kidolgozzuk. Deszkán két részre osztjuk, és meleg tállal leborítjuk.
Asztalon papírvékonyságúra kinyújtjuk, és szikkadni hagyjuk.
Zsírral lelocsoljuk, egyik végét felhajtjuk, megtöltjük, és tepsibe tesszük, újra megzsírozzuk, így sütjük.

RÉTES TÖLTELÉKEK
A MÁKTÖLTELÉK *

Elkészítése:
Fél kiló darált mákot tegyünk negyed kiló, vízben feloldott forró cukorba; öntsünk bele annyi tejet, a mennyivel elérjük, hogy nagyon omlós ne legyen a mák. E keveréket vegyük el a tűztől s mikor kihűlt, szórjuk a kész rétes tésztába. Ezt is jobb, ha összesodorjuk, és nem laposan készítjük a tésztát.
A mákba citromhéjat vagy bármi más fűszert tenni nem ajánlok, mert ez által elvesztené természetes izét; már pedig ez a legjobb íz.

ALMA ELTEVÉSE RÉTESHEZ, ÉS TÉSZTÁKHOZ
Hozzávalók:
1 kg alma, 10 dkg cukor, 1 kávéskanál tartósító

Elkészítése:
Az almát megmossuk, hibás részeit kivágjuk, meghámozzuk, a magházat kivágjuk, majd durva reszelőn lereszeljük. Megmérjük. Kilónként 10 dkg cukorral és a kávéskanálnyi tartósítóval összekeverjük, majd üvegekbe töltjük. Gőzölő edénybe rakjuk, és a forrástól számítva 25 percig a szokott módon gőzöljük. A gőzölő edényben hagyjuk kihűlni. Felhasználáskor pótoljuk a hiányzó cukrot.

ALMA RÉTESHEZ
A legalkalmasabbak az augusztus végén érő almafajták.
Elkészítése:
Annyi szép, egészséges, savanyú almát hámozzunk és reszeljünk meg, amennyi egy 5 l-es üvegbe szorosan belefér. A reszelt almát az üvegből szedjük zománcos edénybe. 1 dl rumban oldjunk fel 1 kávéskanál nátrium-benzoikumot. 1 kg cukrot nagyon kevés vízzel főzzünk sziruppá. Az almára először a rumos oldatot öntve jól elkeverjük, majd folyton keverve hozzáadjuk a forró szirupot.
Ezután az almát jó szorosan visszarakjuk az üvegbe, ráöntjük a levet úgy, hogy ellepje (kis lé esetleg kimarad). Az üveget dupla celofánpapírral szorosan lekötve hűvös helyre tesszük. 4 hét múlva már használható, a megmaradt rész nem romlik meg.
Kisebb üvegekbe is tölthetjük.
Réteshez és pitéhez is használható.

ALMÁS-DIÓS TÖLTELÉK
Az almapürét ízlés szerint ízesítem (fahéj, szegfűszeg – őrölt -, vaníliás cukor).
A kinyújtott lapokat gazdagon meghintjük darált dióval (vagy dejóval), ezt követően ráhalmozzuk az almapürét, majd újra meghintjük dióval.
(FONTOS, HOGY A PÜRÉ, 2 RÉTEG DIÓ KÖZÉ KERÜLJÖN, HOGY AZ FELIGYA A NEDVET.)

ALMATÖLTELÉK 01.
Elkészítése:
1 kg savanykás almát meghámozunk, legyaluljuk, és a morzsával meghintett réteslapra terítjük. A tetejét fahéjas cukorral meghintjük. Mazsolát és ismét morzsát szórunk rá, és összegöngyölve megsütjük.
Ha nagyon gazdagon akarjuk készíteni, a felső morzsaréteg helyett diót szórjunk rá.

ALMATÖLTELÉK 02.
Hozzávalók:
Alma 1 kg, őrölt fahéj 1/2 kk., citromhéj 1/2 db, cukor 15 dkg, morzsa 1 ek.

Elkészítése:
Borízű almát meghámozva, vékonyra szeletelünk, összekeverjük fahéjjal, citromhéjjal, kinyomjuk, és a tésztára rakjuk, melyet előzőleg morzsával hintünk be, tetejét cukorral, morzsával meghintjük, felgöngyöljük.

ALMATÖLTELÉK 03.
Hozzávalók:
Alma 1 kg, őrölt fahéj fék kávéskanál, citromhéj fél db, cukor 15 dkg, morzsa 1 evőkanál

Elkészítése:
Borízű almát meghámozva, vékonyra szeletelünk, összekeverjük fahéjjal, citromhéjjal, kinyomjuk, és a tésztára rakjuk, melyet előzőleg morzsával hintünk be, tetejét cukorral, morzsával meghintjük, felgöngyöljük.

ALMATÖLTELÉK 04. (ZILAHY)
Elkészítése:
Egy kiló lisztből gyúrt rétesbe húsz nagy alma kell. A réteshez való almákat tisztítsuk meg héjától és a torzsájánál kezdve, vagdaljuk fel apró, lapos szeletekbe. Egy darab időre tegyük félre az almát és csak akkor cukrozzuk meg fahéjas cukor-porral, a mikor már azon nyersen a kész tésztára szórtuk, mert ha az almát előbb cukroznók meg, rendkívül sok levet eresztene, és a tésztát elrontaná. Vannak, akik mindent mazsolásan szeretnek; azok mazsolát is tehetnek az alma közé. De én nem ajánlok mazsolát rakni közé, mert ok nélküli dolog, minthogy az alma fűszere magában véve a legkellemesebb. -
Az almával töltött rétest jobb összesodorva, mint laposan sütni.

ALMATÖLTELÉK 05. (APPLE FILLING)
Hozzávalók:
50 dkg alma, 18 dkg cukor, 35 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg mazsola, 15 dkg darált dió

Elkészítése:
A hámozott és lereszelt almát keverje össze a cukorral és a mazsolával. Gőz felett párolja puhára. Forgassa bele a diót. A réteslapot locsolja meg olvasztott vajjal, majd hintse meg zsemlemorzsával.
A réteslap szélére halmozzon egy sávban a töltelékből, majd a vásznat emelgetve tekerje fel a süteményt.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ÉDESSÉGEK - SÜTEMÉNYEK - A RÉTESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.