Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - RÉTESEK 2

2018.10.23

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

KUNSÁGI RÉTESTÉSZTA KÉSZÍTÉSE
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg rétesliszt, 3 dkg zsír, 3 dl víz, 1 kávéskanál só, 1 tojás, 1 kiskanál ecet

Elkészítése:
A lisztet tálba tesszük, elmorzsoljuk benne a zsírt, beleütjük a tojást, és hozzáöntjük a langyos, sós, ecetes vizet. Összegyúrjuk, majd nyújtódeszkára téve alaposan kidolgozzuk. A tésztából cipót formálunk, tetejét megkenjük langyos zsírral és lisztezett deszkán meleg edénnyel letakarva, körülbelül 30 percig pihentetjük. Az asztalt leterítjük abrosszal, liszttel meghintjük, és a cipót helyezzük a közepére. Nyújtófával egy kissé ellapítjuk, ezután megint megkenjük langyos zsírral, és óvatosan kezdjük kézfejünkkel minden oldalról húzni, nyújtani. Szerencsésebb, ha ezt a műveletet segítséggel végezzük. A széleken keletkező vastag részeket levágjuk, és a kihúzott asztallapnyi tésztát néhány percig szikkadni hagyjuk. Ezután kenőtollal bezsírozzuk, megtöltjük és az abrosz segítségével laza tekercsekbe, göngyöljük.
Zsírral kikenünk egy tepsit, és ha belehelyeztük a tésztát, annak a tetejét is kenjük meg olvasztott zsírral.
Forró sütőben 15-20 perc alatt sül szép pirosra.
Amikor kész, vágódeszkára tesszük, meghintjük porcukorral és rézsútos darabokra szelve melegen tálaljuk.

KÁPOSZTATÖLTELÉK
Hozzávalók:
60 dkg fehér édes káposzta, 3-4 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír, 1 dkg só, 0,5 dkg őrölt bors, 1 kávéskanál cukor

Elkészítése:
A megtisztított friss káposztát lereszeljük, megsózzuk, 20 percig állni hagyjuk. Ezután a levét kinyomkodjuk, cukros zsíron vagy olajon puhára pároljuk. Ízlés szerint borsozzuk, és megtöltjük vele a réteslapot.

MEGGYTÖLTELÉK
Hozzávalók:
60 dkg magvalt meggy, 10 dkg cukor, 1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítése:
A kimagvalt meggyet a fahéjjal összekeverjük. Ha frissen magyalt, a levét szűrőn lecsöpögtetjük.
A réteslap egyharmadát megszórjuk zsemlemorzsával, ráhelyezzük a meggytölteléket, megcukrozzuk, összegöngyöljük, tepsibe téve forró sütőben kisütjük.

SÁRGARÉPA TÖLTELÉK
Hozzávalók:
50 dkg sárgarépa, 1 evőkanál cukor

Elkészítése:
A megtisztított sárgarépákat lereszeljük, összekeverjük a cukorral, és betöltjük.
Külön párolni nem kell, mert a rétes sütésekor a sárgarépa-reszelék megpuhul.

LEVELES VAJASTÉSZTA
Vajastészta:
25 dkg margarin, 15 dkg liszt
Rétestészta:
15 dkg rétesliszt, só, 3/4 dl langyos víz, 1 teáskanál ecet, 1 tojás

Elkészítése:
Mindig két tésztából készül.
Elkészítjük a vajastésztát: a margarint elmorzsoljuk a liszttel. Tégla alakúra formáljuk.
A rétestésztához: a lisztben elkeverjük a sót, a vízben az ecetet és a tojást, és beleöntjük a lisztbe. Késsel összedolgozzuk, majd a gyúródeszkához veregetve kidolgozzuk. Mikor már nem ragad, akkor lisztezett deszkán tovább gyúrjuk, majd 10 percig pihentetjük.
Négyzet alakúra kinyújtjuk a rétestésztát, és a vajas tészta "téglát", ferdén a közepére helyezzük. A rétestészta 4 sarkát ráhajtjuk a vajasra, teljesen betakarva vele. Téglalap alakúra nyújtjuk. Megjelöljük a közepét (mindig efelé fogunk hajtogatni), a tésztát először jobbról, majd balról a középre hajtjuk, azután a két részt egymásra, négyrét hajtjuk. Hideg helyen, 1/4 órát, pihentetjük. Újra kinyújtjuk téglalap alakúra, jobboldal egyharmad részét behajtjuk, a baloldali részt ráhajtjuk. Az egészet félbe hajtjuk, és újból 1/4 órát pihentetjük.
Ez után már annak megfelelően nyújtjuk, hogy mit kívánunk belőle készíteni.
A tésztát mindig előmelegített, forró sütőbe kell tenni, és csak a sütés vége felé csökkentsük a hőt.

NEVENINCS RÉTESTÉSZTA
Hozzávalók:
1/2 I liszt, 2 dl tejföl, csipetnyi só, 20 dkg zsír + 1/4 I liszt, 1 tojás

Elkészítése:
A 1/2 l lisztet jól összegyúrjuk a tejföllel, a tojással, a sóval, és 30 percig pihentetjük. Közben a maradék lisztet összemorzsoljuk a zsírral. A pihentetett tésztát bőven lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd rákenjük a zsíros tésztát. Összesodorjuk, mint a bejglit szokás, és 6 darabra vágjuk. Mindegyik tésztadarabot tepsi nagyságúra nyújtjuk, sós töltelékkel megtöltjük, felcsavarjuk, a tetejét tojással megkenjük és megsütjük.
Ez a tészta vastagabb, mint a készen vett réteslap.
A fenti mennyiség 6 rúd réteshez elegendő, készíthetjük kevesebb hozzávalóból is, természetesen ekkor arányosan csökkentjük az összes nyersanyagot.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
RÉTESEK KÖNYVE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.