Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SOMLÓI GALUSKÁK 3

2019.03.17

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Somlói galuska 06.
Hozzávalók - Lapokhoz:
9 tojás, 20 dkg cukor, 20 dkg liszt, 6 dkg dió, 1,5 dkg kakaó. A tojásfehérjéből a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk, majd könnyedén hozzákeverjük a tojássárgáját, végül fakanállal a lisztet. Elosztjuk háromfelé, egyik részébe belekeverjük a darált diót, másik részébe a kakaót. Külön-külön három darab kisujjnyi vastag lapot sütünk belőle.
Puncslé:
25 dkg cukor, 3,5 dl víz, 1,5 dl rum, vanília, narancs-, citromhéj, felforraljuk, és hidegre tesszük. Sárga-krém töltelék:
0,5 1 tejből, 4 tojássárgájából, 4 dkg lisztből, vaníliával sárga-krémet főzünk, amelybe azon melegen belekeverünk 1,5 dkg hideg vízben áztatott zselatint.
Töltelékhez: 10 dkg darált dió, 6 dkg mazsola, 8 dkg barackíz.
Csokoládé-öntelék:
30 dkg cukor, 3 dkg kakaópor, vagy 15 dkg csokoládé, 2 dl víz, 1 dl rum. Felforraljuk és lehűtjük. Elkészítése:
Az egyik lapot tepsibe helyezzük, s ecsettel meglocsoljuk a puncslé egyharmad részével. A sárga-krém felét egyenletesen rákenjük, 5 dkg, darált dióval beszórjuk és meghintjük 3 dkg mazsolával. Rátesszük a másik lapot, meglocsoljuk a puncslé második harmadrészével, erre ráöntjük a megmaradt sárga-krémet, megszórjuk a megmaradt dióval és mazsolával. A harmadik lapot meglocsoljuk a megmaradt puncslével, majd az előbbire ráborítjuk. Ezután vékonyan bekenjük barackízzel, és kis szitán át kakaóporral beszórjuk. Legalább egy napra jégszekrénybe tesszük. Tálaláskor kiskanállal kiszaggatjuk, üvegtálra halmozzuk, tejszínhabbal felspricceljük és kihűlt, sűrű csokoládé-öntelékkel meglocsoljuk. Ez a mennyiség 10-12 személynek elegendő.

Somlói galuska 07.
Hozzávalók:
2 tojás, 4 ek kakaó, 4 ek cukor, 2 ek liszt, 1 liter tej, 10 dkg vaj, durvára vágott dió, mazsola, rum, babapiskóta, tejszínhab a díszítéshez. Elkészítés:
A babapiskótát beletördeljük a fagylaltos poharakba, a mazsolát 1 dl rumban 1-2 óráig áztatjuk. A tojásokat, a kakaót, a cukrot, a lisztet pici tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk az összes tejet, kevés rumot, a mazsolát és a diót. Nem túl sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a vajat, és még melegen a poharakba töltjük. Tejszínhabbal díszíthetjük.

Somlói galuska 08.
Hozzávalók a tésztához:
6 db tojás, 12 dkg kristálycukor, 8 dkg liszt, 4 dkg kakaópor.
Vaníliás öntethez:
2 dl víz, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliacukor, fél dl rum.
Vaníliakrémhez:
fél liter tej, 2 dkg liszt, 4 tojás, 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor.
Csokoládémártáshoz: 20 dkg étcsokoládé, 2 dl tejszín, fél dl rum.

Elkészítése:
Két azonos nagyságú sárga és egy kakaóporral színezett barna piskótalapod sütünk. Vaníliával, rummal, ízesített cukorsziruppal meglocsoljuk. Megfelelő nagyságú tepsibe tesszük az egyik sárga lapot. Azon szétterítjük a vaníliakrém egyharmad részét. Meghintjük kakaóporral, erre helyezzük a barna piskótát. Így folytatjuk a rétegezést a vaníliakrémmel, a kakaóporral és a sárga lappal. Tetejére vastagon hintünk kakaóport. Hűtőszekrényben egy-két óráig állni hagyjuk, kanállal galuskára szaggatva, rummal ízesített csokoládémártással és tejszínhabbal tálaljuk.

Somlói galuska 09.
Hozzávalók:
1 dl rum, 8 dkg mazsola, 10 dkg dióbél.
A piskótatésztához: 8 tojás, 16 dkg cukor, 2 dkg kakaó.
A sárga krémhez: fél
liter tej, 1 rúd vanília, 4 db tojássárgája, 10 dkg cukor, 3 dkg liszt. A sziruphoz: 20 dkg cukor, 3 dl víz, narancshéj, citromhéj.
Ezen kívül:
8 dkg málna- vagy barackíz, 2 dkg kakaó, 30 dkg cukrozott tejszínhab, csokoládéöntet (recept a végén).
Csokoládéöntet:
2,5 dl tej, vanília, 3 dkg cukor, 10 dkg csokoládé, 1,5 dl tejszín, 3 tojássárgája, 8-10 dkg cukor, 5 dkg kakaó, 1,5 dkg liszt, rum, + 5 cl tej (hideg).
Lehetőleg előző nap rumba beáztatjuk a mazsolát, és megdaráljuk a diót. A piskóta készítéséhez a tojások fehérjét a cukor fokozatos hozzáadásával kemény habbá verjük, hozzákeverjük a sárgáját, majd a lisztet. A kész masszát 3 részre osztjuk: harmadába belekeverünk 40 g diót, másik harmadába a kakaót, utolsó harmada viszont natúr marad, majd mindhármat ujjnyi vastag lapokban közép meleg, gőzmentes sütőben megsütjük.
A sárga-krémhez a tejet a vaníliával felfőzzük, hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot, a lisztet és esetleg egy kevés zselatint (én nem szoktam beletenni).
A sziruphoz a cukrot negyedórán át, főzzük a vízben, kevés narancs- és citromhéjjal ízesítve, majd ha kihűlt, hozzáadjuk a rumot.
Összeállítása: Legalulra helyezzük a diós piskótalapot, meglocsoljuk a szirup egyharmadával, megszórjuk a megmaradt dió és a mazsola egyharmadával, rákenjük a sárga-krém egyharmadát. Erre fektetjük a kakaós piskótalapot, megismételve az előbbi eljárást, majd erre a natúr piskótát hasonlóképpen.
Itt azonban a sárga-krém alá felkenjük a gyümölcsízt, tetejét viszont leszórjuk kakaóval. Ezt követően az egészet néhány órára hűtőszekrénybe helyezzük.
Tálalása üvegtányérokra vagy tálra történhet kétféleképpen: vagy leveseskanállal galuska formájú darabokat szaggatunk ki, és azokat a tál közepén felhalmozzuk, vagy tetszés szerinti kocka alakot vágunk ki és helyezzük a tálra. Mindkét esetben azután cukrozott tejszínhabbal befedjük, melynek tetejére a sűrű csokoládéöntetet csepegtetjük.
Csokoládéöntet: Az öntethez a tejet cukorral és vaníliával felforraljuk; közben a csokoládét egy kis edényben, a sütőben felolvasztjuk; a tejszínből pedig kemény habot verünk. Ezután előbb a tojássárgákat cukorral, majd a kakaóval, kevés liszttel, hideg tejjel, habverővel simára, habosra keverjük ki. Hozzávegyítjük a csokoládét, majd vékony sugárban, habverővel végzett gyors keverés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá a forró tejet, mérsékelt tűzön forrpontig hevítjük, de felforralni nem szabad. A tűzről levéve, az öntetet egy ideig még kevergetjük, majd fokozatosan a tejszínhabhoz vegyítjük, végül hozzáadjuk a rumot. Öntetünk ne legyen túl édes, de ízlés szerint, a csokoládé minőségétől függően, tehetünk bele még porcukrot.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK KÖNYVE – SOMLÓI GALUSKÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.