Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SOMLÓI GALUSKÁK 5

2020.05.01

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Somlói galuska 13.
Hozzávalók:
1 cs (puha) tortalap, 1 dl tej, 10 dkg mazsola, 1 dl rum, 10 dkg dió, a tetejére csokoládéöntet, 1 dl tejszín, porcukor

A tortalapot kockákra vágva megöntözzük a rum felével ízesített tejjel.
2 óráig állni hagyjuk, hogy megszívja magát.
A mazsolával, a durvára szelt dióval elkeverve tálra halmozzuk.
Keserű csokoládéöntettel megöntözve jégbe hűtjük.
Tálalás előtt porcukorral édesített tejszínhabbal bevonva tetejére kis csokoládéöntetet csurgatunk.

Somlói galuska 14.
Hozzávalók:
2 vékony sima és 1 kakaós piskótalap, 1 csomag vaníliás krémpor, 10 dkg mazsola, 5 dkg darált dió, 0,5 dl rum, 5 dkg barackíz, 10 dkg cukor, 10 dkg reszelt csokoládé, vanília, citrom- és narancshéj, kevés kakaópor, 35-40 dkg cukrozott tejszínhab.

Bár a somlói galuska az egyik legkedveltebb édesség, eredeti recept szerint otthon elkészíteni elég időigényes dolog, mert külön kell sütni hozzá egy sima, egy diós és egy kakaós piskótalapot,
Egy kissé egyszerűsített receptet adunk most hozzá, amivel nagyon sok időt takaríthatunk meg.
A cukorból kevés vízzel, a hozzáadott rummal, reszelt citromhéjjal és narancshéjjal, vaníliával szirupot főzünk.
A vaníliás krémporból hidegen krémet készítünk.
Egy alkalmas edényben elhelyezzük az egyik sima piskótalapot, meglocsoljuk a rumos sziruppal, megkenjük a krém felével, rászórjuk a mazsola és a darált dió felét.
Rátesszük a kakaós piskótalapot, ezt is sziruppal locsoljuk, rákenjük a maradék krémet, rászórjuk a maradék mazsolát és diót.
Beborítjuk a másik sima piskótalappal, amelyre a maradék szirupot locsoljuk, s vékonyan megkenjük baracklekvárral.
Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Tálalásnál kanállal galuskákat szaggatunk belőle a tányérokra, a halmokra gazdagon púpozunk tejszínhabot, s az egészet meglocsoljuk a kevés vízzel és cukorral felolvasztott csokoládéval.

Somlói galuska 15.
Bruszel Gyuláné receptje Barcsról
Hozzávalók 14 személyre: - Tésztához:
8 tojás, 20 dkg cukor, 20 dkg finomliszt, 4 dkg darált dió, 2 dkg kakaópor

Sziruphoz:
3 dl víz, 15 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja

Krémhez:
4 tojás, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaníliás pudingpor, 1 liter tej

Ízesítéshez:
1/2 dl rum

Szóráshoz:
6 dkg darált dió, 6 dkg kakaópor

Öntethez:
15 dkg étcsokoládé, 1.5 dl víz, 1 dl rum

Díszítéshez:
tejszínhab

Elkészítése:
A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával a fehéresedéséig keverjük.
A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habba verjük.
A két habot lazán egymásba forgatjuk, miközben apránként a lisztet is hozzáadjuk.
A masszát három részre osztjuk, az egyikbe diót, a másikba a kakaót keverjük, a harmadikat fehéren hagyjuk.
A háromféle tésztát külön-külön, sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 15-18 percig sütjük.
A sziruphoz a vizet a cukorral felforraljuk, a mazsolát hozzáadjuk.
A tűzről levéve citromhéjjal ízesítjük.
A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral, a pudingporral, 1 deci hideg tejjel simára keverjük.
A többi tejet fölforraljuk, egy keveset az előzőekhez merünk, majd a tejbe öntjük, és habverővel kevergetve 1-2 percig főzzük; így sűrű krém lesz belőle.
A tűzről levéve a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
A diós piskótalapot mélyebb tepsibe fektetjük, és a meleg mazsolás sziruppal meg a rummal meglocsoljuk.
A krém egyharmadát rákenjük, darált dióval meghintjük.
Erre a kakaós piskótalap kerül, amit sziruppal meg rummal meglocsolunk.
1/3 -i krémet rákenünk, dióval meghintjük.
A világos piskótalap kerül felülre.
A maradék sziruppal és rummal meglocsoljuk, a többi krémet rákenjük, és kakaóport szitálunk a tetejére.
Rövid időre hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Az öntethez a csokoládét, a cukorral felolvasztjuk, a vízben.
A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd a rummal ízesítjük.
Tálaláskor a somlói galuskát kanállal tányérra szaggatjuk, tejszínhabbal díszítjük, végül a csokoládéöntettel meglocsoljuk.
Elkészítési idő: cca. 2 óra

 
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - SOMLÓI GALUSKÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.