Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - SOMLÓI GALUSKÁK 1

2018.10.26

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

Somlói galuska 01.
Hozzávalók:
1 db piskótatészta vagy 2 cs babapiskóta, 5 dl tejszín, 2 dl rum, 20 dkg cukrozott gyümölcs vagy lecsurgatott befőtt, zöld dió, dióbél, 10 dkg étcsokoládé, 1-2 db narancs, 1 banán, meggybefőtt, kivi

A piskótát apró kockákra vágjuk, rummal és egy kis befőttlével bőségesen meglocsoljuk. A cukrozott gyümölcsöt vagy a különféle gyümölcsbefőttet (1-2 db körte, őszibarack, zöld dió, meggy), a dióbelet és pár gerezd narancsot apróra vagdossuk, és a rumos piskótadarabokkal óvatosan összekeverjük. Vigyázzunk, ne törjenek szét nagyon a piskótadarabok! Kb. 1 dl vízzel és 8 dkg cukorral, gyenge szirupot készítünk, majd felolvasztjuk benne az apróra tört vagy reszelt étcsokoládét. A tejszínhabot felverjük, és a kész anyagokat rétegesen üvegtálba rakjuk a következő sorrendben: alulra tejszínhabot, rá az olvasztott csokit és a gyümölcsös piskótát. Ezt addig ismételjük, amíg a gyümölcsös piskóta elfogy, vigyázva arra, hogy maradjon tejszínhab és egy kis csoki is a tetejére.
A tetejét - ami természetesen tejszínhabos - tetszés szerint lehet díszíteni narancs gerezdekkel, banán- vagy kivi-szeletekkel, meggyel és a maradék olvasztott csokival.
Az ilyen módon elkészített Somlói akkor a legfinomabb, ha 1-2 napig állt a hűtőben, ha addig kibírjátok.

Somlói galuska 02.
Hozzávalók 10-12 személyre: -
A sárga piskótához 2 egész tojás, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor;
A diós piskótához
2 egész tojás, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál darált dió;
A csokoládés piskótához
2 egész tojás, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaópor;
A sárga krémhez
5 dl tej, fél rúd vanília, 20 dkg cukor, 10 dkg liszt, 3 egész tojás;
A rumos cukorszörphöz
2 dl víz, 20 dkg cukor, 1 dl rum;
A csokoládéöntethez
3 dl tej, 3 evőkanál kakaópor, 1 tojássárga, 4 evőkanál cukor, 1 púpozott teáskanál liszt, valamint 2 dl rum, 8 dkg darált dió, 8 dkg mazsola, 1 evőkanál kakaópor, 6 dl tejszín.

Háromféle piskótalapot sütök, egyenként és azonos nagyságú tepsiben.
(A tojássárgákat habosra keverem a cukor felével, a tojásfehérjéket kemény habbá verem, majd a cukros tojássárgáját is beleverve, óvatosan beleforgatom a lisztet, illetve a liszttel kevert diót és a liszttel kevert kakaóport.).
A megsült tésztalapokat hagyom kihűlni. A krémhez 4 dl tejet a vaníliával és a cukor kétharmad részével felforralok. A maradék tejet külön edényben simára keverem a liszttel és a tojássárgákkal, a tojásfehérjékből pedig az egyharmad cukorral kemény habot verek. A forrásban lévő vaníliás tejbe állandó keverés közben beleöntöm a tojásos tejet, felforralom, majd a tűzről levéve azonnal belekeverem a cukros tojáshabot.
Hagyom kihűlni.
A rumos szörphöz a cukrot a vízzel felforralom, majd ha langyosra hűlt, belekeverem a rumot.
A csokoládéöntethez a kakaót a tejjel simára keverem, ezután a cukrot és a tojássárgát is hozzáadva, állandóan kevergetve felforralom. A tűzről levéve a rummal ízesítem. A tejszínből kemény habot verek. Az összes hozzávalót összekészítem, és a következő módon rakom össze: akkora mély tepsit (vagy tálat) készítek elő, amelybe a piskótalap egyben belefér, de legalább négyszer olyan magas legyen, mint egy-egy piskóta. A tepsi aljára teszem a sárga piskótát. Meglocsolom a rumos cukorszörp egy részével és rákenem a sárga krém egyharmadát. Meghintem a dió és a mazsola felével, majd ráfektetem a csokoládés piskótalapot. Ezt ismét meglocsolom a szörppel, majd megkenem a sárga krém második harmadával. Ismét meghintem dióval és mazsolával, ezután ráborítom a diós piskótát.
Rásimítom a maradék krémet, és a kakaóporral megszórom.
Alufóliával letakarva a hűtőszekrényben jól lehűtöm, majd tálalás előtt desszertes tányérokra adagolom olyanformán, hogy evőkanállal halmokat teszek a tányérra. Mindegyik adagra jó nagy kupac tejszínhabot rakok, amit leöntök a csokoládéöntettel.

Somlói galuska 03.
Hozzávalók:
2 tojás, 4 evőkanál kakaó, 5-6 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 1 liter tej, 10 dkg vaj, 10 dkg mazsola, babapiskóta, rum, darabos dió, tejszínhab a díszítéshez.

A babapiskótát beletördeljük a fagylaltos poharakba, a mazsolát 1 dl rumban 1-2 óráig áztatjuk. Csokoládéöntet: A tojásokat, a kakaót, a cukrot, a lisztet pici tejjel simára keverjük. Utána hozzáöntjük az összes tejet, kevés rumot, a mazsolát és a darabos diót. Nem túl sűrűre főzzük. A tűzről levéve 10 dkg vajat elkeverünk benne.
A babapiskótára öntjük melegen.
Díszítésként a tetejére tejszínhabot tehetünk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - SOMLÓI GALUSKA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.