Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÓS - SAJTOSRUDAK 1

2020.01.04

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

CINIKE NAGYMAMA-FÉLE SÓS RUDACSKÁK
Hozzávalók:
50 dkg liszt, só, 25 dkg Liga, 1 ek zsír, 2 dl tejföl

Elkészítése:
4 szögletes kockaként 1 éjszaka hűtőben.
Másnap egész vékonyra nyújt, tojással ken, vegetás őrölt köménnyel szór.
Forró sütőben felsőn megsüt.
Hétfőn összeállítottam, kedden sütöttem.
Judit kiegészítése:
mindezeket jól összedolgozva 1 éjszakára a hűtőben pihentetni. Másnap sütőpapír és egy kettényitott nagy nylonzacskó között lehet tetszés szerinti vastagra nyújtani.
Tejföllel kenem a tetejét vegetával szórom /szitált, tehát csak a sója/
Ezután rádlizom a sütőpapíron.
Sajtot ott fölötte reszelem rá.
Mehet a sütőbe, 200 C-n sütöm.

DÉNES FÉLE SAJTOS, A MÁSODIK
Hozzávalók:
1 kg sima liszt, 1 tégla Rama (1/2 kg), + 1 ek jófajta zsír, 1 ek só

Elkészítése:
Ezeket villával elmorzsolom (valójában kicsit ovális mozdulatokkal elvakargatom, így szinte mindegyik lisztszem zsírosodik) tudom egy kicsit macera, de talán ettől lesz olyan az enyém, amilyen.
Ehhez jön:
1 nagy pohár 20%os tejföl jól összedolgozva a rámás liszttel, 1 éjszakára a hűtőben csücsül. (8 tepsi lesz belőle)
Másnap kinyújtom, az alant leírtak szerint es TEJFÖLLEL kenem meg!
Azért írtam 1 kg-ra való mennyiséget, mert ha nem kell az egész, a fele jól elvan a mélyhűtőben, bármikor előkapható.

FINOM SAJTOSRÚD
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 8 dkg liszt, 3 tojássárga, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 1 teáskanál pirospaprika, 2 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, fél dl tej + 5 dkg reszelt sajt a tészta beszórásához

Elkészítése:
A tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és felfuttatjuk. A vajat elmorzsoljuk a liszttel, beleforgatjuk a reszelt sajtot, a felfutott élesztőt, a sót, a pirospaprikát, a tojássárgát, és simára gyúrjuk. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, megszórjuk reszelt sajttal, majd derelyemetszővel csíkokat vágunk belőle. Sütőlemezre téve forró sütőbe toljuk, és kis lángon világossárgára sütjük.

FINOM SÓS-SAJTOS RUDAK
Hozzávalók:
25 dkg sima liszt, 25 dkg tehéntúró, 25 dkg margarin, 1 kávéskanál só

Elkészítése:
Alaposan össze kell dolgozni, kinyújtani kb. 1 cm vastagra. A tetejét egész tojással megkenem, reszelt sajttal jól megszórom.
Hosszú rudacskákat vágok belőle derelye-vágóval. Közepes lángon megsütöm. Akkor jó, ha aranysárga színű.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - SÓS, SAJTOS
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.