Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÓSAK, STANGLIK, RUDAK 6

2019.03.25

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

SÓS KIFLI ÉS STANGLI
Elkészítése: 1 kg lisztből, 4 dkg - kevés tejjel, liszttel és cukorral megkelesztett - élesztőből, 1 evőkanál zsírból vagy vajból, 4 evőkanál cukorból, kevés sóból tésztát gyúrunk annyi tejjel, hogy keményebb kalácstésztaszerű legyen. Jól megdagasztjuk, 6 cipót formálunk belőle, és kelni hagyjuk másfél-két óráig. Azután kinyújtjuk, 10 cm széles csíkokat vágunk belőle, amit háromszögletűre szeletelünk és kiflikké csavarjuk fel, vagy stanglikat készítünk belőle, tojással megkenjük, sóval, köménymaggal meghintjük, majd forró sütőben hirtelen sütjük.

SONKÁS BURGONYA-STANGLI
Hozzávalók:
25 dkg főtt, hámozott és áttört burgonya, 15 dkg finomliszt, 25 dkg vaj (vagy margarin), 20 dkg főtt, füstölt sonka vagy tarja, 1 db egész tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál sütőpor, a tetejére 1 db egész tojás, 5 dkg reszelt füstölt sajt

Elkészítése:
A sonkát ledarálom. A sütőporral elkevert lisztet összegyúrom az áttört burgonyával, hozzáadom a darált sonkát, a tojást, a sót és a borsot. Ha az egész sima tésztává vált, akkor egy cipóba formázva fél órán keresztül pihentetem, de akár egy éjszaka is állhat a hűtőszekrényben. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom, a tetejét a felvert tojással megkenem, és a reszelt sajttal meghintem. Lisztbe mártott derelyemetszővel vékony rudacskákra vágom és sütőlemezre téve, az előmelegített, forró sütőbe teszem. Közepesnél kisebb lángon sütöm 10-15 percig.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc

SÓS STANGLI 01.
Hozzávalók:
70 dkg liszt, 2 tojássárgája, 4 dkg élesztő (pici cukros tejben megfuttatni), 2 kávéskanál só, kb. 3 dl tejföl, 25 dkg margarin

Elkészítése:
Ezeket jól össze kell gyúrni, kidolgozni és két cipóban kb. fél óráig pihentetni. Kinyújtani és négyzet alakúra felvágni, majd az átlók irányában feltekerni. Zsírozott tepsibe tenni hézagosan és megkenni mindegyik tetejét felvert tojássárgájával. A végén megszórni köménymaggal, vagy durva sóval.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.