Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


STANGLIK 8

2019.05.01

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

SÓS KIFLI ÉS STANGLI
Elkészítése:

1 kg lisztből, 4 dkg - kevés tejjel, liszttel és cukorral megkelesztett - élesztőből, 1 evőkanál zsírból vagy vajból, 4 evőkanál cukorból, kevés sóból tésztát gyúrunk annyi tejjel, hogy keményebb kalácstésztaszerű legyen. Jól megdagasztjuk, 6 cipót formálunk belőle, és kelni hagyjuk másfél-két óráig. Azután kinyújtjuk, 10 cm széles csíkokat vágunk belőle, amit háromszögletűre szeletelünk és kiflikké csavarjuk fel, vagy stanglikat készítünk belőle, tojással megkenjük, sóval, köménymaggal meghintjük, majd forró sütőben hirtelen sütjük.

SONKÁS BURGONYA-STANGLI
Hozzávalók:
25 dkg főtt, hámozott és áttört burgonya, 15 dkg finomliszt, 25 dkg vaj (vagy margarin), 20 dkg főtt, füstölt sonka vagy tarja, 1 db egész tojás, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál sütőpor, a tetejére 1 db egész tojás, 5 dkg reszelt füstölt sajt

Elkészítése:
A sonkát ledarálom. A sütőporral elkevert lisztet összegyúrom az áttört burgonyával, hozzáadom a darált sonkát, a tojást, a sót és a borsot. Ha az egész sima tésztává vált, akkor egy cipóba formázva fél órán keresztül pihentetem, de akár egy éjszaka is állhat a hűtőszekrényben. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom, a tetejét a felvert tojással megkenem, és a reszelt sajttal meghintem. Lisztbe mártott derelyemetszővel vékony rudacskákra vágom és sütőlemezre téve, az előmelegített, forró sütőbe teszem. Közepesnél kisebb lángon sütöm 10-15 percig.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc

SÓS STANGLI 01.
Hozzávalók:
70 dkg liszt, 2 tojássárgája, 4 dkg élesztő (pici cukros tejben megfuttatni), 2 kávéskanál só, kb. 3 dl tejföl, 25 dkg margarin

Elkészítése:
Ezeket jól össze kell gyúrni, kidolgozni és két cipóban kb. fél óráig pihentetni. Kinyújtani és négyzet alakúra felvágni, majd az átlók irányában feltekerni. Zsírozott tepsibe tenni hézagosan és megkenni mindegyik tetejét felvert tojássárgájával. A végén megszórni köménymaggal, vagy durva sóval.

SÓS STANGLI 02.
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt, 25 dkg Ráma margarin, 6 evőkanál víz, 2 evőkanál ecet (10%-os), 1 kávéskanál só

Elkészítése:
Az egészet jól összegyúrni, éjszakára a hűtőben pihentetni. Másnap kisujjnyi vastagságúra kinyújtani, tojással megkenni, reszelt sajttal megszórni. Derelyevágóval Kb. 10 centiméter hosszú, 1 centiméter széles stanglikat vágunk.
Előmelegített sütőben, közép melegen, szép pirosra sütjük.
Sokáig eláll. Nagyon finom.

SÓS STANGLI 03.
Hozzávalók:
30 dkg liszt, 12 dkg vaj, 4 ek tejföl, 1 dkg só a megszóráshoz, tojás a kenéshez

Elkészítése:
Az anyagokat jól összegyúrjuk, kétszer kinyújtjuk félujjnyi vastagságúra, közben összehajtogatjuk, és csíkokra vágjuk.
Tojással megkenjük, sóval, köménymaggal, vagy szezámmaggal, vagy reszelt sajttal meghintjük, enyhén zsírozott, vagy olajozott, és liszttel meghintett sütőlemezre tesszük, és előmelegített sütőben rózsaszínűre sütjük.
A kapott receptem szerint a tésztába nem kell só, de én szoktam tenni bele. S ha kell, a tetejére is.
Sokáig frissen eláll, dobozba téve, száraz, hűvös helyen tárolva.

SÓS STANGLI MAMI MÓDRA 01.
Elkészítése:
21 dg lisztet, 4 dg vajat, 2 evőkanál tejfelt, egy egész tojást és kettőnek a sárgáját, 1 dkg élesztőt, 1 kanál cukrot, kevés sót, jól összegyúrunk, hogy kemény tészta legyen belőle. Azután ceruza vastagságra rudakat formálunk, vigyázva meghengergetjük tojással, sót és köménymagot hintünk rá, és szárazra kisütjük.

SÓS STANGLI MAMI MÓDRA 02.
Hozzávalók:
10 dg vaj, 10 burgonya, 10 liszt, só.

Elkészítése:
Ujjnyi vastagra nyújtani, köménymaggal megszórni.

STANGLI
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 25 dkg margarin lereszelve, 6 ek víz, 1 ek 10%-os ecet, só ízlés szerint, 1 ek tejföl

Elkészítése:
Este összegyúrod, éjjel pihenteted hűtőben. Reggel kinyújtod, derelyevágóval kivágod, tortalapáttal tepsibe teszed. A tetejét tojással megkened, és reszelt sajtot szórsz rá.

TÚRÓS STANGLI
Hozzávalók:
20 dkg túró, 2 db tojás, 6 dkg cukor, 25 dkg margarin, 20 dkg liszt, 5 dkg mazsola, 5 g só, 6 dkg vaj, fahéjas porcukor

Elkészítése:
A túróhoz adjuk a tojást, a cukrot, a margarint, habosra keverjük. Hozzákeverjük a lisztet, a mazsolát és az ízesítő anyagokat, jól összedolgozzuk. Kis rudakat formázunk belőle, bő, forró zsírban kisütjük. Tálaláskor fahéjas porcukorral meghintjük.

VAJAS-SAJTOS STANGLI
Elkészítése:
Lereszelünk 20 dkg ementáli sajtot, 20 dkg trappista sajtot, lemérünk 20 dkg vajat, és a három anyagot habosra keverjük. Adjunk hozzá sót, 40 dkg lisztet (kevés sütőporral együtt) és tejföllel nyújtható tésztát készítünk belőle. A tejfölt szükség szerint adjuk hozzá és tegyünk bele egy kevés piros, őrölt paprikát. Begyúrás után fél óráig pihentessük a hűtőszekrényben, majd egy centi vastagra kinyújtjuk, megkenjük tojással és beszórjuk egyenletesen reszelt parmezán sajttal. 4-5 cm hosszú és 1 cm széles darabokra vágjuk, és középmeleg sütőben kisütjük. A stanglin kívül vághatunk és szúrhatunk belőle más alakzatokat is.

PAPRIKÁS-KÖMÉNYES STANGLI
Hozzávalók kb. 12-14 db-hoz:
35 dkg finomliszt, 1 dkg friss élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 1 1/2 dl langyos tej, 1 púpozott teáskanál piros fűszerpaprika, 1 teáskanál köménymag, 1 csapott teáskanál só

Az élesztőt és a cukrot 1/2 dl langyos tejben simára Elkészítése: keverjük, majd felfuttatjuk. Ezután a lisztet összedolgozzuk a felfutott élesztővel, a megmaradt tejjel és az összes fűszerrel. Sima tésztává gyúrva lisztezett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, majd konyharuhával letakarva eredeti térfogatához képest a duplájára kelesztjük. Ezután a tésztát lisztezett deszkán ismét átgyúrjuk. 12-14 részre osztjuk, és stanglikká formázzuk. A tetejüket vízzel lekenjük, és az előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütjük.

SAJTOS RÚD
Elkészítése:
16 dkg finomlisztet, 18 dkg reszelt sajtot, 12 dkg vajat, 3 tojássárgáját, 1 kávéskanál sót és 1 evőkanál tejfölt összegyúrunk, kétszer nyújtjuk - közben hajtogatjuk, mint a vajas tésztát -, és hideg helyen 1 - 2 órát pihentetjük.

Ezután 1/2 cm vastagra nyújtjuk, és tepsibe rakjuk. Összekeverjük 1 tojássárgáját 1 evőkanál tejföllel, és az egész tésztát bekenjük vele. Reszelt sajtot összevegyítünk egy kevés pirospaprikával, meghintjük vele a tésztát, majd a tepsin egyenlő hosszúságú rudacskákra vágjuk. Közép meleg sütőben, rózsaszínűre sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - SÓSAK - STANGLIK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.