Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - SÓS SÜTEMÉNYEK, SAJTOS RUDAK 2.

2017.02.09

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

MENŐMANÓ - MÉZES STANGLI
Hozzávalók:
1 dl margarin, 2 dl méz, 6 db tojás sárgája, 2,5 dl átszitált finomliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 2 dl apróra vágott datolya, 2 dl durvára darált pekándió/ hikoridió - ennek hiányában a megszokott "közönséges" dió ugyanolyan jó. 1 teáskanál vanília, 4 dl igen finomra őrölt porcukor, 2 teáskanál reszelt citromhéj, 1 db tojás sárgája, 1 evőkanál citromlé, 3 evőkanál lágy vaj

Elkészítése: Jól keverjük össze a margarint és a mézet, majd egyenként verjük hozzá a tojássárgáját is. Szitáljuk egybe a száraz hozzávalókat és keverjük a tojásos alaphoz. Végül adjuk az egészhez a datolyát, a diót és a vaníliát. Egyenletesen terítsük el egy kb. 32 x 24 x 5 cm-es kizsírozott tepsiben és süssük 180° C-os sütőben 30 percig. Hűtsük le, és vegyük ki a tepsiből.
A maradék hozzávalókból készítsünk egyenletes keveréket, ezzel kenjük meg a kihűlt sütemény tetejét. Tegyük kis időre a hűtőbe, hogy könnyen rudacskákra szeletelhető legyen. Felszeletelés után a rudakat papírszalvétával leterített tálcára tegyük - csak egy rétegben, nehogy összeragadjanak. Kb. három tucat rudacska lesz.

MÉZES STANGLI (GÖRÖG)
Hozzávalók:
2 kávéskanál citromhéj-reszelék, 1/3 csésze cukor, 1/3 csésze olaj, 2 csésze közönséges liszt, 1 csésze sütőporos liszt, 1/4 mozsárban tört dió (darált, apróra vágott, stb.), 2/3 csésze narancslé, 1 mokkáskanál szegfűszegpor, 1 mokkáskanál fahéjpor, szirup
Díszítéshez:
2 kanál törtdió, 2 kiskanál szezámmag
Sziruphoz:
1 1/2 pohár méz, 1 1/2 pohár cukor, 3 pohár víz, 1 citrom leve

Elkészítése: A mixerben összekeverjük a vajat, cukrot és a citromhéjreszeléket, addig, amíg krémes állagúvá válnak. Lassanként hozzáadjuk az olajat, és addig keverjük még, amíg kissé habos lesz az egész.
Betesszük egy nagy tálba, majd összekeverjük a kétféle liszttel, dióval és a narancslével, majd puha tésztát gyúrunk belőle.
Mivel a liszt állaga különbözik országok és országok között, arra kell figyelni, hogy a tészta állaga relatíve puha, de formálható legyen. Ez ügyben lehet variálni az olaj, narancslé mennyiséggel és persze a liszttel is.
Csapott kanálnyi mennyiséget kézbe veszünk és hosszúkás, lapos, tenyérnyi vagy meg kisebb hosszúkás fasírtokat formázunk belőle. Ez a hagyományos forma, de lehet készíteni kerek formájúra is, kinek hogyan esik jól. Kikent (vagy sütőpapíros) lapos tepsire helyezzük egymástól tisztes távolságra, megnyomjuk kicsit egy villával, hogy laposodjanak és megszurkáljuk őket enyhén, majd közepes sütőben körülbelül 20 percig sütjük, amíg szépen megpirulnak (nem odasütni!!). Utána 5 percig még a tepsiben hagyjuk, majd áttesszük a grillrácsra hűlni. Közben elkészítjük a szirupot, a hozzávalókat addig főzzük, amíg besűrűsödnek (kb. 5-10 perc).
A megsült, még langyos stanglikat belepakoljuk egy tálba rétegesen egymásra, és közben locsoljuk őket bőven a sziruppal. A telepakolt tálban a szirup annyi kell legyen, hogy majdnem ellepje a stanglikat, mert beszívják és nem marad belőle majdnem semmi egy nap múlva. Megszórjuk őket a szezámmag és tört dió keverékével. Mi akkor szeretjük, ha nagyon szirupos, van, aki szárazabban, ilyenkor jobban vagy kevésbé kell sziruppal locsolni. Sokáig eláll, de igazi az első héten, főleg az első 2 napon. Minél latyakosabb annál tovább eláll csukott dobozban.

MOGYORÓS STANGLI
Elkészítése:
Az alja egyszerű omlós tészta, kevés tejföl, 2 tojássárga, 3-4 kanál porcukor, kevés zsír vagy vaj

Tetejére:
25 dkg mogyoró durvára vagdalva, 25 dkg porcukor, kevés vanília. Ezeket 7 tojás keményre vert habjába belekeverni, és a megsült tészta tetejére kenni, aztán kiszárítani, ügyelve arra, hogy meg ne égjen. (Csak világosra szárítjuk!)

Forrás:
SÜTEMÉNYEK - STANGLIK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.