Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - A BUKTÁK

2016.03.03

SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA

ALMÁS BUKTA
Hozzávalók -
A kovászhoz 3 dkg élesztő, 1 evőkanál porcukor, 1 dl tej A tésztához: 50 dkg liszt, 2 evőkanál porcukor, 3 tojássárgája, 4 dkg vaj vagy margarin, kevés tej, csipetnyi só
A töltelékhez:
3 szép, aromás, savanykás alma, 2 evőkanál sárgabarack lekvár

Elkészítése: Először elkészítem a kovászt. A langyos tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatom. A lisztet mély tálba öntöm, közepébe vájok egy mélyedést és beleöntöm a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Ezután beledolgozom a vajat is, majd lisztezett tálba téve a cipóvá formált tésztát, a tetejét is belisztezem, és ruhával letakarva, dupla nagyságúra kelesztem. Lisztezett deszkán fél centi vastagra kinyújtom. Ötször nyolc centis darabokra vágom, és még negyedóráig hagyom pihenni. Közben az almákat meghámozom, kicsumázom, és negyedekbe vágom. Egy-egy almadarabot megkenek kevés sárgabaracklekvárral, majd a tésztadarabra teszem. Úgy csomagolom be az almát, hogy ne látsszék ki a tésztából egy darabkája sem. Két végét benyomkodom és felcsavarom. Kikent tepsire vagy sütőlemezre állítom és előmelegített, forró sütőben közepes lángon megsütöm. Ugyanígy szoktam készíteni sárgabarackkal, körtével, esetleg kimagozott meggyel vagy cseresznyével. Ez utóbbiakból három-négy darabot teszek egy-egy buktába. Mindenkor a gyümölcshöz illó lekvárral vagy dzsemmel kenem meg a gyümölcsöt.

ALMÁS BUKTA OMLÓS TÉSZTÁBÓL
Elkészítése:
25 dkg lisztből, 12 dkg vajból, 4 dkg zsírból, kevés cukorból, csipet sóból, 2 tojássárgájából, 1 ek fehérborból és annyi tejfölből, hogy az túl lágy, vagy kemény ne legyen, tésztát gyúrunk. Félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kis négyszögeket vágunk belőle, és ezeket megtöltjük fahéjas almapürével. A kockák szélét összefogjuk, tojással megkenjük, és kikent tepsiben megsütjük.

BUKTA 01.
Hozzávalók:
Élesztő 3 dkg, tojássárgája 3 db, vaj 5 dkg, porcukor 2 ek., só 1-2 késh., liszt 0.5 kg, tej 1.5 dl

Elkészítése:
Az élesztőt kis cukros tejben megáztatjuk, 3 tojás sárgáját, 5 dkg vajjal, 2 ek porcukorral, kevés sóval habosra keverünk, fél kg lisztet teszünk hozzá, majd a megáztatott élesztőt, 1.5 dl tejet, hogy a tészta lágy ne legyen, jól kidolgozzuk, és kelni hagyjuk. Kelés után, lisztezett deszkán kisujjnyi vastagra nyújtjuk. Eldaraboljuk 10 cm hosszú és kétujjnyi széles darabokra. Végébe ízt teszünk, és felsodorjuk. Végével felfelé állítjuk a tepsibe, és szép pirosra sütjük.

BUKTA 02.
Hozzávalók:
4 dkg vaj, 4 dkg cukor, 1 cs. Dr. Oetker vaníliás cukor, 1 tojás, 1/2 citrom reszelt héja, 1 csipet só, 25 dkg búzaliszt, 2.5 lapított tk. Dr. Oetker sütőpor, kb. 1.25 dl tej
Töltelék:
2 ek lekvár
Meghintéshez:
kevés porcukor
Bekenésre:
kevés olvasztott vaj

Elkészítése:
A vajat habosra keverjük, és apránként a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, és a többi fűszert adjuk hozzá. A sütőporral kevert lisztet megszitáljuk, és a tejjel felváltva adjuk a többihez. Csak annyi tejet használjunk, hogy a tészta csak éppen keverhető legyen, és kevéssé ragadjon. Többször is lisztbe mártott kanállal darabokat szaggatunk belőle (kb. 10-et), ezeket lisztezett deszkára rakjuk, lisztes kézzel ellapítjuk. Minden tészta közepére egy tk lekvárt rakunk, és a tésztadarabokat erszényszerűen összehajtjuk. Ekkor a buktákat (nyílásukkal lefelé) zsírozott torta- vagy felfújt formába (22 cm átmérőjű) rakjuk, sűrűn egymás mellé. Minden bukta oldalát is megkenjük vajjal.
Sütési idő: 30 35 perc, jó, középerős tűznél.
A buktákat sütés után azonnal megkenjük, és porcukorral meghintjük.
Hozzá mártást adunk, melyet Dr. Oetker vaníliakrém-porból készíthetünk.

CSEH TÚRÓS BUKTA
Hozzávalók:
30 dkg túró, 25 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 3 dkg élesztő, 5 dkg vaj, 5 tojás, 50 dkg liszt, 1 dl tej

Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a liszttel, 1 tojássárgájával, 1 evőkanál cukorral, az olvasztott vajjal, jól bedagasztjuk, és langyos helyen néhány óráig kelesztjük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, és a kerek lapok közepébe kilós súllyal mélyedést nyomunk, ebbe töltjük a túrókrémet. A túrókrém: a szitán áttört túrót 20 dkg porcukorral, 1 tojás sárgájával, 3 egész tojás keményre vert habjával, a mazsolával habosra keverjük. A krémet körülvevő tészta tetejét megkenjük tojássárgájával, és zsírozott sütőlemezre egymás mellé ültetve a tésztát szép pirosra megsütjük.

FŰSZERES-TOJÁSOS BUKTA
Hozzávalók:
8 tojás, 2 dkg vaj, 1 mokkáskanál curry, 1-1 db piros és zöld húsú paprika, 5 dkg gomba, 50 dkg kelt tészta

Elkészítése:
Közepes hőmérsékleten olvassza meg a vajat. Tegye rá a finomra vagdalt paprikákat, és párolja üvegesre. Adja hozzá a vékonyan szeletelt gombát. Amikor kellően levet eresztett, akkor öntse hozzá az alaposan felvert és ízlése szerint fűszerezett tojást. Időnként megforgatva süsse szárazra a rántottát. A kelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsa ki ujjnyi vastagra. Vágja 8 centis négyzetekre, amelyekre 1-1 kanál tölteléket rak. Hajtogassa félbe a tésztákat, szélüket nyomkodja össze, majd kenje meg olvasztott vajjal mindegyiket. Helyezze a buktákat egymáshoz közel egy tepsire. Langyos helyen pihentesse 20 percet, majd 200 fokos sütőben süsse aranybarnára a süteményeket. Hagyja kissé hűlni, majd egymástól elválasztva tegye tálra a buktákat.

GOMBÁS BUKTA
Hozzávalók 4 személyre:
2,5 dkg szárított vargánya, 25 dkg lisztesre fövő burgonya, só, bors, reszelt szerecsendió, 1/8 l tej, 3 dkg élesztő, 22 dkg liszt, 1/2 teáskanál cukor 2 tojássárgája, 1 fej vöröshagyma. 10 dkg csiperkegomba, 2 evőkanál vaj (főzőmargarin), 1 csokor petrezselyemzöld, 5 dkg napraforgómag, 3 evőkanál tej-szín, 1/8 l vörösbor, 1/8 l madeira vagy sherry

Elkészítése:
A vargányát beáztatjuk. A meghámozott burgonyát sós vízben 20 percig főzzük. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, 10 dkg liszttel és cukorral sűrű kovásszá keverjük, meleg helyen, lefedve 15 percig pihentetjük. Közben a burgonyáról leöntjük a vizet, villával összetörjük, és hűlni hagyjuk. Eldolgozzuk a kovásszal, 10 dkg liszttel és a tojássárgájával. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, 20 percig kelesztjük.
A vöröshagymát és a csiperkét felkockázzuk, 1 evőkanálnyi forró zsiradékban megpirítjuk. A megmosott petrezselymet finomra vágjuk. A vargányát lecsepegtetjük, levét felfogjuk. A kis darabokra vágott vargányát és 2 evőkanál napraforgómagot hozzáadjuk a fele petrezselyemhez.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk, és 20 db 8 cm-es korongot szaggatunk belőle. Közepükre helyezzük a gombás tölteléket, szélüket összenyomjuk. Gombóccá formázzuk, kizsírozott sütőformába helyezzük, és ismét 15 percig kelesztjük őket. Tetejüket megkenjük a tejszínnel, és megszórjuk a maradék napraforgómaggal. Kb. 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

ÍZES BUKTA 01.
Hozzávalók:
fél kg liszt, 2 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 3 dl tej, 6 dkg margarin, 5 dkg porcukor, só, 25 dkg lekvár

Elkészítése:
1 dl langyos tejjel, fél dkg cukorral, az élesztővel, és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A tojássárgájákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük a hozzávalókat a kovásszal együtt.
Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, és hozzáöntjük az olvasztott vajat, amivel szintén jól eldolgozzuk. Langyos helyen egy óráig kelesztjük. Lisztezett deszkára kiborítjuk, gyengén átgyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk, 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk, közepébe gyümölcsízt teszünk és összecsavarjuk. Ezeket kivajazott tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük, tetejét margarinnal megkenjük, fél óráig kelesztjük, és közepesen forró sütőben sütjük. Sütés után deszkára kiborítjuk, de csak tálaláskor szedjük szét a buktákat. Tetejét cukorral meghintjük. Készíthetjük túrótöltelékkel is.

ÍZES BUKTA 02.
A tésztához:
600 g liszt, 25 g élesztő, 3.5 dl tej, 2 db tojás sárgája, 80 g vaj, 50 g porcukor, só
A tészta nyújtásához:
100 g liszt
A sütőforma kenéséhez:
olaj
A töltéshez és a tálaláshoz:
300 g gyümölcsíz
A tészta kenéséhez:
1 db tojás
A tetejére:
20 g porcukor

Elkészítése:
A gyümölcsízt felmelegítjük, a sütőformát vékonyan megkenjük olajjal. A gyúrt élesztős tésztáknál leírt módon elkészítjük a kelt tésztát, majd kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Éles késsel 8-10 cm-es négyzeteket (vagy, tetszés szerinti méretet) vágunk a kinyújtott tésztából. A felmelegített gyümölcsízből a felvágott tészta szélétől 2 cm-re vékony csíkot spriccelünk, majd a tésztát egyenként feltekerjük, egyik oldalát megkenjük olajjal, és kb. 1cm-re egymástól az előkészített sütő-formába helyezzük. A formába helyezéskor figyeljünk arra, hogy a hajtott szélek alulra kerüljenek. Tetejét megkenjük felvert egész tojással, figyelve arra, hogy az oldalára ne folyjon le. A lemezre helyezett buktákat 15-20 percig utó- kelesztjük, majd 180 -200 fokos sütőben megsütjük. Amikor megsült, pihentetjük, majd kiszedjük, tálra rendezzük, és porcukorral megszórjuk.

ÍZES BUKTA 03.
Hozzávalók:
3 dl tej, 3 tojás sárgája, 6 dkg margarin, 5 dkg cukor, pici só, 3 dkg élesztő, 50 dkg liszt

Elkészítése:
A hozzávalókból kelt tésztát csinálunk. A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára öntjük, jól meglisztezzük és 1 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk, közepüket gyümölcsízzel megkenjük, majd összegöngyöljük. Kizsírozott tepsibe egymás mellé helyezzük, a tetejüket olvasztott margarinnal megkenjük, és 30 percig kelesztjük. Közepesen forró sütőben sütjük.
Ha 20-25 dkg főtt, áttört burgonyát teszünk ehhez az adaghoz, a bukta másnap is friss marad.
Készíthetjük túrótöltelékkel is.

LEKVÁROS BUKTA
Hozzávalók - A kovászhoz:
1 evőkanál finomliszt, 3 dkg friss élesztő, 1 evőkanál porcukor, 1 dl tej
A tésztához:
50 dkg finomliszt, 2 evőkanál porcukor, kevés tej, 4 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás sárgája, csipetnyi só;
A töltelékhez:
30 dkg lekvár (minél keményebb vagy szárazabb, annál jobb)
A tészta tetejére:
10 dkg zsír

Elkészítése:
A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt, 1 evőkanál lisztet és porcukrot, majd langyos helyen letakarva felfuttatjuk. A lisztet mély tálba szórjuk, közepébe vájunk egy kis mélyedést, és beleöntjük a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezután beledolgozzuk a vajat is, majd lisztezett tálba tesszük a cipóvá formált tésztát, és a tetejét is meglisztezzük. Ruhával letakarva dupla nagyságúra kelesztjük.
A kelt tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra kinyújtjuk. 5 x 8 cm-es téglalapokra vágjuk, és 15 percig állni hagyjuk. Közben a lekvárt annyi hosszúkás darabra vágjuk, amennyi a tésztalapok száma. Mindegyikre ráteszünk egy darabot, és belegöngyöljük a tésztába. A buktákat olvasztott zsírral bekenjük, és zsírozott tepsibe tesszük, nem nagyon szorosan egymás mellé. További fél órán keresztül még kelesztjük, majd az előmelegített, forró, gőzös sütőben, közepes lángon megsütjük.

LEKVÁROS BUKTA MÁSKÉPP
Hozzávalók:
50 dkg liszt, csapott kk só, 2 dl tej, 3 db tojás, 7 dkg margarin, 1/2 cs élesztő, 5 dkg porcukor, 20 dkg lekvár (túrót, mákot vagy akár almát is tehetünk bele tölteléknek)

Elkészítése:
Az élesztőből és a tejből kovászt készítünk, majd meghintjük liszttel. A lisztet, picit megsózzuk, majd hozzáadjuk a kovászt, a tojássárgákat, az olvasztott margarint és jól összedolgozzuk a tésztát. Ha a kezünktől és az edénytől könnyedén elválik a tészta, akkor jó! Egyenletes melegben kb.30 percig kelesztjük, majd lisztezett deszkán kb. 1 ujjnyi vastagra nyújtjuk ki a tésztát. Hasábra, majd kockákra vágjuk fel. Betöltjük, majd feltekerjük a tésztát, kb.180-200 fokon, előmelegített sütőben sütjük. (Zsírozott vagy vajazott, liszttel meghintett tepsiben, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben!) Mielőtt kisütnénk, megkenjük a tetejét tojással. Porcukorral meghintjük a kisült buktákat. Elkészítési idő: 80 perc

SZILVALEKVÁROS BUKTA
Hozzávalók:
60 dkg rétesliszt, 20 dkg szilvalekvár, 20 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, kevés tej, porcukor, só

Elkészítése:
A lisztet a zsírral összedolgozzuk, beletesszük a cukros tejben felfuttatott élesztőt, sót, és annyi langyos tejjel dagasztjuk be, hogy könnyű tésztát kapjunk. Vékonyra nyújtva tenyérnyi kockákra vágjuk, s mindegyikre teszünk egy evőkanál szilvalekvárt. A négy sarkát középre hajtjuk. Forró sütőben közepes lángon sütjük. Tálalás előtt a tetejét porcukorral megszórjuk.

SZILVÁS BUKTA MÁSKÉPP
Hozzávalók:
25 dkg aszalt szilva, 2-2,5 dl tej, 3 evőkanál porcukor, 3 dkg élesztő, 50 dkg rétesliszt, 2 tojássárga, 1 mokkáskanálnyi só, 10 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg aszalt szilva, 2 evőkanál szilvalekvár, a tetejére porcukor és fahéj

Elkészítése:
Az aszalt szilvát előző nap megmosom, majd tiszta, hideg vízbe áztatom. Másnap leszűröm, kimagozom, és nagyon apróra vágom. Egy deci tejet meglangyosítok, belekeverem az elmorzsolt élesztőt, és 1 teáskanál cukorral felfuttatom. Mély tálba szórva a lisztet, a közepére öntöm a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a maradék porcukrot, a sót és annyi tejet öntök hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. Ezután beledolgozok 6 dkg margarint, majd lisztezett deszkára teszem, tetejét is meghintem liszttel és ruhával letakarva, duplájára kelesztem. Ezután a tésztát félujjnyi vastagra nyújtom és bekenem a kevés vízzel krémszerűre hígított szilvalekvárral. Rászórom az apróra vágott aszalt szilvát, és a tésztát lazán felcsavarom. Négy centiméteres darabokra vágom, majd a maradék vajjal kikent tepsibe rakom állítva a kis tekercseket. A tetejére is locsolok kevés olvasztott vajat, és még fél órán keresztül pihentetem. Ügyelek arra, hogy a konyha hőmérséklete állandó legyen. (A kelt tésztára nem szabad ablakot nyitni, vagy huzatba tenni, mert azonnal összeesik!) A nyers tésztát hideg sütőbe tolom, csak ezután gyújtom be, majd közepes lángon szép pirosra sütöm. Porcukorral elkevert fahéjjal megszórva kínálom.

TEPERTŐS-LEKVÁROS BUKTA
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 1-1 dl tej és tejföl, 15 dkg margarin, 35 dkg tepertő, 4 ek rum, 1 ek só, 10 dkg szilvalekvár, 1 tojás a kenéshez

Elkészítése:
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval - a tepertő kivételével - összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk. Vékonyra nyújtjuk, és megkenjük a ledarált tepertővel. Összehajtogatjuk, és elnyújtjuk. Ezt háromszor megismételjük, közben 20-20 percig pihentetjük. Végül megint kinyújtjuk a tésztát, és 8X8 cm-es kockákra vágjuk. A kockákat megkenjük szilvalekvárral, és félbehajtva tepsibe tesszük, majd a tetejüket megkenjük a felvert tojással. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük.

TÚRÓS BUKTA (NAGYON GYORS)
Elkészítése:
25 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 4 dkg zsírt, egy kiskanál cukrot, csipet sót, 2 tojássárgáját, 2 dkg-(tejfölben elhabart)- élesztőt összegyúrunk. Annyi tejet adunk hozzá, hogy az se kemény, se lágy ne legyen. Félujjnyi vastagra nyújtjuk ki, kis téglalap alakú tésztákat vágunk belőle, ezeket megtöltjük tejföllel, tojással, cukorral, reszelt citromhéjjal elkevert túróval. A négyszögeket hosszában összehajtogatjuk, széleiket összenyomkodjuk, tojással megkenjük, és elég meleg sütőben megsütjük.

TÚRÓS BUKTA
Recept Drávagárdonyból
l Sósan és édesen egyaránt készítik Drávagárdonyban a túrós buktát. A sós túrós változata talán a horvát ajkú falvak közelségének a hatására terjedt el a lakosság körében. Elkészítése:
1 kiló lisztbe élesztőt és tojást tesznek; (élesztő és tojás a megszokott mennyiségben), egy kevés cukrot tejben megáztatnak, majd mindezt alaposan összegyúrják. Miután simára dolgozták a tésztát, kelni hagyják. A töltelékét túróból készítik: ki édesen, ki sósan - attól függően, hogy a családtagok hogyan szeretik. Az előbbihez cukrot, mazsola és tojás szükséges. Ezt összekeverik a tejfölös zsírral kissé meglágyított túróval. A sós bukta elkészítése lényegesen egyszerűbb, csak ízlés szerint sóval kell meghinteni a tölteléket. A túrós buktát a négy sarkánál összefogják, s úgy teszik a sütőbe.

VAJAS BUKTA, VAGY CSIGARÉTES
Elkészítése:
Nagymamám foszlós kelt tésztát készített, amikor megkelt, nyújtotta, tenyérnyi széles csíkokra vágta. Megkente olvasztott vajjal, és hosszában feltekerte. Öt centis darabokra vágta, és kivajazott tepsibe tette, egymás mellé, mint a darázsfészket. A tetejét leöntötte sok cukorral elkevert meleg tejjel, és pirosra sütötte. A tetején finom karamelles máz keletkezett, belül meg puha, foszlós lett.

ZALAI SÓS BUKTA
Hozzávalók - A tésztához:
35 dkg liszt, 18 dkg vaj, fél csomag sütőpor (10 gramm), 2 tojássárga, kevés tejföl, mokkáskanálnyi só
A töltelékhez:
30 dkg főtt füstölt hús, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 evőkanál tejföl, törött bors, ízlés szerint, 1 tojás a tészta kenéséhez

Elkészítése:
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzákeverjük a sütőport, a tojássárgákat, a sót és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható, rugalmas tésztát kapjunk. Cipóba formálva a hűtőszekrényben pihentetjük egy órán át. A töltelékhez ledaráljuk a füstölt húst. A vajat habosra keverjük a tojások sárgájával, ízesítjük a törött borssal, a tejföllel, hozzákeverjük a darált füstölt húst, végül óvatosan beledolgozzuk a tojásfehérjékből vert kemény habot is. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és nagyobb négyszögeket vágunk belőle. Mindegyik közepére teszünk a sonkás krémből, majd bukta formájúra hajtogatjuk. Két végét összenyomjuk, hogy a töltelék ne folyjon ki belőle. Tetejét felvert tojással megkenjük, és előmelegített forró sütőben erős lángon pirosra sütjük.

Forrás:
Édességek, sütemények - A BUKTÁK
Szerző:
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.