Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTEMÉNYEK LEXIKONJA - SÓSAK,, STANGLIK, RUDAK 2.

2017.01.16
 

KÖMÉNYES STANGLI
Elkészítése:
20 dkg finomlisztet 1 dkg élesztővel összemorzsolunk, majd 10 dkg Rama margarinnal vagy 8 dkg zsírral, 1 tojás sárgájával, mokkáskanálnyi sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. 1 óráig pihentetjük (nem a hűtőszekrényben), majd egy tepsi hosszúságúra, ujjnyi vastagra nyújtjuk. Derelyemetélővel kisujjnyi széles csíkokra vágjuk, és a tepsiben 2 - 3 cm-es közökben egymás mellé fektetjük. (Előtte a tésztából egy csipetnyit megkóstolunk, és ha kell, utána sózzuk)
A csíkok tetejét tojás fehérjével megkenjük, és köménymaggal meghintjük. A forró sütőbe toljuk, és erős lánggal szép pirosra, de nem sötétre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, 8 - 10 cm hosszú darabokra vágjuk, úgy rakjuk tálra. Ha kihűlés után fémdobozba rakjuk sokáig frissen eltartható.
Jégbe hűtött sörhöz a legegyszerűbb és legolcsóbb!

KÖMÉNYES STANGLI
Elkészítése:
1,5 kg lisztet összedolgozunk 3 dkg langyos, édes tejben megfuttatott élesztővel, 10 dkg margarinnal, sóval és annyi langyos tejjel, hogy lágy, könnyű tésztát kapjunk. Néhány órát kelesztjük, majd kinyújtva stanglikat vágunk belőle. Tojással megkenjük, és köménymaggal jól meghintjük. Másfél órás kelesztés után zsírozott sütőlemezen ropogósra sütjük.

LONDONI VAGY PIRÍTOTT SZELET (RESZTELT STANGLI)
Elkészítése: Linzi tésztából sütőlemez hosszúságú 9 cm széles lapokat nyújtunk. A két szélét linzi rudacskával szegélyezzük, majd világosra sütjük. Tetejét vékonyan belekvározzuk. Töltelék:
5 db tojásfehérjéből 30 dkg cukorral gyenge habot verünk. Hozzáadunk 20 dkg goromba mogyorót, 1 citromhéj reszelékét. Keverés közben kb. 70C°-ig melegítjük, 3 dkg liszttel összekeverjük.
Ezután egyenletesen a linzi lapra kenjük. Miután a teteje megszáradt, gyenge hőmérsékleten sütjük. 3 cm széles szeletekre vagdaljuk.

Forrás:
SÜTEMÉNYEK - STANGLIK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.